Utvrditi odgovornost za pomor ribe u Modracu

4 973

modracU maju i junu mjesecu 2009. godine u dva navrata došlo je do pomora ribe u jezeru Modrac. Informaciju o uzrocima zagađenja voda ove akumulacije pripremilo je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK, koju je jučer razmatrala skupštinska Komisija za poljoprivredu, vodoprivredu, šumarstvo i zaštitu okoliša.

Naime, ispitivanja koja je vršio Institut za hemijsko inžinjerstvo ne navode tačan uzrok pomora ribe deverike i američkog somića, iako je kvaliteta vode u nekim područijima bila narušena prisustvom teških metala i amonijaka u vodi. U informaciji se navodi da privredni subjekti svoje otpadne vode ubacuju u riječne tokove koji se slijevaju u akmulaciju jezera Modrac, da neki od njih imaju dozvole i plaćaju naknade, ali da ima i onih koji to rade nelegalno.

– Pogladejte na šta liče naši riječni tokovi u ovim ljetnim danima, prije svega tokovi rijeka Soline i Jale. To su izvori zaraze. Smatram da se treba povesti više računa, te angažovati više inspektori na kontroli riječnih tokova, kazao je Šemsudin Muminović, član Komisije.

Komisija je konstatovala da je informacija ispolitizirana jer se njome nisu identifi kovali odgovorni za pomor ribe, stoga je donijela zaključke kojim se od resornog ministarstva i Uprave za inspekcijske poslove traži da dostave podatke o kojim se odgovornim pravnim ili fi zičkim licima radi. Pored ovoga, zatraženo je da se Komisiji dostavi plan i program mjera kontrole kvalitete vode u jezeru Modrac, sa ciljem spriječavanja novih zagađenja, te da se riba ponovo uzorkuje I dostavi na ispitivanje.

(Rtv Lukavac/SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
stop gluposti

Svi koji su odgovorni za ovo trebaju pravo u zatvor!!!!

Asmir

Potpisujem!
Meni ovo sve SMRDI kao da se namjerno radi da se modrac uništi, prvo je turija bila zagadjena, sad jezero modrac…a spreca je davno unistena. Svi samo šute…šute…šute…

proof

Privredni subjekti koji “imaju dolvole i placaju naknade”. dozvolu za sta? valjda da rade svoju djelatnost, a ne da ispustaju otrove u rijecne tokove. naknade za sta? valjda za zastitu voda, a ne za ispustanje teskih metala i ostalog otrova u iste. znaci oni imaju dozvole i placaju naknade da legalno ubiju sve sto je zivo u rijekama i jezerima, (u ovom slucaju modrackog jezera), iz kojeg usput tuzlaci uzimaju vodu koju “preciste” pa piju. nisam strucnjak ali nevjerujem da se ti teski metali mogu odstranit iz vode obicnim filterima i hlorifikacijom vode. znaci ako imate manjak zeljeza u krvi pijte vodu iz modrackog jezera. nije losa reklama, pa mogo bi se i kakav biznis okrenut. (donat mg bi bio mala beba za nasu vodu). znaci sve ove komisije i ministarstva za poljoprivredu, sumarstvo, vodoprivredu, istrazivanje ruda i gubljenje vremena i novca poreskih obveznika, kao i kojekakvi hemijski i drugi instituti za analizu, su utvrdili: da “neki” privredni subjekti zagadjuju legalno, a neki nelegalno. Aferim! i ptice na grani znaju ko to radi, i ko im drzi pozadinu. politicke stranke na vlasti i njihovi igraci u kojekakvim privrednim gigantima (kao sto je banovicki rudnik mrkog uglja), opstinski nacelnici koji igraju… Read more »

Arness

zagadise nam jezero tako da se ni ove godine necu moci u njemu okupati :((

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x