Tuzla i Lukavac će imati grijanje, a industrija tehnološku paru

0 753

Uslijed povećane potrošnje električne energije, maksimalne proizvodnje termoelektrana ¨Tuzla¨ i ¨Kakanj¨ i otežane dopreme novih količina uglja na depoima termoelektrana su znatno smanjene količine ovoga energenta.

Zbog izrazito loših vremenskih uslova otežan je i transport uglja unutar termoelektrana. Dodatni problem predstavljaju otežani uslovi za rad u rudnicima. Snabdijevanje električnom energijom na području Tuzlanskog kantona za sada je stabilno. Ipak iz Elektroprivrede BiH izražavaju zabrinutost zbog najavljenih novih sniježnih padavina.

Vremenske neprilike neće onemogućiti urednu isporuku električne energije u FBiH, i toplinske za Tuzlu i Lukavac, te tehnološke pare za industriju, uvjeravaju iz Termoelektrane Tuzla. Trenutna pogonska snaga ove kompanije je 500 megavata. “Isporuka nije upitna. Rudari proizvode vanredne količine uglja koje stižu u Termolektranu Tuzla. Termoelektrana Tuzla ima pogonsku spremnost I može proizvesti potrebne količine električne energije za FBiH, toplinske za Tuzlu i Lukavac, te tehnološke pare za industriju”, kaže Fadil Nadarević, direktor Termoelektrane Tuzla.

Međutim, problemi se javljaju kod istovara uglja, tako da je danas na depou u Termoelektrani Tuzla na istovar čekalo 130 tona uglja. Zbog toga će doći do promjene tehnologije, odnosno povećanja granulacije uglja, koji se manje ledi. I rudari vrijedno rade, u teškim uslovima i u neuobičajeno vrijeme, a jame čak i nedjeljom. “Uvijek su rudari bili ti koji su u teškim trenucima davali amksimum od sebe. Ako kažem da je juče, u nedjelju u Termoelektranu Tuzla došlo 9.000 tona uglja iz rudnika Tuzlanskog kantona, možemo reći da su dali maksimum od sebe i ja im čestitam na zalaganju. Jučer je jama Mramor dala 1.311 tona uglja prema TE Tuzla. Rijetek su prilike kada jame rade nedjeljom, jer se obično tada vrše pripreme i prospekcija jame. Ozbiljno je Kreka shvatila svoju zadaću prema Termoelektrani Tuzla”, rekao je Željko Knežiček, ministar indistrije, energetike i rudarstva TK.

Kako bi se omogućila nesmetana isporuka uglja, kamionima u ovim vremenskim uslovima, obezbijeđena je pratnja. “Obezbijedili smo nesmetanu dostavu uglja što je bilo onemogućeno naredbom o zabrani saobraćaja vozilima preko 7,5 tona nosivosti. Mi smo omogućili da se obezbijedi pratnja za vozila koja vrše dopremu uglja za potrebe Termoelektrane Tuzla, a danas ćemo to najvjerovatnije proširiti na ostale vrlo važne privredne subjekte kao što je Sisecam soda Lukavac, a možda i da dostavlajče tečnih energenata i sl.”, kaže Aziz Čačković, predsjednik Kriznog štaba Civilne zaštite TK.

Nakon sastanka u Termoelektrani, delegacija Vlade TK, Civilne zaštite i Termoelektrane obišla je čete za spašavanje u rudnicima koje su spremne, ali na svu sreću do sada nisu imale potrebu za intervencijama.

(SodaLIVE.ba/RTVTK)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x