Umro hafiz Fadil ef. Fazlić, koji je podsjećao mlađe generacije na stradanja Bošnjaka

1.132

U Lukavcu je sinoć u 62. godini preselio hafiz dr. Fadil ef. Fazlić, ugledni profesor na Fakultetu islamskih nauka i islamski pregalac.

Efendija Fazlić je u ovom gradu održao predavanje i, kako saznajemo, poslije jacije mu je pozlilo te je preselio na putu do lukavačke Hitne pomoći.

Tim povodom, portal „Dnevnog avaza“ ponovo objavljuje hutbu uglednog hafiza koju je održao početkom marta ove godine.

Hafiz dr. ef. Fazlić u svojoj hutbi, održanoj u Begovoj džamiji, se osvrnuo na Dan nezavisnosti koji se tih dana obilježavao u BiH.

Hafiz Fazlić je tada kazao, između ostalog, da za nas “koji živimo u ovoj zemlji što ovih dana obilježava svoju nezavisnost, ibret, pouka, poruka i lekcija ima dodatni značaj i smisao”.

– Tokom agresije na našu zemlju ubijeno je na desetine hiljada nedužnih ljudi. Stotine hiljada su protjerane iz svojih domova. Hiljade djece ostale su siročad. Porušeno je na hiljade džamija, mekteba, vakufskih objekata, fakulteta, škola, muzeja i privatnih kuća. Sve što su stigli porušiti, porušili su – kazao je hafiz Fazlić.

Možda bi, rekao je u svojoj hutbi hafiz Fazlić, neki voljeli i željeli da zaboravimo stradanja naše zemlje i našeg naroda.

– Često nas na to potiču, a ponekad uslovljavaju i ucjenjuju. Ali, dužnost nam je prenijeti sjećanje i iskustva na buduće generacije kako ne bi ponovili iste greške i da bi im budućnost bila izvjesnija, mirnija i sigurnija. Opominjati, podsjećati i značenje ibreta naglašavati, islamska je obaveza kao što Kur'an kaže: “I opominji, jer opomena koristi muminima” – riječi su hafiza Fazlića.

Ugledni profesor je tada istakao da u svijetu postoji na milione deklaracija, povelja, konvencija, ustava i drugih dokumenata koji govore o ljudskim pravima i slobodama, o suverenitetu i integritetu zemalja.

– Nezavisnost je izraz slobode u kojoj se čuvaju svoja zemlja, svoja vjera i ostale kulturne i civilizacijske vrijednosti – poručio je tada efendija Fazlić.

(SodaLIVE.ba/Avaz)

PREPORUČUJEMO

Komentarisanje nije dozvoljeno.