55 godina Arhiva TK obilježeno izložbom fotografija i promocijom knjige

1 587

arhivtkacinosU povodu 01. jula, dana osnivanja Arhiva Tuzlanskog kantona, sinoć je u prostorijama Arhiva priređena izložba „Fotografijom protiv zaborava“ te promocija knjige „Salih Safvet Bašić – Jedan osmanski intelektualac u Bosni i Hercegovini“ autora Osmana Gençera.

Na izloženim fotografijama prikazana je Tuzla, kao i okolna mjesta, iz osmanskog i austro – ugarskog perioda. Eksploatacija soli, tonjenje Tuzle, objekti koji su nekada postojali, također se mogu vidjeti na fotografijama koje su u posjedu Arhiva TK.

Prema riječima direktora Arhiva TK Izeta Šabotića, zbog trenutne situacije vezane za recesiju, obilježavanje 55 godina od osnivanja Arhiva TK je reducirano ali po kvantitetu, ne kvalitetu, te su priredili dva vrijedna kulturna događaja.

O Salihu Safvet Bašiću, uvaženom profesoru, intelektualacu, hroničaru, knjigu je napisao Osman Gençer, inače profesor na Odsjeku za turski jezik na Filozofskom fakultetu Tuzla, jer po njegovom mišljenju, o osmanskom intelektuacu koji je najviše radova objavio na početku 20 vijeka, malo se zna.

(Tuzlarije/SodaLIVE)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
sulja

da nije rijec o Salih Safvet-beg Basagicu

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x