Zahtjevi radnika će biti ispunjeni

0 1.210

autobusiDD “Lukavactrans” iako je u toku stečajni postupak, nastavit će svoje poslovanje. Jedan dio preduzeća bit  će prodat, a novčana sredstva usmjerena za izmirivanje obaveza prema radnicima i povjeriocima. Sa  ostatakom imovine, nakon rekonstrukcije preduzeća, firma će nastaviti poslovanje.

Spašavanje preduzeća

Dogovor je postignut na jučerašnjem prvom stečajnom ročištu od kojeg je zavisila sudbina fi rme „Lukavactrans“ i njenih radnika.

– Fomiran je odbor kojeg čine radnici, povjerioci, stečajni sudija i  upravnik. Zajednički ćemo dalje raditi na spašavanju sudbine preduzeća. Prioritet je rješavanje zahtjeva radnika, odnosno izmirivanje zaostalih plaća i to prvenstveno za njih 52 koji su otpušteni nakon raspisivanja stečaja, a to je oko 630.000 maraka, kazao je stečajni sudija Milan Godžirov.

Međutim, radnici, koji su, također, jučer prisustvovali ročištu mišljenja su da je nastavak poslovanje preduzeća samo iluzija, te da je likvidacija neizbježna.

– Mi smo već izgubili najbolje linije kao što je prevoz radnika za fabrike Soda i Koksara. Izgubili smo i đačke linije. Oprema i vozila su u lošem stanju, te je potrebno mnogo novca za njihovu amortizaciju. Ne vjerujemo da imovina „Lukavactransa“ to može izdržati. Mi tražimo da se izmire obaveze prema nama kako bi se mogli prijaviti na Biro, ostvarivati pravo na zdravstvo ili oni koji su za to stekli uslove, otići u penziju. Zato pristajemo i na likvidaciju, kazao je Mustafa Šabić, jedan od uposlenih radnika DD „Lukavactrans“.

Preostalih 46 radnika nastavlja posao

Podsjećamo, nakon raspisivanja stečaja cjelokupna imovina preduzća procijenjena je na oko 6.000.000 maraka. Dugovanja iznose oko 3.500.000, a najveći povjerioci su Poreska uprava sa oko 2 miliona, radnici, dobavljači nafte i distributeri.

– On kaže da je prvi sastanak Odbora planiran već za narednu sedmicu.

Tada će detaljno biti razmatrana cjelokupna imovina preduzeća i određivani prioriteti. Radnici će sami predložiti imovinu preduzeća koju smatraju da je najlakše prodati, a da je najmanje potrebna za nastavak poslovanja. Ostatak imovine bit će rekonstruisan i fi rma će nastaviti poslovanje. Dakle, neće biti gašenja niti likvidacije, a trenutno uposlenih 46 radnika ostat će u radnom odnosu, kazao je stečajni sudija Godžirov.

(RTVL)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x