Važno obavještenje za pčelare

3 685

U Devetaku (Gegići) je u augustu otkrivena Američka Gnjiloca koja u svijetu pčelarstva važi za jednu od najopakijih bolesti pčelinjeg legla.

Ilustracija

Američka gnjiloća pčelinjeg legla je zarazna bolest poklopljenog i nepoklopljenog pčelinjeg legla uzrokovana bakterijom Paenibacillus larvae. Zbog visoke otpornosti spora uzročnika i posebnog načina suzbijanja, jedna je od najtežih pčelinjih bolesti raširena posvuda u svijetu. Uzročnik uzrokuje ugibanje pojedine zaražene ličinke, ali zbog tvrdokornosti i infektivnosti uzročnika uvijek ugiba i cijela pčelinja zajednica. Bolest nanosi velike ekonomske gubitke pčelarstvu i štetu u poljoprivredi direktno gubitkom pčelinjih zajednica i manjom proizvodnjom pčelinjih proizvoda i smanjenim obimom oprašivanja. P. larvae je štapićasta bakterija koja u propaloj ličinki zbog nastanka nepovoljnih uvjeta za umnažanje stvara spore. Spore su jedini infektivni oblik kojima se širi bolest. Vrlo su otporne. Sačuvanu vitalnost, a time i sposobnost zaražavanja imaju i nakon više desetljeća, iako im se vaibilnost postepeno smanjuje.

Mole se pčelari koji imaju pčele u prečniku od 3km od mjesta Gegići, da ukoliko prilikom kontrole primjete bolest legla da obavjeste najbližu Veterinarsku stanicu, udruženje pčelara ili Izata Jusufovića na tel. 062 677 389.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Daj uho svakome, malo kome glas

Do augusta ce da mutira u P1H6J4/12.3 ili tzv Pcelinja gripa, opasna po covjeka… hih…

Sindibad

heheh i ja mislim da ce na kraju tako izac

Daj uho svakome, malo kome glas

Pa moramo se malo nasaliti… 🙂

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x