500.000 KM za zaštitu okoliša u TK

2 571

Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH dodijelio je sredstva u iznosu od 500.000 KM Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okolice TK. Većina ovih sredstava će biti usmjerena prema lokalnim zajednicama za podršku njihovim aktivnostima u oblasti zaštite okoliša.

Svaki kanton sa područja Federacije Bosne i Hercegovine, ima pravo na određena sredstva iz federalnog Fonda za zaštitu okoliša. To su sredstva koja se vraćaju kantonima, a koja su oni prethodno uplaćivali po osnovu naknade za zaštitu voda. Zbog toga je ovaj novac već planiran u Budžetu Tuzlanskog kantona i već se koristi za realizaciju određenih projekata.

“Dio sredstava ide lokalnim zajednicama za čišćenje, odnosno uklanjanje smeća pored regionalnih i lokalnih puteva, i dio novca se dodjeljuje općinama za različite projekte zaštite okoliša”, kaže ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona Senija Bubić.

Do Nove godine u svim općinama Tuzlanskog kantona počeće sa radom komunalni redari. Njihov zadatak je da fotografišu one koji zagađuju okolinu. Na osnovu dokaza, koje ovi redari prikupe, policija će izdavati prekršajne naloge građanima. Prvu godinu dana, rad komunalnih redara će finansirati Ministarstvo zaštite okolice. Osim toga, ovo Ministarstvo novac usmjerava i javnim preduzećima, ustanovama i nevladinim organizacijama za različite projekte iz oblasti zaštite okoliša od energetske efikasnosti, edukacija, čišćenja riječnih korita i uklanjanja divljih deponija, ističe ministrica Bubić.
Od ovog novca finansira se i održavanje sistema za praćenje kvaliteta zraka na području kantona.

(SodaLIVE.ba/RTV Slon)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
lukAvcanka

Ocekujem uskoro izlozbu fotografija …..sa lica mjesta. Naravno,slijede i nagrade- po zasluzi!

otpisani

Cuuuuuuuuuj.Nemogu komunisti bez fotoaparata i kamere…….posao za babine sinove ko i 92……..AFERIM

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x