Tifa Avdić iz Bokavića ima pravu malu životinjsku farmu sa 93 različite životinje

Foto: Darko Zabuš
4 1.724

Iako je odrasla u naselju Kreka, a potom živjela u Oktobarskoj ulici u Tuzli, Avdićeva od 1992. godine živi u blizini jezera Modrac, gdje na imanju gaji ovce, koze, patke, guske, kokoške te brine o psima i mačci.

Foto: Darko Zabuš

Piše: Denis Brkić

“Vjerovatno ne bih bila među živima da nije bilo prirode i životinja. Naime 1997. godine sam imala jednu složenu operaciju, a ljekar mi je savjetovao da većinu slobodnog vremena provodim u prirodi. Poslušala sam ga i mogu vam reći kako sam po cijeli dan u prirodi sa svojim stadom, svojim cukama, kokama, macom…”, kaže na početku razgovora Tifa Avdić.

U Bokavićima živi sa 31-godišnjim sinom Almirom, građevinskim konstruktorom koji je bez zaposlenja. U baraci imaju struju, ali nemaju vodu. Nedavno je Tifa prodala par ovaca kako bi kupila neregistrovan automobil koji joj služi za odlazak po vodu do prve susjedne kuće u selu.

Foto: Darko Zabuš

– Snalazimo se nekako mada nam je najteže zimi. Imam 93 različite životinje, kojima je potrebno tri vreće hljeba tokom sedmice. Srećom dobijam stari hljeb, a u jednoj mesnici ostavljaju mi loj. Uspijevam ih hraniti, ali teško. Znam biti gladna, ali njima životinjama ne smije ništa faliti, kaže Tifa.

Kroz život se, kaže, bori kao lavica. Ništa joj nije teško, iako je 70 postotni invalid. Nikada nije molila za milostinju, ali dok je dobrih ljudi vjeruje da će prehraniti i sebe i životinje.

Foto: Darko Zabuš

Nedavno se pored moje kuće vozila biciklistička utrka. Pitaju oni mene: ‘Tifo, treba li ti šta’. Kažem da ne treba, no oni su donijeli hrane za životinje i obećali kako će poslati volontere da mi srede dvorište i dotjeraju kuću. Hvala im uradili ili ne, govori ona.

Kaže kako je neke od životinja spasila sigurne smrti. Jednom psiću je bila slomljena noga, a ona ga je uspjela izliječiti. Mačku je donijela iz šume, i svi imaju svoja imena.

Foto: Darko Zabuš

Sve ih znam. Svaku ovcu prepoznajem po repu. Svaki cuko ima svoje ime. Moj ljubimac je Ćiro, on me najbolje sluša. A slušaju me i ostale životinje s kojima provodim dane, govori Tifa.

Za nju znaju svi Bokavićani. Kažu kako je vrijedna i hrabra žena. Tifa kaže kako u njeno dvorište dolaze djeca kako bi se igrala sa njenim životinjama. Tada, kaže ona, njenoj sreći nema kraja.

(SodaLIVE.ba/Klix.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Pro

Svaka cast za ovo! 😉

željo

Gospođi Tifi puno zdravlja i dug život,Pohvale i novinaru za ovu zanimljivost.Naravno novinari mogu u okruženju da nađu dosta zanimljivih događaja i sadržaja samo moraju maalo i da se potrude i da izađu iz kancelarija i odmaknu sa računara.

carko

Svaka cast na svemu,istina je dase ova zena izborila i kroz zivot napatila..Od pocetka znam za njenu sitiuaciju tj kada je malte ne izbjegla iz Tuzle dabi se nastanila tu gdje jeste i uistinu su njeni uslovi za zivot teski,ali niko nezna dasu njena stada ovaca pricinila dosta stete na vocnjacima pa bi iskoristio priliku da neko skrene paznju na ovo pada se nadje neka stala i dase njenim ovcama obezbjedi neka silaza da nebi ona lutala i ulazila u njive i dalje nanosila stetu..Stoga ako se pokrene neka akcija jasam zaista tu da pomognem ovoj zeni..:-)

za gospodu tifu

dragi moji prijatelji ajmo da se svi zajedno potrudimo i pomognemo ovoj gospodi barem da ima gdje da zivi sa svojim unuetom tuzno i zalosno je to sto ima dosta kuca koje niko ne koristi pa daliima bilo ko ko bi joj ustupio ja imam nesto namjestaja i odmah bi joj dovezla molim sve one dobra srca da pomognemo

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x