600 BH državljana napustilo Libiju

4 427

Do sada je Libiju napustilo oko 600 državljana Bosne i Hercegovine. Sinoć je avionom u Beograd doputovalo 14 naših državljana.

Ukrcavanje u Bengaziju

Evakuacija se nastavlja. Iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine tvrde da su svi naši građani bezbjedni. Iz luke Bengazi u Libiji isplovila su dva turska broda sa 106 državljana BiH, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH, napominjući kako se očekuje da će brodovi uploviti u tursku luku Marmarisu u ponedjeljak. Na jednom brodu ih je 39, a na drugom 67. Na ovim brodovima nalaze se i 32 državljana Makedonije, za koje je evakuaciju organizovala Ambasada BiH u Tripoliju.

Državljane BiH će u Turskoj dočekati generalni konzul BiH iz Istanbula i dva službenika konzulata. Još 85 bh. državljana su u luci Bengazi. Planirano je da evakuacija bude realizovana u nedjelju, turskim brodom. Svi bh. građani u ovoj grupi su u dobrom stanju, a u organizaciji Ambasade BiH u Tripoliju osiguran im je smještaj i dostavljena hrana i voda, navodi se u saopćenju.

Grupa od osam bh. državljana evakuisana je preko libijsko-egipatske granice i trenutno se nalaze na aerodrumu u Kairu, gdje čekaju vezu prema BiH. Planirano je da u grupi bude 13 državljana, ali ih je pet odustalo svojom voljom. Prva je grupa od libijsko-egipatske granice do aerodruma u Kairu prebačena autobusom u organizaciji Ambasade BiH u Egiptu. MVP BiH zatražilo je dozvolu za jedan let, koji će biti organizovan po dobivanju dozvole, a očekuje se da će to biti realizovano u ponedeljak, dodaje se u saopćenju.

Iz Libije i dalje stižu protivrječni izvještaji. Pojedine svjetske agencije javljaju da se nastavljaju žestoki sukobi, dok druge tvrde da je uglavnom mirno. Libijski lider Moamer Gadafi, naoružava svoje pristalice i postavlja kontrolne punktove i patrole u Tripoliju. Sjedinjene Države prekidaju sve diplomatske odnose i uvode sankcije Libiji.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Za Harisa

Vuk mijenja dlaku al ćud nikad . Džaba je ovaj Obama mrk – nafta je izgleda mrča ( crnja )

Za Harisa

Vuk pokazuje pravo lice .
Poput scenarija na Irak ( tobože imaju biološko oružje ),
sada je na redu Libija ( lafo Gadafi silu sprovodi na građanima ).
Kakvi građani – naoružani plaćenici.Vidite kako brzo se može napraviti intervencija kada su u pitanju njihovi interesi ( crno zlato ). Nas su u Bosni , pustili da krvarimo 4 godine .
Neka je Alah na pomoći Libijskom narodu i Gadafiju .
Nasramotu čitavom svijetu koji sebe se naziva demokratski- a na ovakav brutalan način miješa se u suverenitet Libije .
Angeli Merkel- kapa gore .

Za Harisa

Erdogan – Turski predsjednik javno prozvao Sarkozija – rekavši da hoće da opljačka Libiju .
To se zove imati karakter i reći istinu , koja se ne sviđa krstašima.

Za Harisa

Najiskrenije saučašće Muameru Gadafiju , povodom pogibije njegovog sina i troje unučadi .

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x