Šumokradice rade organizovano, a najviše ih ima u Lukavcu i Živinicama

8 1.612

U cilju suzbijanja bespravne sječe šuma i nelegalnog prometa drveta inspektori Kantonalne uprave za inspekcijeske poslove Tuzla u saradnji sa JP „Šume TK“ i pripadnicima MUP-a TK napravili su operativni plan djelovanja kako bi se šumokradicama stalo u kraj.

Nekontrolisana sječa i krađa šume - velike šanse za stvaranje klizišta / Foto: SodaLIVE.ba
Nekontrolisana sječa i krađa šume – velike šanse za stvaranje klizišta / Foto: SodaLIVE.ba

No, nisu samo lugari, policajaci i inspektori jači kada djeluju zajedno. Udruživanja su se, čini se još prije njih dosjetili i šumokradljivci, pa sve češće djeluju u dobro organizovanim grupama, a meta su im većimom šume na području Lukavca i Živinica.

„Od januara do sada, prema našim podacima ta organizovana grupa je posjekla negdje oko 270 metara kubnih drveta što u privatnim, što u državnim šumamam, čime su napravili štetu od blizu 50 hiljada KM“, kazao je za RTV Slon  Mersudin Čeliković, glavni kantonalni inspektor za šumarstvo.

Drvo koje inspekcija pronađe kod nelegalnih prodavača oduzima se, a potom deponuje, a protiv prekršilaca se podnose prekršajne prijave. Do sada je podnešeno ukupno 40 krivičnih prijava i 41 prekršajna prijava, a neke su već dobile i svoj sudski epilog, te su prekršiocima izrečene i novčane sankcije.

Nekontrolisana sječa i krađa šume - velike šanse za stvaranje klizišta / Foto: SodaLIVE.ba
Nekontrolisana sječa i krađa šume – velike šanse za stvaranje klizišta / Foto: SodaLIVE.ba

„Kazne za fizička lica su od 500 do 1500 KM i naravno oduzimanje drveta i stavljenje na depo, pa kasnije prodaja odk oje se novac stavlja na račun budžeta TK. Što se tiče pravnih lica kazne su po Zakonu od 3000 do 9000 KM. Međutim, mi nismo imali, bar u ovoj godini pravnih lica u prekršaju“, ističe Čeliković.

TK jedini na području Federacije BiH ima svoj Zakon o šumama stvoren da spriječi devastaciju privatnih i državnih šuma. No, sve to ne daje željene rezultate te je potrebna i pomoć građana, kojima se savjetuje da prilikom kupovine drveta za ogrjev obrate pažnju na šumarski čekić kojim je označena svaka legalno osječena stabljika.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
8 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
STFU

Narod nema posla,nema šta jest jedino je to neka zarada.
Znam da bi vi naj volili da nas nema. Ccc boze dragi

PLATON

Narod nema posla,nema sta jest jedino je to neka zarada.
AFERIM jarane.Pa takvih sto kradu privatnu ili drzavnu sumu ili bilo sta drugo:Da,JA bih volio da “VAS,LOPOVA” NEMA.A sto narod nema sta da radi, i sto nema posla to je nesto drugo!? To nisu krivi ljudi koji imaju sume ili sta drugo.

elvis

ma jest ono da mnogi od tog zaradivaju djeci hljeb ….ali sta kad se isjece sva suma ….jer cisto sumnjam da te drvosjece 🙂 za svako drvo sto osijeku ..zasade jedno novo ….

Denis

Trebate zivjeti od moje sume. Treba vas strijeljati, a ne samo zabraniti.

dine

iz smijera polica prema raskrscu lukavac semafori svakodnevno prode po desetak kamiona sa prikolicom punih oblovinom na koje moze da se natovari i do 50 m3 pa se pitam koliko je tu “LEGALNO UKRADENOG” drveta eee a oni imaju papire na 5 m3 a vozi 10x vise… koliko su zasadili mladica na osnovu posjecenog svi do jednog preradivaca od Lukavca do Gracanice “0” komada libo njih taki sto ce ogoliti zemlju bitno je danas zaradit… majku mu k’o da je amazonska prasuma e ne par brda u Bosni..

bivši lukavčan

Gospodo policija i novinari ne bi bilo zgoreg da napravite reportažu i neke poteze o kradji šume iz Smoluće koja se vrši svakodnevno zadnjih 18 godina.Desetine traktora svaki dan vuku šumu od privatnih vlasnika bez ikakvih sankcija. Čisto da spomenemiako nema od toga ništa.Toliko o poštovanju privatnog vlasništva.

dine

e moj bivsi ti nisi mozda ovdje a imas slucajeva kad ih ne smijes istjerati iz svoje sume… a nije samo suma evo danas Reweus krade zemlju koju rovi u polju kod turijskog mosta dva kamiona cijeli dan i rovokopac kao da je njegovo… pravilo u BiH mozes raditi vikendom sta god pozelis nema inspekcije a policiji je receno da ne ide danas u tom smijeru jer treba zazmiriti… Bosancu je u krvi da krade ma sta god samo da se ne mora pomuciti i bitno je danas a sta ce biti sutra ko ga .ebe snaci cemo se…

elvis

nek ti privatnici lijepo dodu i nek paze svoju sumu ….ko sto svi ostali rade na opstini lukavac…..daj boze da oni spase drzavne sume 🙂

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x