Zagađenje Spreče ugljenom prašinom najvećim dijelom vrši rudnik Banovići

Ispusna cijev iz Separacije uglja rudnika Banovići 18.8.2012.
5 1.252

Tragom zagađenja rijeke Spreče koje je utvrđeno 16.8.2012. ponovo smo obišli teren 18. i 21.08.2012. i zatekli isto stanje.

Sa ciljem da preciznije utvrdimo izvor zagađenja prekontrolisali smo pritoke rijeke Spreče. Rijeka Gostelja, u koju se ulivaju otpadne vode iz rudnika Đurđevik, je imala vidljivo blago zamućenje ugljenom prašinom ali ni blizu zagađenja koje je utvrđeno u rijeci Spreči. Obilaskom rijeke Oskove, koja dolazi iz pravca Banovića, utvrđeno je veliko zagađenje ugljenom prašinom.

Kontrolišući zamućenje Oskove došli smo do rudnika Banovići i tamo je utvrđeno da iz odvodne cijevi Separacije rudnika Banovići izlazi neprečišćena otpadna voda. Na izlaznoj cijevi i neposrednom vodotoku su jasno vidljivi tragovi dugog izlaska neprečišćene vode iz Separacije.

Rijeka Spreča 21.8.2012.

Obzirom na sušu, nizak nivo vodostaja u rijekama i smanjeno samoprečišćavanje voda, pitamo se da li koritom Spreče teku samo otpadne vode?

Pozivomo predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti da imaju dovoljno hrabrosti i da reaguju na ovako bahato ponašanje i uništavanje prirodnih resursa od strane pojedinaca i da iznađu mogućnost da ovo zaustave i one koji su za to odgovorni pozovu da snose posljedice za to.

Moramo promijeniti svoj pristup i prestati ih moliti da prestanu zagađivati. Oni trebaju snositi odgovornost i isplatiti štetu koje su nanijeli pojedincima i vodotocima tokom svih ovih godina.

Moramo pokazati svoje neslaganje, jer neodgovorne firme će nastaviti da na najjeftiniji način vrše proizvodnju sve dok im se ne kaže DOSTA.

Predstavnici OCD, koji rade na zaštiti jezera Modrac,će i dalje svakodnevno fotografisati rijeke sliva i jezero Modrac, te redovno informisati javnost o stanju voda sa ciljem da jezero Modrac SADA dobije odgovarajuće mjesto na listi pririteta, jer poslije će biti kasno.

Rijeka Spreča 21.8.2012.

Dajmo svoj glas za jezero Modrac!

CENTAR ZA EKOLOGIJU I ENERGIJU

Leave a Reply

5 komentara za članak "Zagađenje Spreče ugljenom prašinom najvećim dijelom vrši rudnik Banovići"

avatar
najnoviji najstariji popularni
Bagremik
Gost
Bagremik

kada cmo napokon shvatiti da je je jezero Modrac od velikog ekoloskog pa i zdravstvenog znacaja za sve nas?cak i Kinezi su skuzili da ce se sami unistiti ako nastave da unistavaju prirodu.Spasimo nasa ,,PLUCA”-spasimo jezero Modrac i rijeku Sprecu!

tačkica
Gost
tačkica

ma da oće presušit 🙂 pa nek se onda fataju za glavu, šta i kako c[:

Luka
Gost
Luka

Ovo je prekrasno nas Lukavac za par godina bit ce samo jedna velika deponija smeca,truju nas Banovici,Soda,Cementara,Koksara ma ko stigne…sav otpad u rijeke treba to kaznit al dobro ih poderat po dzepu,zalosno je ovo

esef
Gost
esef

mrzim bosnu mrzim sve dok je bio tito svi radili svi isli na more svi hodali kud god htjeli a ovi sada svi isti obecaju narodu i zaceruju

PLAŽE JEZERA MODRAC
Gost
PLAŽE JEZERA MODRAC

U okviru inicijative SPASITI JEZERO MODRAC UG „Plaže jezera Modrac“ Prokosovići organizuje JAVNU RASPRAVU Na temu
U OKVIRU PREDIZBORNE KAMPANJE – Tražimo za MODRAC ozbiljnu i odgovornu vlast
Restoran MIRIS DUNJA, Petak, 24.08.2012. god. sa početkom u 18,00
Zahvaljujemo se na podršci našem jezeru Modrac!