Vještačka đubriva iz Lukavca ponovno osvajaju tržište BiH

5 1.526

Nakon obavljenoga remonta i nabavke sirovina fabrika Azotara, koja posluje u sastavu GIKIL Global Ispat koksne industrije Lukavac, oživjela je proizvodnju đubriva KAN (kalijum-amonijum-nitrat).

Azotara ima godišnji kapacitet od 100.000 tona vještačkih đubriva, što je dovoljno da pokrije više od 50% potreba poljoprivrednika u Bosni i Hercegovini.

Posebno je ova vijest važna za domaću poljoprivrednu proizvodnju, s obzirom da su vještačka đubriva iz Azotare Lukavac projektovana za prosječnu kiselost i kvalitet zemljišta u Bosni i Hercegovini. Inkorporirani crvenkasti filer, sadržaj magnezija i rastresitost đubriva, karakteristike su zbog kojih KAN zadovoljava u potpunosti i standarde evropskog tržišta.

-Azotara je prva fabrika za proizvodnju mineralnih đubriva na Balkanu, sa pola stoljeća iskustva u proizvodnji vještačkih đubriva, samim tim imamo i obavezu prema potrošačima i konkurenciji da budemo i ostanemo na visokoj razini kvaliteta, istakao je Faik Buševac, zamjenik Generalnog direktora GIKIL-a.

Stav menadžmenta GIKIL-a je da ukoliko se želi zadržati visoka pozicija na tržištu, kompanija mora neprekidno raditi na inovacijama i razvoju, što u konačnici za cilj ima kvalitetniji proizvod i zadovoljnoga kupca. U tom smislu u proteklom periodu aktivnosti GIKIL-a bile su fokusirane na automatizaciju, optimalizaciju i modernizaciju postrojenja fabrike đubriva. Ove aktivnosti imale su za rezultat smanjenje gubitaka u procesu proizvodnje, poboljšanje kvaliteta, pakovanje gotovog proizvoda prema evropskim standardima, te stvaranje uslova za nove proizvode i zadovoljavanje ekoloških standarda.

Kako su istakli u menadžmentu, Global Ispat Koksna industrija Lukavac u fazi je i realizacije projekta certificiranog smanjenja stakleničkih gasova (CDM projekat), koji je vezan za Azotaru. Namjera je da se u postrojenju za proizvodnju azotne kiseline u Fabrici đubriva u GIKIL-u instalira sekundarni katalizator koji će dovesti do smanjenja stakleničkih gasova. Projektovanje je već okonačno, a GIKIL je spreman sa evropskim partnerima krenuti u realizaciju ovog zahtjevnog projekta

(SodaLIVE.ba/BMG)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
TuzlaK

e svaka cast i direktoru i uposlenim i svima … dahoce vako bit i sa ostalim mnogim fabrikama u BiH koje su opustosene i opljackane i pokradene i radnici u velikom broju otpusteni bespravno a da nisu ni osigurani ni penziono uvezano ni nista … ali kazem ja vama …
Njemacka je podjeljena 60 godina bila pa se ujedinila pa polako … imamo mi jos vremena da svako dodze tobe …
pozzz svima …
a za ovo pokretanje svaka cast …

Za Harisa

Kupujmo domaće đubrivo , i ostale proizvode i usluge bosanskohercegovačkih firmi .Tako jačamo BiH .

Za hariza ali ne za harisa

Bravo. Cestitam! Sretno! Bravo i za ovog gore “kolumba”!
A komsiji Kolumbu pozdrav!

BiH

sjana vijest nema sta…samo naprjed…jos kada bi povecali palte radnicima i poboljsali uslove rada bilo bi jos bolje za sve nas i njih…;)

bitno je

radnicima plate GORE

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x