Srećan Božić: Mir Božji, Hristos se rodi!

4 549

U času Rođenja Isusa Hrista, koji je u ovaj svijet došao radi spasenja čitavog ljudskog roda od grijeha i vječene pogibelji, zvijezda je obasjala Vitlejemsku pećinu, a na nebu su anđeli zapjevali “Slava Bogu na visini i na zemlji mir, među ljudima dobra volja”.

Bogomladencu su se prvo poklonili pastiri, koji su mu darovali jagnje, a potom tri mudraca koja su mu na dar donijeli smirnu, tamjan i zlato.

Kod Srba Božić je praznik sa dosta običaja i njegova proslava počinje odlaskom na jutarnju liturgiju, na kojoj vjernici koji su postili Božićni post pristupaju Svetoj tajni pričešća.

Nakon liturgije, ukućani se okupe oko božićne trpeze, pomole se Gospodu, a zatim pjevajući tropar “Roždestvo tvoje Hriste Bože naš”, okreću i lome česnicu – pogaču u koju je stavljen novčić.

Vjeruje se da će onome u čijem dijelu česnice bude novčić naredna godina biti posebno srećna.

Božić je porodični praznik, taj dan se ne ide u posjete, sa izuzetkom polaznika ili položajnika – muške osobe, obično je to kum, komšija ili porodični prijatelj, koji dolazi u kuću slavljenika i prvi čestita Božić.

Božić se slavi tri dana, a vjernici se pozdravljaju sa “Mir Božiji – Hristos se rodi”, uz otpozdrav “Vaistinu se rodi”.

Na dan Božića svi ljudi su srećni, a toplina i mir vladaju u domovima jer ovaj dan predstavlja porodični praznik prepun prave ljubavi, dobrote, istine, pravde i praštanja.

Redakcija Lukavačkog info portala | SodaLIVE.ba svim pripadnicima pravoslavne vjeroispovjesti želi sretan Božić – Hristos se rodi.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
lolo bosanac

sretan Bozic svim ljudima pravoslavne vjeroispovjesti sirom svijeta da ga proslave u miru ,puno ljubavi zdravlja i da bude bericetno HRISTOTS SE RODI MIR BOZIJI.

BK

Vaistinu Hristos se rodi! Sretan Bozic svima koji ga slave i hvala na cestitkama svim dobrim ljudima, sa zeljom da predstojece vrijeme bude bolje za sve nas na ovoj kugli.

neznam

kako ja znam Isa se rodio prije 2014 godina??

PLATON

HRISTOS SE RODI. Svim mojim prijateljima sretan Bozic od ………et, PLATON-a!

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x