Svečano zatvoren Festival kulturno umjetničkog stvaralaštva “Devetak 2013”

2 739

U subotu 24. i 31. Avgusta u MZ Devetak održan je Festival kulturno umjetničkog stvaralaštva “Devetak 2013”.

20130831_175711

Piše: Anida Hrnjić

Festival je počeo 24.08. u 09:00 sati sa održavanjem likovne kolonije na izletištu Borik u Devetaku.

Učesnici likovne kolonije bili su poznati umjetnici sa područja Općine Lukavac i to: Osmanović Ćamil, Alić Evelina, Bektić Sanela, Gegić Muhamed, Hodžić Ismet, Jukić Mirela, Nuhanović Emir, Salkić Zuhdija, Šišić Mehmed i Zaimović Semra.

20130831_134016

Učesnike je pozdravio Izet Zaimović, član Upravnog Odbora KUD-a „Devetak“ a koloniju je zvanično otvorila podpredsjednica KUD-a Sanela Jusufović. Animator učesnika bio je profesor likovnog odgoja Zuhdija Salkić.

Dana 31.08. od 14:00 sati nastavljen je Festival sa dočekom i zajedničkim ručkom učesnika smotre folklora i gastro festivala kao i VIP gostiju Festivala, članova rukovostva HKD „Napredak“ Bistarac, KUD „Dobošnica“ Dobošnica, KUD „Rudar“ Lukavac Mjesto, učesnika likovne kolonije te predstavnika Općine Lukavac i MZ Devetak na poligonu malih sportova u Devetaku. Nakon toga je održan okrugli sto na kojem su se učesnici, predsjednici kulturno umjetničkih društava, upoznali i razmijenili dosadašnja iskustva u radu. Nastavak aktivnosti je vezan za Gastro festival tradicionalnih bosanskih jela koja su ocijenjena na sljedeći način:

U kategoriji slanih jela : 1. mjesto : slano jelo “Presnac” – KUD “Devetak” 2. mjesto: Polagani burek – KUD “Devetak”

U kategoriji slatkih jela: 1.mjesto: Gurabije – KUD “Bukinje” 2.mjesto: Ružica – KUD “Devetak”

20130831_170138

Uslijedila je i promocija tradicionalnih zanata i radinosti zastupljenih na području MZ Devetak i slika nastalih na likovnoj koloniji.

Učesnici su u 17:30 sati prodefilovali ulicama Devetaka (od osnovne škole do poligona), nakon čega je u 18:00 sati uslijedilo svečano otvaranje festivala. U ime domaćina KUD „Devetak“ gostima se obratio predsjednik Ermin Jusufović, dok je Festival zvanično otvorio predsjednik Vijeća MZ Devetak Abid Mahmutović.

20130831_174611

Učešće na smotri folklora je uzelo 10 kulturno umjetničkih društava iz BiH:

KUD “Devetak” Devetak, KUD “27 Juli” Prokosovići, KUD “Mehmed Ibrahimović” Srebrenik, GKUD “Lukavac” Lukavac, KUD “Bukinje” Bukinje, KUD “Sloga” Bikodže, KUD “Bosna” Omerbegovača, KUD “Kula” Vranduk, KUD “Osman Rešidović” Brka, KUD “Puračić” Puračić.

Po završetku nastupa, svi učesnici i posjetioci su mogli da se zabave uz muzički dio programa koji je trajao do kasno u noć.

Festival je posjetilo oko 1000 osoba sa područja cijele općine Lukavac.

Predstavnici KUD-a „Devetak“  su se zahvalili svim učesnicima, pokroviteljima, sponzorima, donatorima, volonterima i mještanima MZ Devetak na učešću i doprinosu realizaciji Festivala kulturno umjetničkog stvaralaštva „Devetak“ 2013.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
mick

samo se druzite (:

Milenko Blagojevic

Iskreno BRAVOOO MZ Devetak i KUD Devetak na uspiješnoj realizaciji značajne manifestacije kulture !

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x