fbpx

Galebovima 14 medalja iako nemaju pristup bazenu u Tuzli; “JP Rad Lukavac će uništiti jedini opštinski plivački klub nakon 50 godina postojanja”

7 min. za čitanje

Takmičenje je održano na gradskom Olimpijskom bazenu u organizaciji plivačkog kluba “Aqua” Sarajevo a bodovano je prema FINA pravilima.

Za PK Galeb GIKIL su nastupila 4 plivača koji su ukupno osvojili 14 medalja ( 8 zlatnih, 4 srebrene, 2 bronzane medalje)

  • Tarik Hamidović:  6 zlatnih medalja i 1 srebrenu
  • Bakir Babović:     2 zlatne medalje, 3 srebrene,  1 bronzanu medalju
  • Almir Subašić:    1 bronzana medalja

Uspjeh je posebno važan jer plivači PK Galeb poslednji mjesec dana nemaju pristup bazenu Hotela Tuzla na kojem treniraju.

Zbog ne potpisivanja kompenzacije od strane JP RAD Lukavac, kojom se “plaća” voda Hotelu  Tuzla, zabranjen je pristup plivačima PK Galeb GIKIL.

Iz toga razloga kontaktirali smo JP Rad Lukavac i na naše pitanje da komentarišu slučaj zbog čega su blokirani treninzi PK Galeb i da li je Rad ispoštovao svoje obaveze prema klubu i GIKIL-u, dobili smo SMS poruku slijedećeg sadržaja a koju objavljujemo bez lektorisanja:

– Jp Rad Lukavac je suzdrzano u davanju izjave zasto Plivacki klub Galeb nema vodu obzirom da vodu za njih ne obezbjeduje Jp Rad Lukavac. Napisao je Enver Mahmutović, portparol u JP Rad Lukavac.

Kontaktirali smo i drugu stranu, kompaniju GIKIL, i dobili slijedeći odgovor:

– “GIKIL” je, kao dio svoje korporativne društvene odgovornosti, dugogodišnji partner plivačkog kluba “Galeb GIKIL” i regularno ispunjava svoje obaveze. GIKIL se nada da će pitanja između ostalih strana koja su dovela do poremećaja u uslugama biti što prije riješena, te da će se plivači vratiti svojim redovnim treninzima.

Apsurdno je što su direktor Nehrudin Osmić i tehnički direktor u JP Rad Šemsudin Smajlović ostali suzdržani i totalno nezainteresovani u vezi ovog velikog problema kojeg mogu riješiti u nekoliko minuta. Još je apsurdnije da nismo dobili poziv u JP Rad da nam objasne kompletnu situaciju iz svog ugla i razloge zbog čega ne žele potpisati kompenzaciju, već se javnosti obraćaju na najneprofesionalniji način, SMS porukom.

Untitled-1

Ne potpisivanje kompenzacije je potpuno neshvatljivo jer JP RAD Lukavac ima najmanju korist iz te kompenzacije tim više jer je njegov dug prema generalnom sponzoru plivačkog kuba industriji GIKIL znatno veći. Da apsurd bude veći niko ne plaća novcem/gotovinom nego se ” voda plaća vodom”, pa se kompenzacija vrlo jednostavno realizovala godinama. Izjavili su za naš portal iz PK Galeb.

Odbijanjem da potpiše kompenzaciju JP RAD Lukavac direktno prijeti da uništi plivački klub Galeb GIKIL koji u Lukavcu postoji od 1969 godine.

Uskoro u klubu iz Tuzle
Uskoro u klubu iz Tuzle

Zbog nemogućnosti da treniraju plivači su prinuđeni da napuste Galeb. Već je najavljen odlazak 3 najbolja plivača ovoga kluba. Ovu priliku su iskoristili tuzlanski plivački klubovi kojima je i te kako u interesu da preuzmu plivače koji su među najboljim plivačima u Bosni i Hercegovini i koji nastupaju za reprezentaciju BiH.

Opština Lukavac ovaj problem može riješiti jednim telefonskim razgovorom ali očigledno nedostaje volje, očigledno postoje i u sportu politički (čitaj lični) interesi i prioritetni i važniji sportovi prema aršinima pojedinaca. Ne treba ni spomenuti koliko novca se ulaže u sport koji nam nikada nije donio niti jednu titulu vrijednu spomena.

Za kraj prenosimo izjavu koju je za naš portal dao jedan ogorčeni roditelj:

Ono što ja kao roditelj (a to je mišljenje i drugih) mogu zaključiti da u stvari nikog apsolutno nije briga što plivači ne mogu trenirati niti je ovo sredina koja je spremna da prepozna neki drugi sport osim fudbala. Čak i članovi predsjedništva Kluba u stvari se ponašaju kao da Klub treba postoji radi njih a ne radi djece. Njima je veći problem što djeca ne treniraju jer nema dovoljno novca za njihove dnevnice a ne što klub ne trenira.

Plivanje je zadnji sport za kojim bi se neko trznuo da nešto uradi, a potvrda toga je nepostojanje bazena koji je tu nekad bio čak prije 40-tak godina. Opština apsolutno ne sufinansira niti feninga u ovaj sport, za razliku od drugih sportova koji recimo treniraju u sali gradskoj i oslobođeni su najma za treninge od te iste Opštine.

Mjesečni najam bazena za PK Galeb u hotelu Tuzla je oko 3500 KM. Za PK Galeb obaveze plaća kroz kompenzaciju preko vode GIKIL (daje vodu svoju u vrijednosti 3500KM i to fakturiše JP Rad Lukavac).

Kompenzacija je kroz vodu jer voda koja je data Komunalnom na raspolaganje u stvari voda koja pripada opštini Lukavac, prema Ugovoru iz rata kada  su gradili zajednički vodovod Tuzla i Lukavac.

Voda koja ostaje u Tuzli na korištenje je dio investicije zajedničke između dvije opštine a u toku rata je potpisan Ugovor kojim se Lukavac odriče svoje vode po simboličnoj cijeni.

JP Rad Lukavac koji raspolaže tom vodom je do sada potpisivao tu kompenzaciju jer je to simbolična suma novca u odnosu na novac koji duguju Koksari tj. GIKIL-u jer sa druge strane koriste Koksarinu vodu iz poznatih Koksarinih bunara koju distribuira i naplaćuje građanstvu. (dug JP Rad prema Koksari je između 800.000KM – 1.000.000KM)

Praktično jedini ko je na gubitku i koji bi mogao praviti problem je GIKIL jer se njena voda koju koristi Rad Lukavac, iz bunara naplaćuje  građanstvu, a ima ujedno ogroman dug prema Koksari tj. GIKIL-u.

GIKIL nije do sada nikada pravio problem i potpisivao je kompenzaciju iako joj Rad duguje novac.

Sve se može riješti sa jednim telefonskim razgovorom. I bi, da je u pitanju fudbal…

Podijeli ovaj članak
13 komentara
Subscribe
Notify of
13 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Ovi 14 medalja “Galebova” su još, dodatnih, 14 dokaza za
krivičnu odgovornost Anam Onih za totalno uništavanje
ostataka društva, koje je čak i prije 12 000 godina bilo školskim
primjerom funkcinalnosti prvobitne ljudske zajednice u odnosu
na nekontrolirani kaos “intenzivnih skorojevića”koji
danas koriste najkvalitetnije engleske štofove da se u njih –
OSEKNU !

VELIKA SRAMOTA ZA LUKAVAC.. DJECA RADE A OSTALI SJEDE I DEBLJAJU SE.

Ovi na vlasti nikad nisu ni dolazili na bazen,vjerovatno nisu naučili ni plivati, niti pate od neke nostalgije za tim objektima.Razvaliti tribine na Partizanu i sa onim pločama popločati najvjerovatnije nečije vikendice i avlije a od terena napraviti ogrev samo pokazuje kakav je odnos vlasti spram kulture i sporta i vrhunac vandalizma i primitivizma.Dopustiti da bazan doživi ovakvu sudbinu je sramotno za vlast koja pravi nekakve sajmove turizma i kobajagi želi prosperitet ovog čemernog mjesta je čisti cinizam.Štancanje zgradurina za stanovanje i spavanje i njihovo natrpavanje po prostoru da bi se profitiralo je jedini smisao bilo kakve gradnje u Lukavcu a izgradjivati mlade ljude preko sporta, kulture, ,obrazovanja i sačuvati i oplemeniti objekte koji služe u te svrhe vlastima je nebitno. Bitno je jedino kapitalu obezbjediti mjesto sa jeftinom radnom snagom u kojem se zadovoljavaju osnovne fiziološke potrebe.Sport, kultura,obrazovanje samo su smetnja koja može od roblja napraviti ljude koji misle svojom glavom a takvi vlasti ne trebaju.Njima trebaju podobni, poslušni sa mozgom u leru .U svakom slučaju čestitke ovoj djeci na medaljama a ova vlast je davno trebala biti diskvalifikovana

jadno i cemerno da jadnije nemoze biti,gospodine nacelnice dali su svi sportisti za vas isti,ako su isti onda obezbjedite svima iste uslove za trenig i takmicenje.vlast koja ne ulaze u sport ,kulturi obrazovanje je diletanska i ne vidi dalje od svoga nosa.stara nedemokratska vlast u kojoj ste i sami sa svojim pajtasima pozavrsavali skole, ostavila vam je olimpijski bazen i druge sportske objekte ko.je ste zapustili ili prodali u bezcijenje aferim vam na tome

A zasto bi JP Rad unistio klub kad svjesno je unisten jos pri prodaji jedinog bazena u Lukavcu, kakav je ovo naslov kakve veze ima Rad sa svim tim?? Opstina Lukavac kao vecinski vlasnik firme JP Rad odlucuje o tome a to sto su oprali pare prodajom bazena hotela za sitne pare niko nije kriv. JP Rad ima i svojih problema bez ovakvih pisanja od strane sodalive portala. Pa gdje ste pisali kada je bilo kasnjenje 6-7 mjesecnih primanja u JP Rad gdje ste tad koga kontaktiralo da pitate kako uposlenici zive ima li svako da obezbjedi djeci hranu na stolu nije vas nigdje bilo vec ste se nasli za Galeb da pisete gluposti bujrum nacelniku u kancelariju pa neka im vrati bazen i sve sto je rasprodano prilikom (pranja novca i punjenja sopstvenog novcanika). Vec se obrusi po komunalnom krivi sto je daju 3500 km za vodu u Tuzli ma pametni nisu krivi ja im skidam kapu za to.

TI DIJASPORAC NEMAŠ VEZE SA TEMOM I NE PIŠI MAJKE TI NIŠTA

Sramota i bezobrazluk ljudi kojima je fudbal važniji od plivanja koji im je donio hiljade medalja i naslova prvaka države a plivači su Lukavac i BIH u najboljem svjetlu predstavljali van države BIH. AFERIM GOSPODO IZ JP RAD LUKAVAC, A VI U PREDSJEDNIŠTVU KLUBA ODSTUPITE SA TIH POZICIJA I DAJTE PRILIKU ONIMA KOJI PLIVANJE VOLE.

E dzesi Mane i ostali koji gradise sport u Lukavcu.Kad nije bilo jesti u Lukavcu se igrala odbojka,tenis,vjezbalo ,islo na sletove.fudbal,rukomet.Bazen gradili gradzani Lukavca i opstine .Ali taga je bila diktatura a danas je demokratija pa se sve rusi sto je u mraku gradzeno.Sramota DEMOKFRATE

SVAKA CAST, JOS JEDAN DOKAZ DA LUKAVAC IMA POTENCIJALA, STETA STO TO SLABO KO VIDI I PRIZNAJE, JER PRIZNATI ZNACILO BI DATI PODRSKU, DOZVOLITI NAPREDAK, DOZVOLITI IZLAZAK IZ VISEGODISNJEG MRAKA. ALI NE, TIME BI PRIZNALI I SVOJE GRESKE STO NIKO NECE UCINITI, ZASTO LJULJATI STOLICU U KOJU SU UVALILI SVOJE … ALI UPRKOS SVIM PREPREKAMA NASA DJECA PRONALAZE “TUNELE SPASA” I SVIJETU DAJU NA ZNANJE DA NASA BOSNA I HERCEGOVINA POSTOJI

javna tajna je da se pokušava Koksara privoliti na sponzorstvo Radničkog koji ruku na srce nije ni do članaka plivačkom klubu Galeb…još jedna od sramota za Lukavac. Uspjehe ima Galeb a ne nižerazredni klub kao Radnički.

Učismo,onomad,na lukavačkoj gimnaziji.Onoj čuvenoj.
Kod čuvenog profesora latinskog i njemačkog jezika,
Halida Suljkanovića,stih rimskog pjesnika Juvenala
koji postade izrekom.
“Panem et circenses”, pisalo je. Iliti,”hljeba i cirkusa, tj.igara”.

Anam Oni,,koji gimnaziju pohađali nisu, znaju samo za CIRKUS !
Biva, oni koji “glume” u nadobudnim “parlamentima”, hoću rijet -CIRKUSIMA,
mogu da imaju SAMO zanimanje – CIRKUSANTA.
Jer,kako OVO drugačije nazvati ?!

Samo, tu račun plaća puk koji je gladan.
Nejma ‘ljeba, kojega je bilo i kod Juvenala.
Bijase DRUGO stoljeće Nove ere (lat. Era Vulgaris).

Era je era, a vulgarno je vulgarno.
Anam Oni apsolutno SVE “smatraju” -VULGARNO.
Anam Oni ne mogu i ne znaju da misle.
Anam Oni nas “SMATRAJU”…

panem et circenses,

Tačno je da Anam Oni nisu na bazen dolazili.
Tačno je i da ne znaju plivat’.
A, šta će im i ta vještina pored šuplje glave ?!
Zahvaljujući tome tjelesnom stanju, potonuti se ne more.
Ima zakon.
Zakon fizike.

Džabe eglena, Anam Onima je nepoznata odrednica – ZAKON i PRAVDA.
Imaju Oni svoju “računicu” i svoga lisca, Zdenka Prepredenka iz Šuplje Duplje.

Evo i nakon 45 dana problem JKP RAD i Koksare još nije riješen, a djeca na suhom… e pa gospodo AFERIM!