fbpx

Na današnji dan prije 20 godina napustio nas je Elmir Elo Salihović

2 min. za čitanje

9. aprila 1998. godine, u 20. godini života iznenada je preminuo lukavački odbojkaš Elmir Salihović – Elo.

Elo je rođen 18. marta 1979. godine u Tuzli. Živio je u Lukavcu, gdje je završio osnovnu školu i upisao Gimnaziju. Sportsku karijeru započeo 1993. godine u OK “Lukavac- Plin”. Prvi zvanični nastup imao je na kadetskom prvenstvu TP kantona u februaru 1995. godine.

Svojim odnosom prema igri, talentom i  znanjem izborio je mjesto u prvoj ekipi. Sa reprezentacijom TP kantona u decembru 1995. godine učestvovao je  na turniru u Sarajevu. Na kadetskom prvenstvu BiH, održanom u Zenici u maju 1996. godine, proglašen je za najboljeg igrača.

Na Državnom juniorskom prvenstvu BiH u Kaknju igru mu je otežala povreda. Nakon oporavka i niza dobrih igara, dobio je poziv za kadetsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Sa njima je otputovao u Grčku, gdje u periodu od 3. do 10. januara 1997. godine učestvovao  u kvalifikacijama za kadetsko prvenstvo Evrope. Na juniorskom prvenstvu BiH, održanom u Lukavcu u maju 1997. godine bio je  proglašen za najboljeg igrača prvenstva. Sa ekipom OK “Lukavac-Plin” na  kvalifikacijama, koje su održane u Zavidovićima, izborio je ulazak u prvu ligu.

Zbog maestralnih nastupa  u prvoj ligi uslijedio je poziv za juniorsku reprezentaciju BiH, gdje je određen za kapitena. Nažalost, iznenadna smrt nakon odigrane utakmice, 9. aprila 1998. godine, otrgla ga je iz naše sredine i spriječila da  iskaže svoj neizmjerni talenat, te postigne vrhunske sportske rezultate.

U znak sjećanja na Elmira Salihovića Elu u Lukavcu se svake godine u mjesecu septembru održava memorijalni turnir. Nakon njegove smrti, iz poštovanja prema saigraču, klub mijenja ime u “OK 7 Lukavac”.

 

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments