Belamionix

Bego Gutić: Dvije opcije za formiranje vlasti u TK, čekaju se izbori u SDP-u

0 1.650

Tuzlanski kanton (TK) i sedam mjeseci nakon oktobarskih izbora nalazi se u pat-poziciji po pitanju formiranja izvršne vlasti.

Tri suprotstavljena bloka nisu uspjela skupiti 18 neophodnih ruku za uspostavljanje natpolovične skupštinske većine.

Najviše mandata u Skupštini TK, koja broji 35 poslaničkih mjesta, osvojio je SDP BiH (10), a iza njega slijede SDA (9), PDA (7), DF (3), te SBB, Naša stranka i Stranka za BiH sa po dva.

Od izbora pa naovamo, proces formiranja vlasti vodio je SDP BiH. No, neuspješno.

– TK treba stabilnu vlast, a eksperimenti s manjinskom, programskom ili nekom vladom koja bi osigurala podršku od 18 poslanika, po meni bi bili vrlo rizični, pogotovo imajući u vidu kroz šta je sve ovaj kanton prolazio u proteklih nekoliko godina – kaže u razgovoru za Vijesti.ba predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK Bego Gutić.

Prema njegovim riječima, TK se i dalje suočava s ozbiljnim problemima koje treba rješavati buduća vlada.

– Stoga smo mi od samog početka zagovarali formiranje jedne stabilne i jake skupštinske većine, kako bismo osigurali finansijsku, ali i svaku drugu stabilnost na području kantona – napominje Gutić.

U slučaju da eventualno dođe do nekih promjena u stavovima SDP-a BiH ili PDA, naš sagovornik naglašava da su u SDA spremni već sutra sjesti za pregovarački sto i u najkraćem mogućem roku dogovoriti vlast.

– Ko će formirati vlast u TK, teško je reći. Prema informacijama kojima ja raspolažem, SDP je na sjednici Glavnog odbora prije nekoliko dana donio odluku da će ostati opozicija u TK. A ako je to tačno, onda postoje dvije opcije. Prva je da blok koji predvodi SDA bude proširen sa SBB-om, što bi bilo 16 poslanika i u tom slučaju nedostajala bi nam samo dva glasa za formiranje skupštinske većine. Doduše, ona bi bila nestabilna. A da li bi se mogla osigurati ta dva glasa? Možda. Postoje neke varijante, vidjet ćemo kako će se završiti ovaj Kongres SDP-a – poručuje Gutić.

Druga opcija, nastavlja, je da vlast formiraju SDA i PDA. Bila bi to stabilnija većina od 20 poslanika, koju bi uz SDA i PDA, činile i SBiH i SBB. No, u tom slučaju koaliciju sa SDA vjerovatno bi napustila DF, koja ne želi sa PDA.

Gutić potcrtava kako je izuzetno važno da se u TK što je prije moguće uspostavi vlast. Međutim, naš sagovornik i nije baš optimističan da će se to ubrzo i desiti.

– U ovom trenutku vlast obnašaju političke partije koje nisu dobile potreban legitimitet na izborima u oktobru 2018. Mislim da bi TK trebao što prije dobiti vlast koju bi činile političke partije koje će ući u vlast na nivou FBiH i države, prvenstveno zbog te prohodnosti prema višim nivoima vlasti – navodi Gutić.

Očekuje da bi nova vlast u najmnogoljudnijem kantonu u FBiH mogla ugledati svjetlo dana u naredna dva mjeseca.

– Puno smo izgubili, prošlo je već pola godine, sezona je godišnjih odmora. Mislim da je ova godina gotovo pa izgubljena. Ali ako se vlast formira u naredna dva mjeseca, i ako ta vlada bude radila u interesu građana, mislim da se to izgubljeno vrijeme može čak i nadoknaditi – zaključuje Gutić u razgovoru za Vijesti.ba.

0 0 vote
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x