fbpx

KK Lukavac za pobjedu treba podršku navijača

5 min. za čitanje

Piše: Dino Burgić

KK „Lukavac“ je u srijedu od 18:30 sati domaćin KK „Bosna – Royal“ u  drugoj utakmici finala A1 lige Bosne i Hercegovine za košarkaše. Prvi susret finala, koji je Bosna riješila u svoju korist rezultatom 93:74, oslobodio je Studente pritiska koji uvijek donosi prvi susret. Lukavčani koji su u svojoj dvorani  u protekle dvije sezone poraženi tek dva puta u ligaškim utakmicama, imaju situaciju da produže niz domaćih pobjeda sa Bosnom.

c3c48f8a-1b9f-4ae0-a824-76bb7a8a39c1

Igra u drugom poluvremenu koju  je pokazao u prvoj utakmici, uprkos  porazu od 19 poena,  obećava da  će Lukavac biti ozbiljan rival  Bosni u ovoj seriji, te da će svakako pokušati sa dostojanstvom odlučiti ko će se plasirati u Ligu 12.  Protekli susret,  pokazao je da i pored malog broja igrača koje trener Toplak koristi u rotaciji, uvijek izbaci iznenađenje u napadu, što je iskoristio Pilavdžić koji je nepunih 15 minuta na parketu Skenderije obilježio sa 15 poena. Lukavčani u ovome meču nemaju šta da izgube, te bi mogućom  trećom utakmicom  ponovo vratili optrećenje na Bosnu. Naporna sezona je očito  fizički uticala na igrače, što je potvrda tek četiri poena Krajišnika uz promašena sva  tri šuta na utakmici za tri poena . I u ovoj utakmici domaći će morati reagovati bolje u odbrani ukoliko žele vratiti seriju u Sarajevo. Kakva je bila odbrana, u prvom poluvremenu utakmice u Sarajevu, najbolje pokazuje primljenih 56 poena. Loš protok lopte u napadu Lukavca, košarkaši Bosne su iskoristili za 17 poena iz kontranapada. Ipak, kao i mnogo puta do sada Lukavac je poraza koštao , uz dosta visokih 52 posto uspješnosti šuta  Bosne iz igre, podređeni položaj u kontroli skoka. Čak 12 skokova više za Bosnu, Lukavac je koštalo poraza od  gotovo 20 poena razlike.  Trener Lukavca mogao se u prvoj utakmici uvjeriti da relativno sporoj postavi Bosne, sa Pilavdžićem i Toplakom na bekovskim pozicijama, može napraviti ogromne probleme Studentima.  Igra bez lopte koja je odlikovala ekipu u sezoni, na prethodnom meču je bila neprimjetna, te Lukavac ukoliko želi treću utakmicu tu mora tražiti svoju priliku.“ Šutersko ludilo“ Muratovića i Krajišnika protiv Gradine u polufinalu,  uz ove sezone standardno dobre Islamovića i Mešetovića i relativnu kontrolu skoka Lukavac bi dovelo u fantastičan nastavak završnice.

Bosnu je na otvaranju finala i putu povratka u Ligu 12, predvodio Dragičević sa 28 poena i šest  skokova,  ali je odličnu partiju ponovo pružio  Ahmetbašić sa 20, te Đorđević koji je susret završio sa 17 poena.  Saša Vasiljević  odlično je razigrao ekipu te je  pored, za njega skromnih, sedam poena uknjižio i sedam asistencija.

fd099f4b-4951-47e4-a536-55b46ba4753a

Od Bosne  u narednom susretu možemo očekivati spuštanje lopte na Islamovićevog igrača u napadu kako bi što prije opteretili glavnog igrača Lukavca penalima, što je i u prvom susretu donijelo problem za Lukavac u ranom  periodu utakmice.  I pored toga što se pojačala izrazitim šuterima, Dragičevićem, Vasiljevićem i Đorđevićem, ni Bosna u proteklom meču nije imala značajniju realizaciju za tri poena. Upravo su pomenuta tri  igrača promašili 13 šuteva za tri, ali je procenat na kraju od 31 posto bio odličan u odnosu na Lukavac koji je za tricu imao mizernih 19 posto.  Konstantna igra „dva na dva“ Vasiljevića i Dragičevića, Bosni je donijela prevagu  na koju Lukavac nije imao odgovor. Trener Gvozdić je iskoristio maksimalno rotaciju, ali je kristalno jasno da će uloga Dragolja i Klinca, kao i u prvom meču biti da upotpune petorku i  pokušaju izbaciti Islamovića iz napadačkog ritma.

Navijači i ljubitelji košarke u Lukavcu sigurno će znati prepoznati značaj utakmice, te u velikom broju ispuniti dvoranu i napraviti atmosferu dostojnu Lukavca i renomea Bosne, te u utakmici sezone kao 13. igrač pomoći svojim košarkašima na putu najvećeg uspjeha u A1 ligi Bosne i Hercegovine.

Druga utakmica finala A1 lige u kojoj  se sastaju KK „Lukavac“ –  KK „Bosna – Royal“ na programu je u srijedu 27.aprila.2016.godine, u GSD u Lukavcu sa početkom od 18:30 minuta.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Dragi burgija al utusi