fbpx

1100 osoba iz Njemačke traži liberalizaciju viznog režima za BiH

2 min. za čitanje

pasosOtvoreno pismo protiv nepravednog ophođenja naspram BiH u procesu vizne liberalizacije  potpisalo je 1.110 osoba iz Njemačke. Otvoreno pismo od visoko pozicioniranih političara Njemačke zahtijeva da se zauzmu za BiH jer u Njemačkoj živi oko 400.000 Bosanaca, rečeno je u saopćenju. Pismo je poslano Wolfgangu Schäubleu, ministaru unutrašnjih poslova, kancelarki Angeli Merkel, ministaru vanjskih poslova Steinemeieru i šefovima frakcija.

Otvoreno pismo je upućeno ministru unutrašnjih poslova, koji se zalagao za “Dijalog” s muslimanima i islamom, međutim, muslimane na Zapadu usred Evrope zaboravlja, navodi se.
“Ukoliko želimo islamu pružiti ruku, treba početi s državom, koja kao ni jedna druga, prakticira suživot četiriju svjetskih religija”, kaže Philipp Ruch, jedan od prvih potpisnika otvorenog pisma, dodajući da bi to  bio jedinstven znak solidarnosti Njemačke s muslimanima kao i sa svim Bosancima i Hercegovcima, ukoliko bi vizni režim bio ukinut.

“Bosanke i Bosanci su dio evropske kulture i historije. Stoga im put u Evropsku uniju, koja se obavezala viziji ujedinjene Evrope, mora piti otvoren, kako bi i konflikti u BiH bili prošlost. Takva vizija, nijednoj evropskoj zemlji, nije potrebna kao što je BiH. Dalje, postoje više dobrih razloga, kako bi muslimani u Evropi bili poželjni. BiH je država kao nijedna druga u kojoj živi evropska ideja o suživotu različitih kultura”, kaže se u otvorenom pismu.

Naime, Komisija EU je u julu 2009. najavila zadržavanje viznog režima za BiH, za razliku od Srbije i Crne Gore. Takva odluka direktno ugrožava, prema mišljenu nekih eksperata, suverenitet BiH kao multietničke države, rečeno je u saopćenju.

(SodaLIVE.ba/RTVTK)

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

pa naravno da se sve i radi po direktivama EU i da muslimani nisu pozeljni u EU..to su cinjenice i zasto ih negirati…ko je imalo putovao Evropom moze da za 2 sata vidi kolko je npr.Istambul i citava Turska odmakla naprijed u razvoju i odnosu na 80% zemalja EU..jedini problem je to sto su muslimanska zemlja…ista stvar je sa BIH na Balkanu…velike sile su zamislile da zivimo u GETU i to su svakako ostvarile i ostvaruju..a mi Bosnjaci se stalno nekom stekamo u paksu i ne kontamo da ih sve trebamo odj… i poceti uvodjenje viznog rezima za sve zemlje koje se isto ponasaju prema nama..nemamo svejedno sta izgubiti a tako mozemo sprijeciti ulazak svakakvom olosu u BIH..mada sumnjam da bi nas nasi SUGRADJANI podrzali jer mi smo i za njih mozda kao i za EU..