Danas će se nastaviti suđenje premijeru Novaliću i drugima za aferu “Respiratori”

1 448

Suđenje premijeru Federacije Bosne i Hercegovine i drugima zbog kupovine 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000KM, nastavlja se danas na državnom sudu u 13:30 sati.

Ove respiratore je za potrebe Civilne zaštite uvezla kompanija “Srebrena malina”. Optužnicom su tako, osim premijera, obuhvaćeni i vlasnik ove firme Fikret Hodžić, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Na prethodnom ročištu, koje je održano 24. marta, svjedočila je direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović, koja je najviše govorila o periodu razgovora s Vladom FBiH o potrebama bolnica za respiratorima te je svjedočila o svom saznanju o kvalitetu kupljenih respiratora.

Osim nje, do sada su saslušana još dva svjedoka – Denis Đulajić, vlasnik i direktor firme Cubicus, te Đenan Salčin, bivši direktor Agencije za nabavke.

0 0 vote
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Dzeko

Sda i Aliju voli carsija da Bogda propali j….vam hurme m….

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x