U vremenu adventa vjernici se pripremaju za Božić

1 833

Božično vrijeme i nova liturgijska ili crkvena godina započinje Adventom ili Došašćem.Prema kršćanskoj vjeri ovo predbožićno doba je vrijeme duhovne pripreme za dolazak Spasitelja.

Ovakav način iščekivanja posebno se ogleda u molitvi, činjenju dobrih dijela i odlascima na mise zornice. Obuhvata četiri nedjelje koje predhode blagdanu Božića. U vremenu adventa vjernici se pripremaju za Božić intenzivnijom molitvom, pokorom i posebno u katoličkoj tradiciji, odlaskom na jutarnje mise – zornice, kazao je Velečasni Andrija Župarić, župnik u Crkvi sv. Ante Padovanskog Lukavac.

Te mise imaju i pokornički značaj, jer vjernici moraju ustati rano da se stigne u crkvu i četverosedmičnoj pobožnosti odriču se sna.Treća nedjelja dočašća naziva se još i radost iščekivanja koja je i među vjernicima najradosnija. Tokom mise zornice i advenskih svetih misa prema riječima velečasnog Andrije Župarića pjevaju se pjesme koje upravo govore o iščekivanju.

Lijepe Božićne pjesme pjevat će se i na Božićnom koncertu koji će se kako saznajemo održati 18. decembra u velikoj Sali Centra za kulturu dok će tradicionalnu školsku božićnu priredbu pripremiti učenici osnovne škole Lukavac grad koja će se održati u područnoj školi Bistarac.

(SodaLIVE.ba/RTV Lukavac)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Prst

A sta cemo 7 januara? Gdje ce pravoslavci docekati Bozic? Dvije dzamije, Islamski Centar i izdradnji i katolicka crkva … Jadna vam mustinacionalnost i ravnopravnos nacija i religija. “Zar Krscanima nije malo neprijatno kada im neko pokaze da je prica o Isusu samo jedna kopija iz predjasnjih mitologija.? Ako proucimo religiju Mediterana 1000 godina pre Isusa videcemo da su mnogi “bogovi” rodjeni 25 Decembra. Persijski Bog Mitra–600 god,pre Isusa rodjen 25 Dec.–,cinio cuda, vaskrsao u treci dan,poznat kao jagnje, put, istina, svetlost,mesija itd… Krisna u Indiji 1000 god.pre Isusa . Bio je stolar,rodjen od Device,krsten u reci. Egipatska “Knjiga mrtvih”napisana 1280 god.pre Isusa. Opisuje “boga”Horusa. Horus je sin “boga”Ozirisa. Rodjen od Device —krsten je u reci od strane -Anapa Krstitelja kome je kasnije odrubljena glava. Kao i Isus ,Horus je bio iskusavan sam u pustinji ,lecio bolesne,slepima vracao vid, isterivao djavole i hodao po vodi. Vaskrsao je Azara iz mrtvih (Azar se prevodi kao Lazar) I on je imao 12 ucenika. Prvo je raspet ,posle tri dana,dve zene su objavile:- Horus spasitelj sveta..vaskrsao je.! Ima jos ovakvih prica u raznim starim religijama,jos mnogo vremena pre Isusa, kojih se neko setio da dopise i u Bibliji. Kako je doslo do toga… Read more »

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x