fbpx

Sušić: Jedva čekamo meč sa Albanijom

4 min. za čitanje

Pripreme nogometne reprezentacije BiH praktično su započele prvim treningom jučer. U ponedjeljak navečer ekipa je kompletirana, pa je selektor Safet Sušić na raspolaganju imao svih 20 pozvanih igrača.

Odlično raspoloženje

Raspoloženje u državnom timu je odlično. Selektor ga je sublimirao jednom rečenicom.

– Jedva čekamo meč sa Albanijom.

Ambicije su poznate. U Tirani se želi do pobjede. Po svaku cijenu. Trijumf nas ostavlja u borbi za vrh, a o nekom drugom ishodu niko ne želi razmišljati.

– Imamo priliku da se sa tri boda utvrdimo u borbi za jedno od prva dva mjesta. Pobjeda nam nosi ozbiljne šanse za to – dodao je Sušić.

Najavio je da se BiH u Albaniji neće braniti. Od prve minute želi da igrači na terenu pokažu snagu i kvalitet.

Naša igra

– Nemamo profil igrača da se branimo i čekamo šansu iz kontri. Igrat ćemo našu igru. Kao i protiv Francuske. Mislim da će nam za pobjedu trebati dva pogotka.

Selektor je ubijeđen da se izdanje kao protiv Francuske u Tirani neće ponoviti.

– Igrači će dati sve od sebe za pobjedu – tvrdi Sušić.

Opasnost od suspenzije ne smije biti alibi

Sušić je prokomentirao prijetnju suspenzijom koja NSBiH očekuje ako do 31. marta ne usvoji izmjene i dopune Statuta.

– Igrači trebaju ove stvari ostaviti po strani i ne razmišljati o njima. Od prijetnje suspenzijom se ne smije praviti alibi. Smatram da u NSBiH ima dovoljno razumnih ljudi koji će uraditi sve da do suspenzije ne dođe – smatra Sušić.

Bez TV prijenosa

Tri dana uoči utakmice u Tirani, nijedna TV kuća u BiH nije otkupila prava prijenosa za meč. Švicarska agencija GSM prava cijeni na 150.000 eura, a najbolja ponuda od naših kuća glasila je 25.000 eura.

Utakmicu će prenositi albanski Supersport1, koji se preko satelita emitira putem platforme DigiAlb na satelitu Eurobird, te “Al-Jazeera sport 10” na Hotbirdu.

Mravac upada umjesto Nadarevića

Ekipa je na terenu u Hrasnici ostala nešto manje od dva sata. Jedini je vježbanja bio oslobođen Muhamed Subašić, koji je poslijepodne igrao za Olimpic protiv Zrinjskog.

Presing i posjed

Nakon uvodnog zagrijavanja, Sušić je igrače podijelio u tri grupe i vježbao presing igru i posjed lopte. Insistirao je na sigurnim dodavanjima i držanju lopte što duže.

Grupu plavih su činili Ognjen Vranješ, Sanel Jahić, Semir Štilić, Elvir Rahimić, Haris Medunjanin, a s njima je igrao i Elvir Baljić. Zeleni su bili Edin Džeko, Vedad Ibišević, Zlatan Muslimović, Senijad Ibričić, Miralem Pjanić i Zvjezdan Misimović, a crveni Emir Spahić, Safet Nadarević, Boris Pandža, Adnan Mravac, Senad Lulić i Mensur Mujdža.

Cijelo vrijeme Sušić je glasno upozoravao igrače na uočene nedostatke, tražio je da bude što manje grešaka i pogrešnih dodavanja.

Poslije je u dva navrata podijelio igrače u dvije ekipe. Prema viđenom, moglo bi doći do nekoliko promjena u odnosu na sastav koji je počeo utakmice sa Luksemburgom i Francuskom.

Najveće iznenađenje je igranje Adnana Mravca u paru sa Emirom Spahićem. Znači li to da je Sušić Safeta Nadarevića odlučio preseliti na klupu, saznat ćemo u narednim danima. Uglavnom, jučer su Mravac i Spahić činili stoperski tandem.

Promjene sigurne

Druga promjena je bilo ubacivanje Harisa Medunjanina u tandem sa Elvirom Rahimićem na poziciji defanzivnog veznog. Ako tako ostane i za utakmicu, na klupu, najvjerovatnije, ide Senijad Ibričić.

Današnji trening će sigurno razjasniti ove, ali i neke druge dileme koje Sušić ima u vezi sa sastavom koji bi trebao započeti utakmicu u Tirani. Sigurno je da će promjena u ekipi biti, ali kakvih, ostaje da se vidi.

Avaz

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments