Večeras na Internetu rezultati općeg testa eksterne mature

Gimnazija Lukavac
0 2.248

Ukupno 966 maturanata općih gimnazija na području Tuzlanskog kantona polagalao je danas test općeg znanja. Ovaj test dio je eksterne mature i maturske ocjene i također učenike priprema za polaganje prijemnih ispita na fakultetima.

Gimnazija Lukavac

Ove godine novina je da su u četiri škole odlučile ne razdvajati maturante po učionicama za vrijeme testa.

U svih 11 općih gimnazija Tuzlankog kantona maturanti su jutros istovremeno započeli test općeg znanja za koji su se pripremali posljednje polugodište. Na Internet stranicama Pedagoškog zavoda Tuzla imali su testove od prethodnih pet godina, na osnovu kojih su mogli vježbati za vlastiti ispit. Ovo je šesta eksterna matura po redu, koju polažu Gimnazijalci i to samo u Tuzlanskom kantonu. U ostalim kantonima Federacije BiH tek se pripremaju za ovakvu vrstu završne provjere znanja.

Šaćir Isaković, stručni saradnik Pedagoškog zavoda Tuzla kaže da su testove pripremali dijelom profesori s fakulteta i srednjih škola. Opći test ima 100 pitanja i takav je da ga može riješiti učenik prosječnog znanja.

Gimnazije u Lukavcu, Živinicama, Gradačcu i Gračanici ove su godine obezbijedile zajedničke prostorije i jednake uslove za sve maturante koji polažu eksternu maturu. Za 26. i 30. maj, te 2. juni zakazani su im testovi iz izbornih predmeta.

Fadila Mujkić, direktorica Gimnazije Lukavac kaže da su prethodnih godina imali pritužbe učenika, kako je kod nekih u učionicama bio strožiji režim kontrole, tako da su odlučili sve smjestiti u fiskulturnu salu i obezbijedili im zajedničku komisiju, na čelu s predstavnikom Pedagoškog zavoda.

Ukupno pedeset djelatnika Zavoda ocjenjuje danas testove općeg znanja. Rezultati će do kraja dana biti objavljeni na njihovoj internet adresi www.pztz.ba. Pristupne šifre podacima ima svaka od gimnazija pojedinačno.

(SodaLIVE.ba/RTV TK)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x