11 neregistrovanih lijekova u prometu na područku TK

1 2.541

Mestinon tablete, Climen tablete,Garasone kapi, Nasonex sprej, Efflumidex tablete, Syntrom tablete, Ambene ampule, Lioresal tablete od 10mg i 20mg, Admox tablete, Gynodian depo ampule i Plivit B6 ampule, lijekovi su koji nisu zakonski registrovani i koji su nabavljeni na crnom tržištu, a do kojih pacijenti dolaze kupovinom u apotekama na području TK, doznajemo u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove.

Lijekovi

Najčešće se radi o lijekovima koji su vezani za farmaceutske kuće iz bivše Jugoslavije, kao što su Galenika i Alkaloid Skoplje, u koje su pacijenti stekli povjerenje, a takvi su lijekovi ujedno i puno jeftiniji u odnosu na domaće kompanije. Takvi lijekovi nemaju ni osnovne šifre. „ Takva je spiralu Mirena, koja je aktuelna i ona se više može naći u ginekološkim ordinacijama, nego u apotekama“, dodaje Duraković.

Neregistrovani lijekovi, nabavljeni na crnom tržištu najčešće se drže u tzv. trećim ili privatnim prostorijama, koje prilikom inspekcijskih kontrola često budu zaključane i nepristupačne. „ Za sada na terenu imamo sedam markiranih objekata u koje ćemo ući zahvaljujući sudskim nalozima“, ističe Duraković.

Lijekove tvrdi direktor nelegalnim putem nije teško registrovati osim što košta skuplje. „ Lijek se registruje na način da veledrogerija koja je registrovana i koja ima svoj certifikat kupi lijek na crnom tržištu uradi u domaćim kućama, kojih ima na pretek ispitivanje, a onda te kuće daju reistracijske brojeve“, pojašnjava Duraković. I to registracijski brojevi koji kreću sa 0537 za područje Federacije i 0250 za područje RS.

Kazna za nedozvoljen režim izdavanja ovih i bilo koji drugih lijekova je od 10.000 do 15.000 KM, a izdaje se i zaštitna mjera koja se odnosi na zatvaranje apoteke u trajanju od 6 mjeseci.

(SodaLIVE.ba/RTV Slon)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
"ostali"

Uvijek sam bio misljenja da je “indica canabis” bolji lijek od hemije.Pogotovo kad ovi”biznismeni” zeljni samo profita,profita i samo profita pocnu uvaljivat bolesnom narodu “trash” od lijekova.Jos jedan dokaz da “iluminatima” i ostalim bolesnicima zeljnih vlasti i vladanja citavom planetom ljudski zivot ne znaci nista.Samo profit.A sve naucili i prekopirali od iskusnih,vec uvjezbanih kapitalisticko-robovlasnickih sistema kao npr. USA,Engleska,Italija……
Homo sapiens je definitivno na pogresnom putu.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x