Utvrđen Nacrt zakona o zabrani pušenja, kazne i do 15.000 KM

Ilustracija
7 8.714

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Mostaru, utvrdila i Federalnom parlamentu uputila Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

– U cilju zaštite i unaprjeđenja zdravlja stanovništva, ovaj zakon uređuje mjere zabrane i ograničenje upotrebe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, njihovog oglašavanja, promidžbe i sponzoriranja, sprječavanje pristupa maloljetnih osoba tim proizvodima, sastav duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, obvezne oznake na pakiranjima, suzbijanje štetnih posljedica, preventivne mjere, osnivanje Federalnog povjerenstva za kontrolu upotrebe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje i nadzor nad provedbom Zakona, navodi se u saopćenju Vlade FBiH.

Zakonom se zabranjuje upotreba svih duhanskih proizvoda za pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, na javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu, te u privatnim sredstvima prijevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe.

– Provedbu zabrane pušenja obvezni su osigurati vlasnik i korisnik prostora, kao i drugih mjesta u kojima je pušenje zabranjeno. U tim prostorima moraju biti postavljene vizualne informacije koje se sastoje od grafičkog znaka zabrane pušenja i teksta koji glasi: “Zabranjeno pušenje”, kao i informacije o načinu prijavljivanja i sankcioniranju.

U slučaju da osoba ne poštuje zabranu pušenja, vlasnik, odnosno korisnik prostora ili mjesta u kojem je pušenje zabranjeno dužan je osobu opomenuti, uskratiti joj uslugu ili zatražiti da napusti prostor. Ukoliko osoba to ne ispoštuje, vlasnik odnosno korisnik prostora ili mjesta u kojem je pušenje zabranjeno dužan je kontaktirati nadležni organ, pojašnjeno je u saopćenju .

Kao iznimka, pušenje je dozvoljeno za pacijente u službama i odjelima za zaštitu mentalnog zdravlja u zdravstvenim i drugim ustanovama koje pružaju usluge socijalne njege mentalno oboljelim osobama, kao i u ustanovama namijenjenim za izdržavanje kazne, ako i kada mogu biti uspostavljene posebne prostorije za pušenje odvojene od nepušačke zone i ako medicinske i psihološke indikacije ukazuju na potrebu pacijenta za pušenjem.

Zakon zabranjuje proizvodnju i promet cigareta koje sadrže sastojke sa više od deset mg katrana, jedan mg nikotina i deset mg ugljen monoksida po jednoj cigareti. Zabrana se odnosi i na duhanske proizvode koji sadrže aditive i arome. Svi duhanski prozvodi za pušenje koji se proizvode ili uvoze na tržište Federacije BiH, obvezno moraju biti testirani, a troškove snosi uvoznik, odnosno proizvođač.

Svako pojedinačno pakiranje duhanskog proizvoda mora sadržavati Jedinstvenu identifikacijsku oznaku i zdravstvena upozorenja na jezicima u službenoj uporabi u Bosni i Hercegovini. Na zbirnim i pojedinačnim pakiranjima je zabranjeno korištenje termina kao što su “light”, “super light”, “ultra light” i sličnih.

Sve ove odredbe važe i za elektronske cigarete i biljne proizvode za pušenje u svim oblicima.

Zakon propisuje zabranu izravnog ili neizravnog oglašavanja, sponzoriranja i na bilo koji način promicanja duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje. Oni ne smiju biti postavljeni ili vidljivi u trgovinskim objektima, osim prilikom same prodaje, ni izloženi u komercijalnu svrhu niti na jednom drugom mjestu.

Prodaja maloljetnicima

Zabranjeno je, također, ove proizvode prodavati putem automata, s polica supermarketa prodavnica u kojim kupci mogu slobodno uzeti robu, kod uličnih prodavača i na improviziranim nelegalnim mjestima prodaje, zatim putem interneta, u objektima i dvorištima zdravstvenih objekata i dvorišta za športske i kulturne aktivnosti, te u objektima koji su od ulaznih vrata predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, te visokoškolskih ustanova udaljeni u radijusu manje od 100 metara.

Zabranjeno je prodavati i poklanjati duhanske i ostale proizvode za pušenje osobama mlađim od 18 godina i oznaka o toj zabrani mora biti postavljena na svim prodajnim mjestima.

Nadležna kantonalna ministarstva obrazovanja su, u suradnji s kantonalnim zavodima za javno zdravstvo, obvezna u nastavne programe za osnovnu i srednju školu uključiti temu o štetnosti pušenja za zdravlje.

Vlada FBiH donosi, za petogodišnje razdoblje, Strategijski, multisektorski program za kontrolu uporabe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, a provode ga nadležna federalna ministarstva i druge institucije, zavodi, ustanove i organizacije.

Vlada, također, imenuje jedanaestočlano međuresorno Federalno povjerenstvo za kontrolu uporabe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje koje, uz ostalo, predlaže programe odvikavanja od pušenja i prati provedbu Strategijskog programa.

Nadzor nad primjenom ovog zakona obavljaju Federalna uprava i kantonalni organi za inspekcijske poslove, kao i nadležna ministarstva unutarnjih poslova.

Kad je riječ o kaznenim sankcijama za kršenje ili neprovedbu Zakona, novčane kazne su u rasponu od 250 KM do 15.000 KM.

Leave a Reply

7 komentara za članak "Utvrđen Nacrt zakona o zabrani pušenja, kazne i do 15.000 KM"

avatar
najnoviji najstariji popularni
Teufreak Arapcic
Gost
Teufreak Arapcic

Samo da ne prodje vjecnost dok se nadje u oba doma parlamenta..

željo
Gost
željo

Zakon kao zakon je najlakše donjeti u parlamentu ali kad ga treba sprovesti na terenu e tu nastaju problemi.Ko će kontrolisati pušače na javnim mjestima,ustanovama itd.Evo primjer u Lukavcu mjestu je osnovna škola a oko nje tri prodavnice koje prodaju duhan na 50 m.ko će to kontroliše i zabrani,ko fol neka inspekcija hajd baš da vidimo i to čudo.

blinker 56
Gost
blinker 56

nije losa ideja.

Kung Fu Ce
Gost
Kung Fu Ce

Popušili smo mi odavno. Blago nama kad nam je pušenje najveći problem.

Amila
Gost
Amila

U lk u domu zdravlja medicinska sestra pusi na vratima ordinacije okrenuta ka hodniku i pacijentima pa to je sramno! Kod nas su jave ustanove izmedju ostalog i gradsko obdaniste zaista jedan veliki cirkus gdje higijena i uslovi ugrozavaju sto djecu sto pacijente uzas uzas fujjjjj a svi oni koji su zaduzeni za te 2 ustanove beka ih je stid i sramota!!!!

Milenko Blagojević
Gost
Milenko Blagojević

Dok “Mittal” i “Mittalčići” dumangijaju na crno i veresiju i zgrću milijarde na račun tuđeg zdravlja,
dotle političari treniraju strogoću na “podanicima”.
Prvo ućerajte zagađivače i pljačkaše u suru, pa onda se igrajte mašala društva.
Ozidajte narodu pristojan život, pa onda udarajte moleraj !
Nisam nikada bio pušač, al’ ovo tukne na duminu…

blinker 56
Gost
blinker 56

dok je Hercegovine,Bosna ce da pusi.