fbpx

Play off A1 lige KK Lukavac otvara u Srebreniku

4 min. za čitanje

Ovoga vikenda prvim utakmicama polufinala počinje košarkaška završnica A1 lige Bosne i Hercegovine za košarkaše u kojem se sastaju  Gradina iz Srebrenika  i Lukavac, dok drugi par čine Vogošća i Bosna Royal.  Da nas očekuje zanimljiva borba za prvaka lige i da sve ekipe  ulaze sa ciljem da naredne godine budu sudionici Lige 12 potvrđuje lista pojačanja polufinalnih učesnika.

Prvoplasirana ekipa regularnog dijela prvenstva Gradina pred domaćom publikom  u prvom susretu dočekat će Lukavac, koji je sezonu završio na četvrtoj poziciji. Ekipa iz Srebrenika  se dodatno pojačala  Tarčinom iz Igmana i Markovićem koji je posljednji angažman imao u Studentu iz Mostara.  Jedina neporažena ekipa na domaćem terenu u ovogodišnjem dijelu prvenstva, u završnicu ulazi sa utakmicom više  na domaćem  terenu i psihološkom prednosti od tri pobjede nad Lukavcem u posljednja tri odigrana susreta  između ova dva tima. Trener Azur Korlatović raspolaže sa možda i najiskusnijim sastavom u ovome trenutku u play offu, ali preostaje da vidimo da li imaju snage da izdrže do samoga kraja.

Lukavac se za doigravanje pojačao tek Nedžadom Muratovićem, prvotimcem Slobode, koji je prve korake napravio upravo u Lukavcu,  čime su i zatvorili listu pojačanja.  Porazi u posljednja tri redovna kola, od toga dva pred domaćom publikom protiv Gradine i Vogošće,  ekipu trenera Toplaka  postavili su na četvrto mjesto koje donosi  sudar sa kantonalnim rivalom iz Srebrenika. Ekipa koja je u svome debitantskom nastupu uspjela pronaći  mjesto među četiri najbolje, svakako je  premašila realna očekivanja simpatizera, te bez pritiska ulazi u dvoboj protiv Gradine iz Srebrenika. Sa omjerom od 14 pobjeda i osam poraza i pored lošijih nastupa na posljednjih nekoliko susreta,  Lukavac  sigurno može učiniti završnicu zanimljivom. Odlični nastupi Islamovića koji je drugi strijelac lige, uz atraktivnu igru Muratovića svakako bi trebali privući veći broj ljubitelja košarke u gradsku sportsku dvoranu u Lukavcu.

Vogošća sa najvišim ambicijama od svih učesnika  ulazi u završnicu. Angažovanje zvanično najboljeg igrača Lige 12 Ismeta Sejfića  iz Studenta potvrđuje da, i pored toga što ekipa ima dva najbolja strijelca u Top 5, Peljtu koji je ujedno prvi strijelac lige sa 26 i Fazlića sa 22 poena  po susretu,Vogošća odlučno napada prvo mjesto.  Dodatnu snagu na bekovskoj poziciji dobili su u Vraniću koji je došao iz Građanskog iz Bijeljine. Predvođena najmlađim trenerom lige, 22-godišnjim Ahmetom Pašalićem, ekipa Vogošće sa svojom odličnom napadačkom širinom,  prvi je favorit za ulazak u Ligu 12.

Bosna Royal se nakon prosječno odigrane prve polusezone ipak uspjela uključiti u igru za prvaka A1 lige. Posljednje angažovanje, u liku nekadašnjeg reprezentativca Bosne i Hercegovine,  Saše Vasiljevića vraća nadu u povratak Bosne u košarkašku elitu Bosne i Hercegovine. Nakon problema koji su pratili administrativni dio kluba, kada je bio upitan i sami nastup i opstanak kluba, dolaskom Damira Krupalije stvari su krenule nabolje. Drugu polusezonu ekipa je pojačana sa nekoliko vrhunskih igrača za ovaj rang takmičenja, uspjela uhvatiti priključak i obezbijediti nastup u play offu. Dolazak novog trenera Gvozdića i nekoliko značanih rezultata, poput pobjeda nad Vogošćom i Čelikom u gostima, pokazali su da se Bosna nalazi na putu povratka na košarkašku mapu.

Serija će se igrati na dvije dobijene utakmice, sa rasporedom odigravanja nedjelja- srijeda.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments