Zapaženi rezultati lukavačkih inovatora

8 755

Članovi Udruženja inovatora „Inovatorska radionica“ Lukavac u protekloj godini imali su dosta uspjeha na domaćim i međunarodnim sajmovima inovacija.

Ilustracija

Predsjednik udruženja Osman Osmanović ponosan je na inovacije mlađih članova te dodaje da je Udruženje u mjesecu decembru raspisalo konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola na području Općine Lukavac. Za najuspješnije će biti obezbjeđene nagrade.

Prijavom radova na konkurs učesnici postaju članovi Inovatorske radionice, a njihove inovacije će biti prezentovane na domaćim i međunarodnim sajmovima.

Za učešće na 35. Hrvatskom salonu inovacija i 6. Međunarodnoj izložbi inovacija, prototipova i studentskih poslovnih planova posebna priznanja su dobili:
Kurtić Ervin za prototip elektromotora
Ribić Nedžed za samozalivajuću saksiju
Muminović Zuhdija za hidraulični uređej za centriranje transportera i Osmanović Osman za uređaj za žarenje.

(SodaLIVE.ba/RTV Lukavac)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
8 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
ZA Harisa

Pun je Lukavac inovatora , šteta što se ne nagrađuju inovacije tipa :
– kako preživjeti do slijedeće penzije sa 250 km ili sa istom niskom platom , a artikli sve skuplji ,
– kako ostati miran u čekaonicama Doma zdravlja Lukavac , gledajući knjižice preko reda ,
– kako slušati medije i čitati dnevnu štampu , a ostati ravnodušan ,
– kako djeci dati za ekskurziju , a plata kasni 2 mjeseca ,
– kako ići komšijama , na kafu – a ljubomoru ( vjerovatno obostranu ) potiskivati ,
– kako dići kredit sa čak 2 žiranta ,

Ma puni smo i inovatora .

padobranac

e da mi je vidjet kako zari uredjaj za zarenje?
cuj predsjednik udruzenja dobio posebno priznanje.
sam sebe nagradio!

FOTON

@za Harisa i @padobranac sta vas je to zavidnost spopala pa laprdate, umjesto da pohvalite PAMET. Inovacije unapredjuju svijet u kome zivimo dok takvi kao sto ste vi ne shvatate to niti cete shvatati dok se nesto ne patentira da vam pomogne:)

Meho

svaka cast.mladima treba dati takvu mogucnost jer na njima svijet ostaje.svuda u svijetu se to praktikuje,pa zasto ne bi i u BiH?

ovo od Ribić Nedžed za samozalivajuću saksiju, za moju zenu je interesantno.samo kada bi znao gdje da kupim nekoliko takvih saksija.

Turkeshani No1

@ Meho – U Smolucoj odmah iza centra za odvikavanje od narkotika , preko puta prodavnice kod dva bijela orla, gdje je Cazetova pilana nemozes masit , nalazi se trzni centar nesto poput Binga koji se bavi proizvodnjom ,a takodje i prodajom ” Samozalivajucih Saksija ” uz pogodnosti tipa kupis jednu + 1 gratis + 1 lit. vode onako dzaba !!!! et pozdrav iz vesele i od srca nasmijane Smoluce ….Ajmo narode navali jos malo pa nestalo gledas dnevmik ,a cvijece zaljeva duh iz lampe Mr.Aladin 24h.

Nermin

Inovacije u redu i pohvale mladim inovatorima jer sebi time obezbjedjuju buducnost,ali moram biti iskren pa,za ne povjerovat,slozit se sa Haretovim komentarom jer sve si u pravu Hare ovaj put.Imas Like!

Daj uho svakome, malo kome glas

Nekima od vas se te inovacije mozda cine nebitne, ali da vam kazem eto da dok sam isao u osnovnu, sa nastavnikom tehnickog smo na sekciji inovatora napravili KOSTRASK, sto je skracenica, ne mogu da se sjetim tacno sta koje slovo znaci, uglavnom, osvojili smo neke nagrade za to, ali najzanimljivije od svega je sto je jedan takav i napravljen u punoj velicini i bio je funkcionalan, radio je. To je motorni camac (sto i nije neka inovacija) 🙂 ali je na sebe imao prikacenu opremu koja je uklanjala travu i ostali otpad sa dna jezera ( sto jeste inovacija), npr. i sakupljala sve to u isto vrijeme. To naravno nije funkcioniralo na vecim dubinama od dva do dva i pol metra, ali na vecim dubinama nije ni bilo potrebe da se uklanja trava. Ne moze se nikome zaplesti oko clanaka i tako.Svima trava na jezeru ide na zivce, a i opasno je. Uglavnom, eto ta inovacija je cistila modracko jezeto, dok se oprema nije pokvarila, pa niko nije htio dati kesh da se popravi. A sve je pocelo u ucionici osnovne skole…

Za Harisa

Prije je u socijalizmu , u većim fabrikama , bila praksa da se fabrički inovatori nagrađuju .
Privatizacijom , nisu prestali djelovati fabrički inovatori , ali nagrađivanja više nema .
Ljudi sada motiv inovacije vide u olakšavanju vlastitog rada , a poslodavci bi trebali izbrisati iz svojih Pravilnika Članke koji samo deklarativno govore o pravu preče kupovine patenta .
Znam za desetine inovacija koje su uvećale profit , ali su
ostale nenagrađene .Tito je imao više sluha za to .
FOTON : tebi pomoći nema jer – nema patenta za deficit uma .

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x