1000 galileoskopa za 1000 škola u BiH

0 668

Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, 2009. godina, bila je proglašena Međunarodnom godinom astronomije.

Galileoskop

Povod je bilo obilježavanje 400 godina od kada je Galileo Galilej 1609. godine prvi teleskop usmjerio ka noćnom nebu i došao do nevjerovatnih otkrića koja su zauvijek promijenila čovjekovo shvatanje svijeta. U okviru brojnih aktivnosti na globalnom planu realiziran je i projekat izrade velikog broja malih teleskopa, nekoliko miliona, koji slave prvi Galilejev durbin.

Uz pomoć Ambasade Kraljevine Norveške u Sarajevu, koja koordinira i aktivnosti NATO-a u BiH, Astronomsko društvo Orion je kupilo 1000 galileoskopa i besplatno će ih podijeliti školama, ravnomjerno u svim regijama naše države. Projekat će biti realiziran pod sloganom: “1000 galileoskopa za 1000 škola u BiH – jedno nebo za sve”. Implementaciju ovog projekta pomoglo je i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Za promociju i realizaciju ovog projekta, volonteri Astronomskog društva ORION iz Sarajeva planiraju da u saradnji sa školama i lokalnim zajednicama, u regionalnim i subregionalnim centrima, održe predavanja i radionice. Teleskopi nazvani galileoskopi isporučivat će se rastavljeni tako da učenici mogu da ih sami sastavljaju i shvate kako oni funkcioniraju. Galileoskopi imaju prečnik od 50 mm i uvećanje od 45 puta.

Ciljne grupe su prije svega osmogodišnje škole. Realizacija ovog projekta će omogućiti da najveći broj škola u BiH obogati svoje obrazovne programe astronomskim sadržajima.

Ovo je i prilika da se ponovo pokrenu astronomske aktivnosti u BiH.

(SodaLIVE.ba/Agencije)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x