Vlada TK želi nastaviti pregovore o izgradnji regionalne deponije na području općine Lukavac

4 538

Na danas održanoj 111. redovnoj sjednici, Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Informaciju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša o aktivnostima na realizaciji projekta regionalnog zbrinjavanja otpada.

Razlog za razmatranje ovog pitanja je što je nakon rasprave o ovom problemu na Skupštini Tuzlanskog kantona u junu 2009. godine ostao nejasan stav vezano za aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje regionalne deponije na području općine Lukavac. Naime, Skupština je nakon razmatranja Informacije o realizaciji zaključka Skupštine iz aprila 2008. godine uputila zahtjev Vladi Kantona i JKP Regionalna eko deponija da se nastave aktivnosti na realizaciji projekta regionalne eko deponije na lokalitetu Lukavačka Rijeka.
U Informaciji Vlade Kantona, koja je tada razmatrana, navedeno je da nastavak realizacije tog projekta nije moguć te predloženo niz mjera koje treba poduzeti u cilju rješavanja problema zbrinjavanja otpada. S obzirom na to da je još uvijek na snazi Zaključak Skupštine Tuzlanskog kantona iz aprila 2008. godine, kojim se traži nastavak izgradnje deponije u Lukavcu, nije moguće provoditi mjere koje je Vlada Kantona i resorno ministarstvo predložilo u spomenutoj Informaciji koju je razmatrala Skupština.

S obzirom na poznatu činjenicu da općina Lukavac odbija nastavak aktivnosti na realizaciji ovog projekta na lokalitetu Lukavačka Rijeka, Vlada Tuzlanskog kantona je danas usvojenu  Informaciju uputila Kolegiju Skupštine Kantona. U Informaciji je iznesen stav da je neophodno ponovo organizovati sastanak sa predstavnicima općine Lukavac kako bi se pokušao dogovoriti nastavak realizacije započetog projekta ili u slučaju nepostizanja dogovora van snage stavio zaključak Skupštine od 16.4.2008. godine.
Time bi bili stvoreni uslovi za provođenje drugih mjera koje su sastavni dio Informacije razmatrane u junu ove godine, a koje se odnose na realizaciju alternativnih modela utroška sredstava Svjetske banke, rješavanje statusa općinskih deponija, izradi planova prilagođavanja upravljanja otpadoma za postojeće deponije i provođenje Kampanje-podrška upravljanju otpadom za Tuzlanski kanton.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Denal

Mislim da je najbolja lokacija za deponiju panonsko u tz

Dado

Ma nema nista od toga , ne mozete vi nekome ugrozavat zivot svojom deponijom …

sioux_lk

malo su nam ba ove fabrike i to slobodno napravite necemo se mi buniti….ko da je koga briga za svoje zdravlje.. :@

yass

Ma samo me zanima hoce li oni vise “sjahati” sa Lukavca..Sto se nije moglo ubiti u ratu, sad ce da nas svi dokrajce..

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x