Zašto se laptop grije, blokira i gasi?

4 4.226

Jeste li se ikada zapitali zašto se vaše računar ili laptop zagrijava, kako to smanjiti i mogu li vam visoke temperature oštetiti pojedine komponente?

Najčešći i najopasniji  problema sa kojima se suočavaju korisnici laptopa jeste zagrijavanje, blokiranje i gašenje tj resetovanje računara. Zašto se to dešava? Kako rješiti ovaj problem?  

Najčešći razlog je upravo veliko zagrijavanje laptopa. A zašto se grije?

Evo zašto! Svaki sistem za hlađenje sačinjen je od ventilatora  i hladnjaka. Kada laptop radi, procesor se zagrijava, i tako grije hladnjak. Takođe hladnjaci se nalaze i na čipu od grafičke kartice.  Na određenoj temperaturi ventilator se uključuje i smanjuje temperaturu hladnjaka koja se dalje prenosi na druge komponente laptopa.

Vremenom se u laptopu „nakupi“ prašine, ventilator oslabi i time se smanjuje hlađenje laptopa. Šta se tada dešava?

Matična ploča se grije i “velika” temperatura polako uništava vaš laptop. Najčešće što se desi a to je stradanje čipa grafičke kartice.

Cijena rješavanja kvarova na matičnoj ploči ili zamjena iste kreću se od 150.00 KM pa do 500.00 KM.

Cijena čišćenja laptopa je 10 KM/sat ili u prosjeku to Vas košta 20-30 KM. Šta je isplatnije, vrijedi li rizikovati??

Atalon Vam savjetuje da svoj laptop (ukoliko je stariji od 1 godine) donesete na servis. Uz servis laptopa ponesite i svoj desktop računar.

Čišćenje desktop računara i zamjena termalne plaste uz laptop je potpuno BESPLATNA. I to nije sve, očistit čemo vaš računar od virusa i ukoliko je potrebno instalirati novi antivirusni program. Ovaj ponuda traje do 12.09.2014. godine.

ATALON – Kvalitetno fer po cijeni
ADRESA: ARBiH D-8 75300 Lukavac
GSM: 061 10 44 82
URL: www.atalon.ba

(Sponzorisan članak)

0 0 vote
Ocijeni članak
guest
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
KUNG FU CE

Imao sam isti problem pa sam sa donje strane laptopa zalijepio nogice od čepova sa plastičnih boca.Sada je laptop odignut od površine na kojoj stoji pa se bolje hladi.Takodje povremeno cijev usisivača stavim na rešetku ventilatora i par minuta izvlačim prašinu bez ikakvog otvaranja laptopa.Sada radi odlično i još ni jednom nije zablokirao niti se ugasio.

coovica

Zato treba da je laptop uvijek odignut ili da je na onim coolerima dodatnim da ne bi uvlacio prasinu

Milenko Blagojevic

@ KUNG FU CE
Hvala ti na dobrome savjetu.Već sam isprobao i odlično funkcioniše.

diablono1

Cijenim rad ljudi iz Atalona, ali ne može se zahtjevati da računar na kojem su “važni” podaci ostane cijeli dan kod njih. Taj nivo povjerenja nemam….

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x