Amra Bećirević primljena na 13 fakulteta: Živim u Americi, a osjećam da pripadam Bosni

3 1.492

Amra Bećirević nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja aplicirala je na 13 fakulteta i neočekivano je primljena na svih 13 te na taj način ostvarila pravo na stipendije u iznosu od 424.400 dolara, piše Faktor.

Amrini roditelji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a nakon rata odselili su u Njemačku gdje su se i vjenčali. Dobili su sina Benjamina i nakon godinu iz Njemačke su odselili u Ameriku, gdje je rođena njihova kćerka.

-Ja sam rođena u Americi, ali su mi roditelji bosansku kulturu učinili veoma bliskom. U Bosnu dolazimo u posjetu i to je za mene divna zemlja. Volim da obiđem porodicu i prijatelje, svaka posjeta Bosni čini da se osjećam bolje, budi u meni neki mir. Ja osjećam da pripadam Bosni – kaže Bećirević.

U Bosni se, kaže, ne osjeća kao strankinja ili putnik.

– Kada dođem u BiH, osjećam kao da sam tu živjela cijeli svoj život. Volim da obilazim prelijepe znamenitosti i da učim o Bosni – ističe.

Nakon što su joj pristigli odgovori sa svih fakulteta i kada je saznala da je na svih 13 zadovoljila uvjete i dobila njihove školarine, Amra je, kaže, bila presretna i pomalo iznenađena.

– Odličan je osjećaj kada znam da sam primljena na svih 13. Roditelji su me uvijek podsticali da učim i da budem fokusirana na školu tako da se moj život bazirao na školskim obavezama. Sada mi se čini da su se sva briga i trud zapravo isplatili i da je vrijedilo – navodi.

Kaže kako fakulteti traže razne stvari, a ocjene su ipak na prvom mjestu.

– Uvijek sam imala veoma dobre ocjene i nikada nisam pristajala na manje. Također, fakulteti gledaju i to da li volontirate, šta činite za zajednicu. Bila sam golman ženskog fudbalskog tima tako da mi je i to pomoglo za dobijanje školarina. Uključena sam u rad Bosanske islamske asocijacije u Utica džamiji.  Uz sve to, dosta vremena provodim pomažući nastavnicima u edukaciji drugih učenika – pojašnjava.

Amra po završetku školovanja želi da bude nastavnica historije.

– Želim da pomažem učenicima sa poteškoćama u razvoju. Shvatila sam da sam najsretnija kada pomažem drugima, kada podučavam druge tako da znam da će me taj poziv zaista usrećiti. Moja najveća motivacija je podrška mojih roditelja i snaga koju mi oni daju – ističe Amra. 

Kaže kako mladi ne bi trebali biti prisiljeni ni na šta što oni sami ne žele. 

– Ako želite biti doktor, budite doktor. Ako želite biti učitelj, budite učitelj. Ne dozvolite da vam iko govori kako da živite svoj život. Na kraju, vaša sreća treba biti na prvom mjestu – zaključuje. 

3
Komentari

avatar
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Milenko BlagojevictosamjaALnnn Recent comment authors
newest oldest most voted
tosamja
Guest
tosamja

Da znas s kakvim hameljom imas posla stidila bi se odakle potices… mani se Bosne i zavrsi makar jedan od tih 13. Snagu usmjeri u tu zemlju koja ti je sve omogucila a ovamo ce gledat samo kako da te za*ebu..

ALnnn
Guest
ALnnn

Kako je dobra 13 fakultet zavrsava prepametna ma nema

Milenko Blagojevic
Guest
Milenko Blagojevic

Ziva bila i zavrsila…