U kojoj mi to državi živimo? Čiji je ovo grb?

Grb na zidu Javne biblioteke Lukavac
20 6.752

Na zidu u prostorijama Javne biblioteke u Lukavcu, gdje treba da se nalazi grb jedne suverene zemlje, nalazi se nepoznati grb koji asocira na grb Bosne i Hercegovine. Ko se poigrao sa državnim simbolom i gdje je pronađen ovaj izgled grba, nikom nije poznato.

Grb na zidu Javne biblioteke Lukavac

Grb na zidu je izdužen, čudne boje i izgleda (pogledati sliku). Na njemu se nalazi osam zvjezdica + dvije koje su “načete”. Nezamislivo je da nakon 14 godina, u jednoj JAVNOJ USTANOVI, ne znaju kako izgleda grb države u kojoj žive i rade. Nadamo se da će nakon ovog članka isti biti uklonjen i zamijenjen pravim grbom Bosne i Hercegovine.

Trenutni grb Bosne i Hercegovine kao državni simbol stupio je na snagu 18. maja 1998. godine, čime je u upotrebi zamijenio dotadašnji grb Republike Bosne i Hercegovine sa ljiljanima, koji je i dalje ostao ukorjenjen kao nacionalni simbol Bošnjaka.

Današnji bosanskohercegovački grb je karakterističnog oblika sa gornjom, ravnom stranom i donjim, izduženim dijelom ovalne forme, koji se završava u za grbove karakterističnom šiljku, a sastoji se iz dva dijela sa žutom i plavom plohom. Obje boje imaju uporište u bosanskoj nacionalnoj historiografiji i mogu korespondirati sa dotadašnjim nacionalnim simbolima Bosne i Hercegovine kao što su zlatni ljiljani i plava podloga bosanskog grba tokom 1990-ih godina. Gornji desni dio ispunjava žuti trougao, koji zauzima nešto manje od polovine heraldičke figure bosanskog državnog simbola. Stilizirano predstavlja Bosnu i Hercegovinu u njenim historijskim granicama (Una, Sava, Drina, Dinara) čime u prvi plan dolazi do izražaja njen historijski kontinuitet.

Grb Bosne i Hercegovine

Žuti trougao predstavlja izgled Bosne i Hercegovine. Donji, lijevi dio ispunjava ploha intenzivne plave boje, koja se u savremenoj heraldici i na polju nacionalnih zastava koristi kao simbol značajnih državnih zajednica i oblika čvrstog i stabilnog udruživanja, kao što su Evropska unija ili NATO. U klasičnom tumačenju simbola i boja plava je boja nade, dok je svjetloplava boja simbol nevinosti. Bosanski grb po sredini ima raspoređenih i pet (+ dvije polovine) srebrnih zvjezdica, koje idu od gornjeg lijevog ugla ka donjem desnom kraju. Zvjezdama se željelo potcrtati civilizacijsku i kulturnu pripadnost zemlje Bosne i Hercegovine Evropi i evropskom krugu savremenih država i nacija.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
20 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Iraq

Jel to najveci problem Doma “kulture” koji zahtijeva cijeli clanak?

neko

Kaka drzava, takav je i grb…
“Zivi cirkus”

inteligencija na nivou

Zar ovaj grb nije bio prije u upotrebi, tj. 90-tih godina. I čemu sad ta frka oko toga da li je stari ili novi grb. Iako sam pravnik ne ulazim u tematiku da li u javnoj ustanovi treba biti grb ili se trebamo baviti kako samo ona radi. U dosta njih se moze još uvijek vidjeti slika Tite, kojeg čak i političke stranke veličaju. A njih ne smijete kritikovati, ipak vas one djelimično financiraju da objavljujete ono što i njima odgovara. Svi ste dobri samo ovaj jadni narod ispašta.

Pozdrav!

kritik

Bijele ili srebrne zvijezde nemaju veze sa zutim zvijezdama EU ako se to htjelo…a znamo gdje se sve nalaze i koja je simbolika bijelih zvijezda…..grb nije los…cak odlican…broj zvijezda isto govori o narodima koji zive u BiH a i dvije polovine zvijezda imaju simboliku….a ovaj gore je ustedio neke pare za grb pa ga narucio od slijepca ili nije dobio a trebao je kao i sve javne ustanove u drzavi…

SODA TK

PA OVAJ JE LJEPSI OD ORIGINALA , ima vise zvjezdica !

neko

@inteligencija na nivou
Evo i pravnici su nam zivi cirkus…
Pogledaj malo bolje i nauci kako izgleda zvanicni grb, ipak si ti pravnik…
Koliko je ljiljana bilo na grbu 90-tih kako bi taj grb izgledao da ga istaknes sa 11 ljiljana na sebi, bez obzira kako ih poredao…

sova

Ovo je jedinstvena prilika vratiti nas najljepsi grb , nase Zlatne Ljiljane , a ovaj zuto-plavi spakovati negdje u arhivu duboko u podrumu…

Sale

Čiji su ljiljani? …Mnoge su se ptice u našem kokošinjcu kitile tuđim perjem. Danas je prilika da se osvrnemo na ta kreštanja. Isključivo činjenicama …. Dinastija Kotromanić je uz Nemanjiće jedna od dvije najveće i najpoznatije srpske srednjovekovne vladarske porodice. Shodno tome, grb Kotromanića u srpskoj srednjovekovnoj heraldici po važnosti odmah je uz grb Nemanjića. Kotromanići su za svoj grb uzeli štit sa ljiljanima, koji nisu uvek imali isti raspored na štitu, ali su svakako glavno obeležje Kotromanića.Simbolika ljiljana ima jake veze sa hrišćanstvom, a ljiljan ili krin simbolizuje Bogorodicu. Na prostoru cele srednjovekovne hrišćanske Evrope ljiljan je bio čest motiv na vladarskim i velikaškim grbovima. Što se tiče teritorija srpskih srednjovekovnih država, ljiljan je bio prikazivan i na crkvama, freskama, novcu i grobovima, a sve to ukazuje na versku simboliku ljiljana ili krina.Kada se Tvrtko u manastiru Mileševa 1377. godine kruniše za srpskog kralja, na njegovom pečatu vidimo grb Kotromanića s ljiljanima i grb Nemanjića dvoglavog orla.Tvrtko je ovim verovatno želeo da istakne da je on legitimni naslednik Nemanjića i njihove države, dodajući tu i svoj grb i tradiciju bosanske države. Tvrtko je, dakle time istakao jedinstvo dve srpske države, Raške i Bosne, bez obzira što je u dogovoru… Read more »

mujcinovic

SK /sviranje jednoj stvari čije je prvo slovo k a zadnje c/. Kom je to majmunu zasmetala ova budalaština u ovoj F/Frankenstein/ državi koja ima “Plavi Radion” – to je bivši deterdžent – za zastavu a intelektualno i ljudsko smeće za poslanike i državne poglavice.

@mujcinovic

Dobro ti jutro Kolumbo, otkrio si toplu vodu…

N.N

mi zivimo u drzavi koja ne funkcionise i NIKAD NECE

N.N

ZVIJEZDICE POKAZUJU EUROPSKU UNIJU U KOJU MI NIKAD NECEMO UNICI

NEPOZNAT

JEST GRB LIJEP ALI DRŽAVA NAM NIKAD NEĆE FUNKCIONISATI SVE DOK SE NAROD NE POBUNI KO U LIBIJI.
GDJE JE OVDJE DEMOKRATIJA , A KAKVA NAM JE EKONOMIJA

NEPOZNAT

SVI MI ZNAMO KAKVA JE OVO DRŽAVA !

Dilaver

Možete protiv države pričati, a nekad se nije moglo . Evo jednog vica iz Titine Jugoslavije :
Ide pijanac ulicom i viče na sav glas – “kiša pada , država propada “.
Istom pendrek po leđima -” šta to laješ” -galami policajac .
“Ma ne uderaj me “, veli pjano , “nisam mislio na Jugoslaviju već na Albaniju.”
“Ma marš “- dalje će policajac -“znam ja koja država propada “.

AMERIKANAC-BOSANAC

Evo ovdje nikako procitati koju istinitu rijec?? Gledajuci iz pravca koji vodi istini i samo istini to i nije nas (Bosansko Hercegovacki)grb.??Pa kako god se mi zvali i koje god vjeroispovjesti bili!? To je nametnuti grb i zastava, (u nemogucnosti postavljanja prave,originalne verzije,koja smeta svima, citaj-muslimanima,srbima,hrvatima jer je ne zele dozivjeti kao svoju???).A, nametnuli su nam je NATO i Evropska Unija. Kad je poslije rata donosen zakon o grbu,zastavi i himni BiH bile su u opciji 4 verzije sa znamenitostima naroda i narodnosti BiH kroz istoriju,koja je sve na svojstven nacin podsjecala na samo NEGATIVNE dogadjaje u i oko BiH. Na vikipediji postoji citave (4) cetiri stranice o grbu i zastavi SREDNJOVJEKOVNE BOSNE kroz epohu,i kako mi se cini nije ni nalik na ovu, ali eto.Vazno je imati nekakovo obiljezije po onoj staroj:BOLJE IKAKVA,NEGO NIKAKVA.

Teraflops

@sale – pod hitno da se skineš sa te “srbske” propagandne kvazi-literature, dok za tebe još ima nade…
Ovo je doba informacija – biti tako neinformisan je za samoubistva

Don Juan

Covjek nije nista lose napisao sve to stoji na wikipediiji….
https://bs.wikipedia.org/wiki/Bosanski_ljiljan_%28simbol%29

Don Juan

Koji humor i rasprava oko gluposti ..Pa koga briga kolko ce bit zvjezdica kad je drzava sranje sve u k,,,,u ,tako da problem je u vladi sistemu drzavi Drzava je najprije kriva za to jer su zaposleni nepismeni ljudi rade na pogresnim mjestima .Mogli su i kukasti krst stavit zaboli me .Imal kakav oglas da se ko zaposli firma krene ,sta normalno a kakva zastava i kakvo domoljublje na jednom …ZASTO NISTE STAVILI NA STRANICU DA TUZLA AERODROM PRIMA RADNIKE ….
A NE OVE GLUPOSTI KOJI UVJEK VUKU NA RASPRAVU O JEBENIM LJILJANIMA I GLUPOSTIMA NEMA DRZAVE VISE KAO STO JE BILA JUGOSLAVIJA …

SUPERHICK

Grb Bosne i Hercegovine Grb BiH Grb Bosne i Hercegovine je heraldički simbol novijeg datuma i kao takav nema uporište u historijskoj tradiciji Bosne i Hercegovine kao njeni prethodni grbovi. Grb je sastavni dio zastave Bosne i Hercegovine i simbol njenog historijskog i državnog kontinuiteta i u novim, promjenjenim društvenim okolnostima. Kao državni simbol stupio je na snagu 18. maja 1998.[1] godine, čime je u upotrebi zamijenio dotadašnji grb Republike Bosne i Hercegovine sa ljiljanima, koji je i dalje ostao ukorjenjen kao nacionalni simbol Bošnjaka. Današnji bosanskohercegovački grb je karakterističnog oblika sa gornjom, ravnom stranom i donjim, izduženim dijelom ovalne forme, koji se završava u za grbove karakterističnom šiljku, a sastoji se iz dva dijela sa žutom i plavom plohom. Obje boje imaju uporište u bosanskoj nacionalnoj historiografiji i mogu korespondirati sa dotadašnjim nacionalnim simbolima Bosne i Hercegovine kao što su zlatni ljiljani i plava podloga bosanskog grba tokom 1990ih godina. Gornji desni dio ispunjava žuti trougao, koji zauzima nešto manje od polovine heraldičke figure bosanskog državnog simbola. Stilizirano predstavlja Bosnu i Hercegovinu u njenim historijskim granicama (Una, Sava, Drina, Dinara) čime u prvi plan dolazi do izražaja njen historijski kontinuitet. Žuti trougao predstavlja izgled Bosne i Hercegovine. Donji, lijevi… Read more »

20
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x