Na današnji dan 1921.godine osnovan je FK Solvay, kasnije FK Radnički Lukavac!

1 1.401

Fudbalski klub Radnički iz Lukavca osnovan je 18. maja 1921. godine kao FK Solvay i pod tim imenom je nastupao sve do 1941. godine. U to vrijeme, klub je bio među poznatijim i boljim ekipama u Bosni i Hercegovini.

Od 1941. godine klub djeluje pod imenom FK Svačić. Usljed ratnih dejstava drugom polovinom 1943. godine klub prestaje sa radom. Odmah po oslobođenju 1945. godine promijenio je ime u Kemičar da bi pod tim imenom nastupao sve do sezone 1952/53 kada mijenja ime u Radnički.

1962. godine Radnički se spaja sa mjesnim klubom FK Rudar iz Lukavac Mjesta ( Zagorje ) i dobija novi naziv FK Lukavac. 1963. godine ponovo se vraća staro ime Radnički koje ovaj klub zadržava punih trideset godina, sve do augusta 1993. godine kada počinje da djeluje kao Fudbalski klub Lukavac i kao što je to bio slučaj i u prošlosti ponovo, 2000. godine mijenja ime u Radnički.

Povodom ovog značajnog datuma oglasili su se i iz FK Radnički Lukavac: “

Na prvi pogled sasvim obična fotografija, međutim igra brojeva daje na značaju i fotografiji, ali i datumu. 18.05.1921.godine, dan je kada je i zvanično osnovan Solvay, danas FK Radnički.

Kroz historiju doživio je mnoge promjene, imao turbulentne periode, ali suštinu svog postojanja nije mogao promijeniti. Solvay, Svačić, Kemičar, Lukavac i na kraju Radnički, cijelo je ovo vrijeme zapravo takav, radnički.

Mnogo je generacija odhranio, vaspitao i pustio u svijet ovaj starac.

Želimo ti bolja vremena, snovi o slavnoj prošlosti da postanu hrabro ostvareni ciljevi u nekom budućem vremenu. Jer ti jesi takav, hrabar, mudar, uporan i odan. Odavno već nisi klub, već način života. Ponos lukavački!

Tvoj grad da postane plavo – bijeli, u čast tvog uspjeha uskoro da slavimo. Dugo nam još poživio Solvay. Sretan ti 98. rođendan starče!

1
Komentari

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
PuracicuSrcu Recent comment authors
newest oldest most voted
PuracicuSrcu
Guest
PuracicuSrcu

Porpali klub