Završeni „Dani CROPS-a“ u Smolući

1 2.454

izaberi_zivot_ne_droguTrodnevnim manifestacijama juče su u Centru za rehabilitaciju ovisnika od psihoaktivnih supstanci u Smolući su završeni „Dani CROPS-a“, čime je obilježena petogodišnjica ustanove koja se bavi rehabilitacijom onih koji su zakoračili u svijet droge.

– U proteklih pet godina trudili smo se da na pravi put vratimo 195 mladih ljudi iz cijele BiH. Procenat rehabilitacije veći od 60 posto govori da smo daleko od prosjeka u svijetu. Mi smo centar poluotvorenog tipa, ovdje nema nikakvih medikamenata, ovdje je terapija omogućavanje ovisnicima da sami iskažu svoju ljudskost i odlučnos, tkazao je direktor CROPS-a Šekib Čokić.

Ženski odjel
Čokić je posebno istakao potrebu za otvaranjem ženskog odjela. Naglasio je kako u ladicama Centra već stoji čak 50 zahtjeva djevojaka koje žele da se baš ovdje odviknu droge. Dvije godine se radi na tome, lokacija napuštenog zemljišta rudnika „Lukavačka rijeka“ najbolje je rješenje.

Čestitke u povodu pete godišnjice rada Centra uputili su izaslanik muftije tuzlanskog Bakir ef. Šabić, načelnik Lukavca Dževad Mujkić, a u ime vlade Tuzlanskog kantona ministar Faruk Vikalo. Od političara u Smolući su bili Salko Bukvarević i Mirnes Ajanović. Za 14 zaslužnih organizacija i pojedinaca Centar je uručio zahvalnice.

Štićenik Dino Fitozović (23) rodom iz Bosanskog Šamca, sa prebivalištem u Odžaku, jedan je od 40 štićenika koliko ih se trenutno nalazi na rehabilitaciji.

– U vrijeme rata kao dijete bio sam u srpskom logoru u Bosanskom Šamcu. Nakon rata u lošem društvu otišao sam u pakao droge. Od drugog razreda srednje škole počeo sam sa „travom“ i stigao do heroina. Lagao sam sve i svakoga, bježao od stvarnosti, a onda su roditelji uz moj pristanak odlučili da dođem ovdje. Studiram na političkim naukama u Banjoj Luci i vjerujte, najveću ocjenu dobio sam prije nekoliko dana na ispitu kojeg sam pripremio ovdje. Dobio sam osmicu. Nadam se najboljem – kazao je Dino Fitozović.

(SodaLIVE.ba/Avaz)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Jess

Svaka cast ljudima koji rade gore,jer bez obzira na platu treba imati i volju da bi se radio takav posao.Iskreno se nadam da ce se vrlo brzo otvoriti i zenski odjel.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x