Turski Lukavac – 1. dio

9 3.976

Stare fotografije uvijek je lijepo pogledati i sjetiti se tih kako drugi kažu, dobrih starih vremena. Danas, uz pomoć našeg posjetitelja objavljujemo prvu seriju fotografija Turskog Lukavca. Sutra objavljujemo drugu seriju fotografija Turskog Lukavca.

Uživajte…

Dom kulture Turski Lukavac

Čaršija u Turskom Lukavcu, godina snimanja fotografije nije poznata…

Čaršija u Turskom...

Pogled na Turski Lukavac šezdesetih godina…

Pogled na Turski Lukavac

Put prema džamiji, kuća sa desne strane i danas je na istom mjestu. Zašto je ne sačuvati i za narednih 50 godina!?

Ulica prema džamiji i Rudničkoj...

Proslava nove godine prije 50 godina, prepoznajete nekoga?

Proslava nove godine

Posjedujete stare fotografije koje želite podijeliti sa ostalim posjetiteljima portala? Pošaljite nam na email: redakcija@sodalive.ba

Unaprijed Vam se zahvaljujemo!

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
9 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Lukavcan

Svaka cast za slike, uskoro vam i ja saljem neke iz svoje arhive naravno Turskog Lukavca

Slađan Miličević

Da prepoznao sam dvije osobe sa slike, treća osoba sa desne strane je moja nena Imamović(Trgovčević) Hajrija,a treća osoba lijevo gornji dio slike je njen brat Imamović Vehid.

lovac

Svaka cast sodalive.Dobra ideja za ove slike sto podijelite sa nama,jedva cekam sledece…

mujcinovic

zadnja slika…ispod slova AL je najvatreniji partizanovac i sijuks rahmetli Esed Sejdinović – Hans / pu,pu, Esede, da baci keca forno bi/

Rodjeni Lukavcanin

Meni su veoma drage ove slike. Podsjecaju me na moju mladost , dane kada smo svi bili jednaki u nejmastini. Bila su to divna vremena. Sta znaci “Turski Lukavac”

I ja sam upotrebljavao izraz “Turski Lukavac” Medjutim davne 1960 moja uciteljica Ankica rece nam jedne prilike. Ime “Turski Lukavac” je pogrdno i omalovazavajuce , tu nezive Turci nego nasi sugradjani.Pravo ime je Lukavac Mjesto. Od tada uvjek idem u Lukavac Mjesto gdje sam rodjen.

Za Harisa

E moj Rođeni , to ti samo misliš da smo bili jednaki .
( napisao sam o tome brdo dokaza )
Turski Lukavac – tradicionalan naziv za ovu čaršijcu , bio i ostat će – a oni koji su poturali naziv Lukavac Mjesto – pokazali su svoje lice 1992 ( 13 -ti put ponovo ).
Ko do sad nije naučio neće nikad , ali takvim je valjda bitno da znaju poeziju o kraljević Marku i starici Jevrosimi majci – koju je Ankica dobrano forsirala , ili
izmišljene naivnosti Nasrudina Hodže.
U svakom slučaju , jako lijepe fotografije iz Lukavca Turskog .

nm

E da nema harisovca mi bi ostali slijepi do kraja zivota.Veliko hvala svima iz harisove stranke sto nam oci sirom otvorise

Mizac

E ti ga za Harisa nemas pravo. Cak i za vrijeme Stare Jugoslavije “Turski Lukavac” je nosio ime Lukavac.
U Lukavcu (soda) zivjeli su Cesi i Nijemci i da bi se razlikovali od pravih Lukavacana dali su ime ” Turski Lukavac”. Taj toponim je dobio ime po skupini ljudi koji su tu zivjeli. To je bilo uobicajeno u ta vremena. Odakle naziv za Hrvate i Berkovicu?!Zna se da su tu prije zivjeli hrvati(kriscani) i po tome je taj toponim dobio ime “Hrvati”itd. A taj izraz smo svi mi prihvatili u Jugoslaviji od 45´.Dali su nam ga svi oni koji nisu do 1972 priznavali Muslimane tj Bosnjake kao autohtoni narod. Time su nam oduzimali nacionalni identitet. Braniti tako nesto je ustvari svrstavati se na njihovu stranu.” Turski Lukavac” je stariji od Lukavaca (soda)i kako ko je stariji moze mijenjati ime.

Prst

Ti “Za Harisa” stvarno znas us*at do balcaka.
Uz ove slike ne ide politika dokuze. Nauci se uzivati u obicnim stvarima.
Idi na forum imas tamo dio koji se zove “Politika” i tamo bacaj parole a ovde ostavi raju da uzviva u ovim ljepotama od slika.
Ja se ostalim izvinjavam za ovakav rijecnik ali mi je pun kofer ove propagande u svakom postu.

9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x