fbpx

1000 galileoskopa za 1000 škola u BiH

2 min. za čitanje
Galileoskop

Povod je bilo obilježavanje 400 godina od kada je Galileo Galilej 1609. godine prvi teleskop usmjerio ka noćnom nebu i došao do nevjerovatnih otkrića koja su zauvijek promijenila čovjekovo shvatanje svijeta. U okviru brojnih aktivnosti na globalnom planu realiziran je i projekat izrade velikog broja malih teleskopa, nekoliko miliona, koji slave prvi Galilejev durbin.

Uz pomoć Ambasade Kraljevine Norveške u Sarajevu, koja koordinira i aktivnosti NATO-a u BiH, Astronomsko društvo Orion je kupilo 1000 galileoskopa i besplatno će ih podijeliti školama, ravnomjerno u svim regijama naše države. Projekat će biti realiziran pod sloganom: “1000 galileoskopa za 1000 škola u BiH – jedno nebo za sve”. Implementaciju ovog projekta pomoglo je i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Za promociju i realizaciju ovog projekta, volonteri Astronomskog društva ORION iz Sarajeva planiraju da u saradnji sa školama i lokalnim zajednicama, u regionalnim i subregionalnim centrima, održe predavanja i radionice. Teleskopi nazvani galileoskopi isporučivat će se rastavljeni tako da učenici mogu da ih sami sastavljaju i shvate kako oni funkcioniraju. Galileoskopi imaju prečnik od 50 mm i uvećanje od 45 puta.

Ciljne grupe su prije svega osmogodišnje škole. Realizacija ovog projekta će omogućiti da najveći broj škola u BiH obogati svoje obrazovne programe astronomskim sadržajima.

Ovo je i prilika da se ponovo pokrenu astronomske aktivnosti u BiH.

(SodaLIVE.ba/Agencije)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments