Zaštita jezera Modrac

3 477

Centar za ekologiju i energiju jeuz podršku Fondacije Heinrich Boll, Ured za Bosnu i Hercegovinu, 24.10.2013.godine u Lukavcu organizirao Okrugli sto “Spasimo akumulaciju Modrac“, na kojem je prisustvovalo preko 50 predstavnika različitih kantonalnih i općinskih institucija,univerziteta, zagađivača, organizacija civilnog društva, Arhus centra iz Tuzle i medija.

spasi_jezero

Osiguranje dugoročne i cjelovite zaštite akumulacije Modrac je bila centralna tema skupa.

Na Okruglom stolu je javno prezentiran dokument: Uticaj otpadnih voda iz rudnika uglja na akumulaciju Modrac. Predstavnici Vlade TK, općina Tuzla, Živinice i Lukavac , JP Spreča i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove  su prezentirali trenutne i  naredne dogovorene  aktivnosti  planskog upravljanja vodama , koje za cilj imaju  dostizanje prihvatljivog kvaliteta vode vodotoka u slivu akumulacije Modrac i kvaliteta vode akumulacije Modrac.

Uz iznošenje aktuelnih problema i konstruktivnu diskusiju zaključeno je:

  • Zaštita akumulacije Modrac  je strateški cilj za dalji razvoj kantona i zato je neophodno prioritetno raditi na smanjenju njenog zagađenja
  • Pokrenut je niz aktivnosti u cilju zaštite i poboljšanja kvaliteta vode  akumulacije Modrac najznačajnijeg i najvećeg višenamjenskog  vodnog resursa  za Kanton i FBiH
  • Puštanjem u rad Pogonskog laboratorija za monitoring kvaliteta vode akumulacije Modrac uspostavlja se kontinuirani  monitoring kvaliteta vode akumulacije Modrac, kao i vodotoka koji se direktno ulijevaju u Akumulaciju
  • Neophodno je dogovoriti sastanak sa predstavnicima Federalne uprave za inspekcijske poslove sa  ciljem iniciranja uspostavljanja kontinuiranog  monitoringa otpadnih voda od strane najvećih zagađivača u slivu Akumulacije ili prenošenja nadležnosti nadzora sa federalnog nivoa na kantonalni.
  • Poželjno je zajedničko, koordinirano i odgovorno  djelovanje inspekcija,predstavnika kantonalnih i općinskih vlasti, organizacija civilnog društva, medija i građana.
  • Neophodno je u kontinuitetu organizirati ovakve skupove na kojim će sve relevantne institucije međusobno razmjenjivati informacije o napretku procesa zaštite akumulacije Modrac i dogovarati nastavak daljeg zajedničkog djelovanja.

 

Predstavnici OCD, koji rade na zaštiti  akumulacije Modrac, će pratiti nastavak dijaloga između predstavnika vlasti i zagađivača,  nastaviti će svakodnevno obilaženje i fotografisanje rijeka u  slivu i akumulaciju Modrac, pratiće  rezultate aktivnosti koje za cilj imaju zaštitu i poboljšanje kvaliteta vode akumulacije Modrac i o tome informirati javnost.

 

                                                                                                                                (Zadovoljna.ba/Centar za ekologiju i energiju)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
soda

ko zna koji okrugli sto,ko zna koliko prica je bilo…a da li ce se ikad pocet nesto konkretno nece!samo prica prica a nikad nista

Sale

Znaci i ovaj puta nista,samo bla,bla,bla.

Skoja

Stara priča i samo priča….!! zadnjih 20 godina….. šupljara…

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x