fbpx

KK Lukavac: Krajišnik i Pilavdžić ispunili očekivanja

4 min. za čitanje

12594012_674627289306408_4604600738296272339_o

Piše: Dino Burgić

Najefikasnijom napadačkom predstavom u dosadašnjem dijelu prvenstva, košarkaši Lukavca su visoko porazili Gradinu iz Tešnja rezultatom 90:74, te na taj način uspješno započeli drugi dio prvenstva,  iskupivši se ujedno na ovoj utakmici malobrojnoj publici za težak poraz u finalu Kupa Tk- a od Slobode.

Najavu trenera Lukavca Darka Toplaka, par dana uoči ovog susreta, da će u ovom susretu odmoriti lakše povrijeđene Đulovića i Krajišnika, poremetila je povreda leđa Islamovića na posljednjem treningu  pred ovu utakmicu.

Otvaranje utakmice pripada gostima iz Tešnja, koji zahvaljujući Mehuljiću imaju početno vodstvo na meču. Lukavac, bez Islamovića u početnoj postavi čije mjesto je zauzeo Ilić, traži najbolju napadačku opciju, u čemu se najbolje snalazi Mirsad Pilavdžić, pojačanje za ovu sezonu iz Slobode, koji sa par pogođenih trojki vodi Lukavac do preokreta. U nastavku igre njemu se pridružuje Krajišnik, te ponajviše njima dvojici Lukavac na kraju prvog perioda igre ima rezultat 25:17. I u drugoj dionici šut dobro služi novopridošle košarkaše, koju zaključuju sa kombinovanih 26 poena, od čega je Pilavdžić pogodio tri trojke, dok je Krajišnik imao još bolji učinak, te je sa 15 poena predvodio napad Lukavca. Kapiten Gradine Mehuljić sa svojih 11 postignutih poena (od čega tri trojke)uspio je zadržati rezultatski priključak svoga tima na kraju poluvremena koje je završeno rezultatom 41:31 za domaći tim.

Potvrda da  trener  Lukavca, Darko Toplak nije bio zadovoljan igrom svoga tima jeste  otvaranje drugog dijela utakmice sa Islamovićem u postavi. Odlična odbrana, predvođena Islamovićem i Ćosićem zahvaljujući kojoj je dobijen veliki broj utakmica u prvom dijelu sezone, daje odličnu reakciju, te Lukavac ubrzo povećava rezultat u svoju korist. Koliko znači u igri svoga tima, Islamović je potvrdio u prvih pet minuta igre, kada osim postignutih šest poena, zbog udvajanja protivničkih igrača otvara prostor šuterima Krajišniku i Pilavdžiću, koji to lako koriste. Na zonsku odbranu Gradine odlično reaguje Nešić, koji sa pozicije visokog posta odlično razigrava svoje saigrače, te Lukavac ubrzo odlazi na 20 poena prednosti. Uz očito opuštanje Lukavčana zbog visokog rezultata, treći period je završen rezultatom 67:48. Posljednji period igre protekao je u apsolutnoj premoći domaćeg tima, koji je na samom kraju poslužio treneru Toplaku da na parket izvede sve igrače sa klupe. Dodatni problem, ionako povredama opterećenom sastavu Lukavca, donijela je povreda noge kapitena Nešića, koju je zadobio nakon doskoka na nogu igrača Gradine Turkića. Povreda je ispostavilo se, ipak lakše prirode, i prema riječima samog Nešića, nakon dva – tri dana odmora sve će biti u najboljem redu, te da nastup u narednom kolu protiv Burcha nije upitan. U samoj završnici domaći su rutinskom igrom priveli kraju ovaj susret koji je završen rezultatom 90:74, čime je Lukavac zadržao prvu poziciju na tabeli zajedno sa ekipom Vogošće.

Najefikasniji u ovom susretu za Lukavac bili su  Igor Krajišnik sa 21 poenom (četiri trojke) i  Mirsad Pilavdžić koji je utakmicu završio sa 19 postignutih poena  (pet trojki), čime su pokazali da će biti izvanredna pojačanja u nastavku prvenstva. Mirnes Islamović je uprkos  polovičnoj minutaži zbog povrede zabilježio 14 poena, a dvocifren je bio još i Nešić  sa 11 postignutih poena. Adnan Ćosić unatoč nešto skromnijem učinku u ovom susretu, odlično je reagovao u odbrani te je uz devet poena ubilježio i osam skokova. U redovima Gradine najbolji nastup je imao kapiten Mehuljić sa 21 poenom, od čega pet ubačenih trojki, a solidan nastup je zabilježio i Zukanović koji je uz 13 poena imao i 7 skokova.

Naredni susret Lukavac će odigrati u Sarajevu, gdje u okviru 13. kola gostuje ekipi Burcha.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments