Uništena tradicija stara nekoliko stotina godina!

25 1.846

Jutros su Lukavac i Puračić osvanuli oblijepljeni Zahtjevima za poništenje Odluke promjene naziva MIZ Puračić u MIZ Lukavac. Zahtjev je dostavljen Predsjedniku MIZ Puračić, Muftiji Tuzlanskom i Reis ul-uemi BiH.

Oglasna tabla u Puračiću

“Kako možete uništavati tradiciju koja traje nekoliko stotina godina!?

Ni jedna religija ne mijenja svoja načelna pravila o postojanju organizacione strukture, a samo naši predstavnici IZ sa sjedištem u Lukavcu nastoje da promjene historiju islama koja je vijekovima pisana u Puračiću.” stoji u zahtjevu koje objavljujemo u nastavku (bez naknadnog lektorisanja):

Poštovana gospodo,sa žaljenjem i zaprepašćenjem konstatujem da ste na prvoj redovnoj skupštini MIZ Puračić koja je održana 19. 2. 2011. godine novoizabranim članovima skupštine ponudili dnevni red u kome nije bilo tačke, tako važne za MIZ Puračić kao što je promjena imena (naziva Puračić u naziv Lukavac). Tako važna odluka je donesena “pod razno” što smatramo veliko greškom. Takođe odluka o promjeni imena je donesena brzopleta glasanjem delegata bez pripreme i bez predhodnog upoznavanja sa argumentima zbog kojih se mijenja naziv.

Zato su nastale štetne posljedice po MIZ Puračić i Džemat Puračić (poremeć ugled, autoritet, tradicija islama na podrčju Medžlisa). Takođe, već smo napomenuli da članovi skupštine nisu upoznati sa opravdanim razlozima promjene naziva Medžlisa.

Takva je odluka donesena brzo “preko koljena”, a vrlo je važna jer je u organizacionoj strukturi MIZ, koji je upisan u svim osnivačkim aktima  IZ BiH.

Smatramo da je za takvu Odluku trebalo predhodno upoznati cjelokupno članstvo Medžlisa (Džematlije) pa tek onda krenuti u proceduru promjene naziva (naravno uz opravdane razloga, saglasnost IZ BiH prema aktima o promjeni naziva Medžlisa).

Poštovana gospodo iz rukovodstva Medžlisa, kako možete predlagati izmjenu naziva kada nemaze za to opravdane razloge!?

Kako možete uništavati tradiciju koja traje nekoliko stotina godina?

Historijski podaci govore da je prva džamija napravljena u Puračiću u 17. vijeku (Islam egzistira preko 400 godina) i da je bila centar islama za okolna sela.

U proteklom vijeku džamije su bila rijetkost pa su tako Džematu Puračić pripadala slijedeća naselja: Puračić, Lukavac, Bikodže, Prokosovići, Modrac i neka druga naselja. Puračić je do pedesetih godina prošlog vijeka bio Opštinski centar, vjersko, administrativno i tehničko sjedište oblasti.

Od 1860. godine do danas u Puračiću je službu vršilo 25 imama.

Poštovana gospodo u Puračiću nema mještana pravoslavne vjeroispovjesti u velikom broju, a ipak postoji Crkvena opština i veliki crkveni objekat. Dakle, Pravoslavnoj crkvi ne pada na pamet da mijenja ime ili da prestane biti zainteresovana za svoju organizacionu strukturu.

A vama gospodo iz Medžlisa Puračić sa sjedištem u “Lukavcu” smeta što je sjedište bilo u Puračiću (preko 400 godina) pa ste isto i premjestili? Zašto?

Napominjemo nekoliko primjera koji Vam mogu pomoći u poništavanju odluke o promjeni naziva:

U gradu Zvorniku nema mještana muslimana ali postoji Džemat. U gradu Odžaku postoji jedan Džemat, a egzistiraju kao Medžlis.

Ako tražite razlog za promjenu sjedišta i naziva u činjenici da Puračić nije Opštinsko sjedište (od 1952. godine) onda Vam stavljamo na uvid podatak da prema našim saznanjima Gornja Tuzla nije opštinsko sjedište a ipak je sjedište Medžlisa?

Ni jedna religija ne mijenja svoja načelna pravila o postojanju organizacione strukture, a samo naši predstavnici IZ sa sjedištem u Lukavcu nastoje da promjene historiju islama koja je vijekovima pisana u Puračiću.

Tražimo zaštitu naziva i sjedišta Medžlisa IZ Puračić i tradiciju islama na ovom području. Tražimo zaštitu od muftiluka i Rijaseta IZ BiH da nas zaštita od samovolje sadašnjih čelnika Medžlisa i njihovog ponašanja. Džematski odbor i građani Puračića su revoltirani nepravednon odlukom i zahtjevaju od MIZ Puračić sa dosadašnjim sjedištem u Lukavcu da se vrati stari naziv i staro sjedište.

Dakle, zahtjevamo da se vrati naziv koji glasi: Medžlis Islamske zajednice Puračić sa sjedištem u Puračiću gdje je i bilo do 1993. godine, kada se nečijom samovoljom premjestilo u Lukavac zajedno sa arhivom i materijalom (“Privremeno”) – privremeno traje 19 godina.

Od tada čelnici Medžlisa permamentno pokušavaju da “ukradu” naziv Medžlisa kako bi ga i lokacijski i sa drugim imenom ostavili u Lukavac Gradu.

Sa punim uvažavanjem pozivamo predsjednika Medžlisa IZ Puračić sa sjedištem u Lukavcu, glavnog imama Medžlisa, muftiju Tuzlanskog ef. Kavazovića, Reis Ul-Ulemu Mustafu ef. Cerića na skupštini džemata Puračić na kojoj će se govoriti o opravdanosti gore nepravedno donesene odluke, i govoriti o poništenju i stavljanju van snage.

Skupština će se održati dana 12.3. 2011. poslije podne namaza u 13 časova.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
25 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Lukavcan

Kakav MIZ Lukavac??
Nekome je stalo da zavadja, ovaj cirkus treba prekinuti pod hitno.

Puračan

neda Lukavac Puračiću da napreduje nego ga samo nazaduje u svakom pogledu i oduzima sve što je dobro ovde i što donosi nekakvo dobro Puračiću i njegovom stanovništvu…pijacu su htjeli da uzmu pod svoje, obdanište je njihovo a eno ga truhne i propada, stara pošta takođe stoji neupotrijebljena i ona isto propada…i ko zna šta sve još tu ima što ja neznam…vašer , Puračku tradiciju, su htjeli da pruzmu…pa stvarno nema smisla ni razuma tu…pa Lukavac nije ni postojao kad je Puračić bio centar nekih zbivanja od istorijske važnosti…do prije 40 i neku godinu dolazili su da posude razglas iz Puračića hahahahhha………

mujcinovic

MIZerno

o_O

evo ovom priliko cu javno reci neka svi znaju(mada vecina zna), iza ovoga brutalnog i sramotnog napada na MIZ Puračić a i sam Puracic stoji ef.Zijad Vehabović…taj covjek podrzava i vehabviski pokrete u BiH sa jos nekim pojednincima iz SDA Lukavac, takvom cijveku nije mjesto u islamskoj zajednici a kamoli da oponasa glavnog imama “MIZ Lukavac”, on je umjesan i *** nekadasnjeg hodzu i glavnog imama MIZ Puracic (o tome se pisalo/ govorilo i u emisij “60 minuta” FTV)…nakon ovog mislim da je doso kraj ovom diktatoru tako da ga nazove, po mom misljenju trebo mi narod reci svoje i poslati ovog covjek gdje mu je mjesto…

PS
nadam se da Admini ovog portala nece izbrisati ovaj komentar(nek svi cuju i vide pravu istinu), o ovome ce se jos pricati ovoh dana, uvjeravam vas na dobro nece izaci…!!

lukavac__

Stvarno nam ovo nije trebalo… Ja sam musliman, za mene je vjera sve, i vjeru treba gledati sustinski, a ne formalno… Prema tome da li je medzlis IZ Puracic ili Lukavac, meni je svejedno, medjutim taj koji je odlucio da mijenja formu, ovdje mislim na centar medzlisa, znajuci da ce time izazvati nejedinstvo i razdor u nasem medzlisu, trebao je malo mucnuti svojom glavom prije nego se odlucio na tu ja bih rekao politiku… Zalosno je da se odrzavaju paralelizmi u nasem medzlisu npr. centralno obiljezavanje se desava i u Lukavcu i u Puracicu ?! Pa zar se nema sirina da se kaze i odredi koncenzus, pa damo priliku i jednim i drugim, pa zasto ne i trecima, zasto sljedece godine ne bi bio u Tabacima, Gnojnici, Poljicu, T. Lukavcu itd..ili to mora biti u “MOJOJ” dzamiji..pa svojim ponasanjem dajete los primjer mladjima za vjeru koju predstavljate, sramota je… Pa zar nam uvijek treba biti nauk recenica radi sto hodza prica, ali ne radi sto hodza radi… Mislim da treba ubaciti mladje ljude, skolovane ljude, ja cu i dalje biti ponosan musliman i postovat cu svakog imama i clana ovog medzlisa od rahmetli uvazenog efendije Osmanovica pa do gosp. Vehabovica,… Read more »

Jasmin Garagic

Vjera se vec odavno pomijesala sa politikom i to joj se u zadnje vrijeme odbija o glavun.
Vjera je nazalost od strane uglednih pojedinaca zaprljana politikanstvom i materijalizmom i to joj svakim danom nanosi sve vise stete u svakom smislu, od umanjenog ugleda medju muslimanskim stanovnistvom do unutarnjih sukoba.
Nadam se da ce vjerski vjerodostojnici napokon izvuci pouku da politika nema ni vjeru ni dusu i odgurnuti istu od sebe te se vratiti svojoj osnovnoj (ne obavezno i jedinoj) namjeni a to je briga za duhovni aspekt ljudskih zivota.
Ne vidim uopste potrebu za bilo kakvim promjenama niti u nazivima niti u bilo cemu sto se tice vjere i vjerske tradicije.
Puracic je uvijek bio duhovni centar na ovim prostorima.

zijad burgic

Ja sam o tome govorio s Ninetom jos prije 4 godine kada sam bio u Puracicu i to vidio. Cisti idiotizam od onih koji su to uradili. Vratite sjediste MIZ u Puracic!

Ustvari, Puracic ocigledno tone i biva ubijan pogresnim razvojem Lukavca. Tradicija je nemjerljiva komparativna prednost u razvoju Puracica. Puracic je istorija tog dijela Bosne. Unikat!!! Radite na formiranju Opstine u Puracicu…

SOE

Izgubit cemo mi jos mnogo toga, samo polako. Kakva skupstina MZ Puracic takva ce biti i situacija u MZ Puracic.

Za Harisa

Sjedište IVZ Puračić , koje je prebačeno u Lukavac , smo nevoljno progutali , ali promjenu imena ne možemo .
Onaj ko ignorira tradiciju , pokušava mijenjati historiju , a ko mijenja historiju , uništava i svoj identitet .
Izete Osmanoviću , Fikrete Osmanoviću – koji ste vi .. faktori u toj SDA ?
Ispravite ovu lopoviju Vehabovića , ako imate obraza doći ponovo u čaršiju i svom se narodu obratiti .

Fanta

Puracic nije vise “Carsija”, od Puracica je ostala samo “Rupa”, u kojoj se jednom godisnje odvija “Vaser”, a ni vaser im nije vise kao sto je nekad bio 🙁
A za to sigurno nije kriv Lukavac, nego licno mjestani Puracica, koji su od njega napravili selendru 🙁

SOE

U neku ruku se slazem sa Harisom i Fantom.

Sahariza

@Fanta: Da, u pravu si, pogledaj samo ovog prije tebe pa ces vidjeti ko je od Puracica napravio selendru; I dodao bi’ one sto su otisli “trbuhom za kruhom” tj “za foteljom” a zaboravili ili rovare protiv vlastite carsije. Ublehe sve! Za fotelju ovi partijski ljubiguzi prodali bi i oca i mater a o MZ da i ne govorimo.

Dlakava_nozdrva_end_kvrgav_nos

Fakat je Puracic dosta stariji od Lukavca i historijski puno vazniji. Lukavac je industrijsko naselje, historija – nula bodova. Lukavcani su zaboravili da svi oni dolaze iz nekog od tih “sela”, mozda ne licno, ali po porijeklu sigurno.Iz Lukavca sam, za Puracic me ne veze nista osim halve, ali ovo je nepravda, 100 %. Treba cuvati tradiciju, i ne govorim sada samo o Puracicu, pa kada nam dodju stranci da nam pricaju o demokratiji i laznim ljepotama njihovih “rezervata”, da ih imamo gdje odvesti i pokazati gdje su bosanci zivjeli u vrijeme kada je drmala i turska sablja, i austrougarska kubura i srpska haubica, i opet ostali nasmijani, vedri, vezani lancima za svoje korijene i pretke.

Merdeslija

Neka, i treba promijeniti… Nek i drugi znaju gdje je taj MIZ Puracic, a ne samo mi iz TK.

Medreslija

I samo da kazem, citajuci neke komentare gore navedene, neki ovdje ne znaju o vjeri koliko znaju reci protiv muslimana nekih, napadaju imame, efendije, brane politicke stavove (nema veze nikakve obdaniste sa imenom medzlisa). Vec 10 godina je centar MIZ Puracic u Lukavcu, u ulici nekad zvanoj Albina Herljevica, a ne u Puracicu. Sta cu kad me neko pita iz kojeg sam medzlisa, a ja kazem Puracic. Samo ce me pitati – kakvo je to mjesto, jos nisam cuo za taj Medzlis?! Mislim, znam sta je tradicija, ali i u ovom Zahtjevu navedenom, ne mjesajte ljudi tradiciju i islam. Kakva je razlika izmedju islama u Puracicu i Lukavcu? Kako ja narusavam islam ako promijenim ime medzlisa, ime dzamije i tome slicno? Mislim, stvarno nema potrebe za tim nekim komentarima nepotrebnim.

Prst

Najbolje da se pomarisete pa ko bude jaci – njegova se pita. Tako se sada rjesavaju sporovi u vjerskim zajednicama.
Ne bi bili ni prvi ni zadnji.

http://www.youtube.com/watch?v=LfBMIii3eLs&feature=relmfu
http://www.youtube.com/watch?v=RpVFVj9Zpmg
http://www.youtube.com/watch?v=HU0ThK-ixHY
http://www.youtube.com/watch?v=9L_fNDWIIOs&feature=related

Lukavcan

Nije mi bitno koliko cu dobiti negativnih bodova za ovaj komentar, ali ja kako primijecujem ovdje samo Puracani pisu i zale se. Kad bi se okupio koncenzus mjesnih zajednica iz opcine Lukavac, svih koje pripadaju nasem Medzlisu, vjerovatno bi se i slozili sa promijenom imena iz MIZ Puracic u MIZ Lukavac. I na vijecu MIZ na kojem je to izglasano nisu svi iz Lukavca. Jednostavno ce MIZ ici u prilog promijena imena, s obzirom da je Lukavac puno poznatiji nego Puracic.

Nemam nista protiv tradicije, ali modernizacija je vaznija, barem po mom misljenju. Moramo ici u korak s vremenom, a ne u korak sa historijom, nije historija nikom pomogla. Idem u dzamiju, i nije bitno je li dzamija u Turskom Lukavcu, Sikuljama, Modracu, Lukavcu, Puracicu… Ali, vazno je ime MIZ. Puracic ce i dalje biti historijski vazno mjesto za islamsku zajednicu BiH, ali s obzirom na razliku broja stanovnika u Lukavcu i Puracicu, vjerovatno je 80% vise ljudi culo za Lukavac nego za Puracic. Ne morate se slagati sa mnom, ali k’o se zali iz Puracica je. 🙂

SOE

Vrlo mudro zboris Lukavcan, da nisi zaluto kojim slucajem u Lukavac s kojeg brda ili tome slicno, posto vidim poznajes ko je kad, sta i kako….. Svi koji su na toj skupstini bili su samo jedan mali broj poltrona i dupelizaca….

jasko

dobićete mohunu više iz Puračića…. Nedam ja više feninga….

Asuwan

Ovdje je rijec o promjeni naziva koji prati teritorijalnu organizaciju ovog dijela drzave. Religija i vjera se dakle ne mijenjaju, vec se mijenja naziv jedne upravne organizacijske jedinice Islamske zajednice o cemu odlucuju legalno izabrani organi Medžlisa IZ(skupstina). Svi ostali moraju prihvatiti stav vecine.
Tacno je to da u BiH ima medžlisa koji imaju naziv mjesta koji nije opcina(poput Gornje Tuzle) ali nema ni jednoga grada koji je centar opcine u kojem zive muslimani koji nema medzlis islamske zajednice. To Lukavac kao centar opcine zasluzuje uz uvazavanje tradicije i vrijednosti svih dzemata medju kojima dzemat Puracic kao jedan od vecih i znacajnijih prednjaci.Nema ovdje mjesta nikakvome lokalpatriotizmu pogresne orjentacije niti prepucavanju na relaciji selo-grad. Ovo je naravno nepovratan proces suglasnosti sa vremenom i okruzenjem i dobro je sto je tako. Neka se niko time ne osjeca ponizenim bas kao sto se ne osjeca ponizenim cinjenicom sto je stanovnik opcine koja se naziva “Lukavac” a ne po nekoj mahali, ulici, selu, zaseoku i slicno uz uvazavanje svih lokaliteta odakle jesmo.

Prst

Nemojte se dzaba svadjati, sve je u Bozijim rukama.
🙂

duloks

Nije stvar u promjeni naziva! Stvar je u parama!!
U izgradnji nekakvog vjerskog centra! Tek kad se izvrši promjena naziva i sl.pravnih poslova, tad će ovi iz Lukavca moći da troše pare i da grade objekte! Naravno sve u skladu sa pranjem para!

puracak

i dje sad da ja idem u Dzamiju
U Puracic il u Lukavac
Bliza mi je nekako pravoslavna crkva u Puracicu
isti (CENZURISANO) gdje se molio sve lopov do lopova u IZ dali ona bila u Puracicu ili u Rahicu ili u Tabacima
najbolje je smjestite u smoluci (CENZURISANO) je na i IZ
bolje bi bilo da osposobite kavu fabrikicu ili recimo obdaniste u Puracicu nego sto seljekate Iz

Prst

Kakvo ba pranje para? Kra(dje)nje para!!! (nije bas gramaticki al’ pase :-)) Pravo sa kozice u blagajnu pa zagrabi. Neko naspe sebi goriva, neko bogami kupi i cijela kola, neko plati djeci skolu, neko ih opremi,… neko prebaci pare za predizbornu kampanju SDA,… a SDA je u Lukavcu pa da se pare ne nosaju daleko, daj i Medzlis u LUkavac!!! Pored drzave i IZ je uvela porez, doduse godisnji, 40 km godisnje po domacinstvu. Ako ne placas nece te hodza ukopat. Mogu te zagrnut ko kera, i to ga bas briga. Dzaba sto si musliman. Dzaba sto nisi vakta ostavio. Ako ne das pare, ili nemoj mrijet ili sam sebe ukopaj, ili … j*** se njima. Samo – DAJ PARE!!! Usle pare u gu**cu pa se pomamili. Niko vise ne gleda ni na sta nego samo na pare. Nema vise ni grehote ni sramota (sem za “obicne” muslimane – dzematlije, poraske obveznike) Pare su jedini razlog svih sukoba u SVIM vjerskim zajednicama. Od tice pravoslavnih monarha u Gracanici na Kosovu pa preko sukoba u IZ Srbije i Sandzaka pa sve do ovog cirkusa u Lukavcu. Najbolje da se ne placa godisnji “porez” i onda se ne bi imali oko cega… Read more »

Dlakava_nozdrva_end_kvrgav_nos

@ Prst

Tacno sve milion posto. Samo je lova u pitanju. I to da te nece ukopati ako nisi placao neku clanarinu godisnju, i to je milion posto istina, ma da si ne znam kakav musliman bio. To nije samo da je sramota i grijehota, to je SUPROTNO svemu sto Kur’an zastupa i cemu nas uci. Zar najveci moguci sevap nije ukopati muslimana i klanjati mu dzenazu, bez obzira na to da li ima milione ili je umro od gladi? Da su neki muslimani, sve te pare koje dzemat dobije trebalo bi podijeliti sirotinji, kupiti im odjecu, hranu. Neka hodza dobije platu, i njegova porodica treba da zivi, neka se dadne i imamu, i zeni koja dodje pa ocisti, ali ostalo je sve haram ako ode u bilo koje druge svrhe osim za one kojima je to potrebno. Centar je u Lukavcu zato sto u Lukavcu moze vise para da se ubere nego u Puracicu. Ali eto, ko vjeruje, zna da ce svi ti racuni da se svedu jednog dana, pa neko ce da umre rahat a neko sa zebnjom i kajanjem i molbama za oprost.

25
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x