fbpx

Kukavice uvijek odlaze, tiho…

5 min. za čitanje

Da lukavački sport polako ulazi u dubiozu, donekle i u stanje raspadanja, najbolje govore rezultati naših popularnih sportskih kolektiva, kojih se ni slučajno ne stidimo, ali kojima se ne možemo ni ponositi.

Fudbalski klub Radnički, kao jedan od najboljih ambasadora ove općine (kada je ekipni sport u pitanju), svojim rezultatima izaziva najviše pažnje. Klub kojeg „na zub“ uzmu prvo svi bivši treneri, igrači, političari čije prisustvo i potezi ga udaljavaju od sporta, ne može ni očekivati pomake ili rezultatske podvige. Jesmo li željni, ponosni ili možda siti, postojanja našeg fudbalskog kluba?

Na izmaku je sezona u kojoj su “plavo-bijeli” sudeći prema dosadašnjim rezultatima, jednom nogom u nižem rangu! Nižem rangu kojeg smo se toliko bojali i od kojeg smo godinama vješto, sretno ili kako god bježali. Nismo mešetari, iza nas ne stoje klanovi, ljudi i crnom niti vlast, pa je tako i našem prvoligaškom statusu odzvonilo.

Nije li osnova, samo postojanje sportskog kolektiva koji postoji preko 95 godina? Nije li osnova puna tribina lukavčana željnih rezultatski cijenjene priče? Kojih 95 godina? Koje tribine i koji lukavčani?

95 godina u kojima su generacije koje za nama ostadoše za ovaj klub plakale i borile se, mijenjale mu ime i boje, ali ga čvrsto držale uz sebe ne mijenjajući mu svrhu postojanja. Svrhu predstavljenu kao razvoj sportskog duha. Sportskog duha kojeg po lukavačkim kafanama ubiše nezadovoljni roditelji, treneri bez trunke časti, fudbalski stručnjaci jakog lobija i sportski laici koji ga u druge svrhe iskoristiše. Sportski laici koji sa sportskih borilišta političke poruke poslaše, rad i postojanje našeg kluba zatvoriše u svoj kavez, gdje ga demagoškim bombardovanjem obojiše svojom bojom, čisteći ono što je za bivšima ostalo. Ovaj grad, klub, svaka naša ulica i čovjek ostaju plavo-bijeli! Boje blijede, blijede sjećanja i slabe motivi, ali ljubav ostaje na istoj adresi!

Na adresi na kojoj pokazasmo sve, osim ljubavi. Na adresi koju posjetimo samo usput, sa drugom namjerom.

Ako su rezultatski padovi, organizacione krize i infrastukturni problemi, ustvari prepreka da svoju pripadnost, ljubav i osjećaj pokazujemo sve jače, čemu onda mi? Čemu oni i čemu sve ovo? Radnički je u Lukavcu način života, a šta ako ga izgubimo? Gubimo li tada način života? Gubimo li ili nam samo emocije mijenjaju smjer, boju i jačinu, po potrebi. Ne oslikava li čovjeka upravo njegov način života? Ne oslikava li u tom slučaju Radnički, Lukavac? Oslikava! Niži rang, rang zarađen preokretom koji “ide iz Lukavca”, rang zarađen praznim Jošikom svake druge subote.

Niži rang koji može doći kao plod rezultatskog opterećenja, namjenskog opstruiranja i jakog roditeljskog pritiska. Niži rang koji će nam donijeti „domaći“ borci, oni van terena.. Borci željni pažnje, zavidnih pogleda i pohvala, borci koji borbe vodiše na svim frontovima, osim na svom domaćem, lukavačkom. Borci koji glasno slaviše pobjede, a na poraz se ne okrenuše! Njihov način života nije Radnički, nego kukavički, a kukavice uvijek odlaze, tiho.

Kukavice koje niži rangovi ne zanimaju, oni za koje su niži nivoi samo poniženje i danguba, ali ustaćemo, Radnički klub, grad i način života, zajedno će ustati i rame uz rame dobiti bitku. Ustati u inat onima koji su nam niže rangove i obećali, onima koji su nas u niži rang svojim pristupom i odnosom prema klubu i poslali!

Ime autora poznato redakciji

U rubrici “Vaš stav” našim čitateljima dajemo prostor da iznesu svoj stav kroz tekstove i komentare. Na email redakcija@sodalive.ba stigao je stav našeg čitatelja koji objavljujemo bez izmjena. SodaLIVE se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u tekstu i komentarima. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju.

Podijeli ovaj članak
12 komentara
Subscribe
Notify of
12 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Radnički ide u niži rang i to je sport,valja poraze podnijeti uspravne glave.Sami su krivi,ako ne možeš pobjediti zadnjeg na tabeli onda i trebaš ispasti u niži rang(poraz uTravniku).Ako cijeli grad nije za Radnički a nije onda se nema čemu bolje nadati.U gradu je više došljaka nego domicilnog stanovništva i oni vole što je Radnički ispao,tako nam je to…..Netreba klonut duhom,treba u narednom periodu pokušat se vratiti u viši rang…

A šta to fali “došljacima”?
Ja nisam rođen u Lukavcu i ne mislim da mi je to nedostatak, navijam za Radnički, gledao sam sigurno više utakmica Radničkog u Lukavcu i u gostima nego Vi, koji tako opušteno sve one koji nisu odrasli u Lukavcu nazivate “došljacima”.
Kad nekoga tako etiketirate, onda navedite njeno ili njegovo ime i prezime i šta je to uradio, a ne bi bilo loše da napišete i kako ste vi pomogli da stanje lukavačkog sporta i NAŠEG Radničkog ne bude ovako kako je trenutno.
Lako je sjesti uz tastaturu i anonimno prozivati, USTANI ROBE!
URADI NEŠTO POZITIVNO!
I onda lijepo napiši svima šta si uradio i naravno potpiši se.

Poštovani gospodine Željo,
Ovo što ste napisali prije svega se pravilno napiše ovako:
Radnički ide u niži rang i to je sport, treba poraze podnijeti uspravne glave. Sami su krivi, ako ne možeš pobijediti zadnjeg na tabeli onda i trebaš ispasti u niži rang, (poraz uTravniku). Ako cijeli grad nije za Radnički, a nije, onda se nema čemu boljem nadati. U gradu je više došljaka nego domicilnog stanovništva i oni vole što je Radnički ispao, tako nam je to… Ne treba klonuti duhom, treba se u narednom periodu pokušat vratiti u viši rang.
S poštovanjem,
“došljak”

Neka mi ovaj što je pisao tekst samo odgovori imamo li mi u Lukavcu para k'o vlasnik Čelzija pa da nam sastav bude 9:7 u korist stranaca ?
Sramota je ovo 9 igrača sa strane, a boriš se za opstanak !!! Kamo sreće da se boriš, već 99 % ispadaš.
Kad budu igrala djeca iz Lukavca, Puračića, Gnojnice, Poljica, itd tad će stadion biti sigurno 5 puta puniji nego danas i tad će biti i rezultata, a ovo danas je bruka i sramota.
U nastavku je sastav koji je igrao u Bihaću.
STRANCI: Šabić Elbis, Salihbegović Kemal, Kasumović Adnan, Stjepanović Mladen, Kalajanović Lazar, Salihović Mirnes, Udovičić Stefan, Imamović Armin, Hodžić Adem, Plakalo Amar
NAŠA DJECA: Mahovkić Almedin, Salihović Hasmir, Kuduzović Faruk, Dautović Nedim, Aljukić Danijal, Smajić Enis, Tinjić Armin,

Šta ti pišeš, pod “stranci” si stavio A.I., on nije nikakav “stranac”, to je naše dijete iz Lukavca.
Radnički je propao iz dosta razloga, prije svega tzv. navijači su se pretvorili u gomilu huligana i ne pada mi na pamet više doći na teren.

Gospodin Načelnik Delić je obećao takmičenje Radničkom u šestoj Kantonalnoj ligi. Ja mu zaista skidam kapu, sve što je obećao polako ispunjava, samo strpljenja narode moj, korak po korak …

Ako smo već ispali, hajmo sad popravit infrastrukturu, plastični teren sa balonom, ako treba biti 3-4 godine u ovom rangu da se ustede pare, nema veze,ali to ce dati rezultat,sve skole fudbala na opstini bi se ugasile jer bi tada Radnicki imao najbolje uslove,tada bi imao sigurno najmanje dvostruko vise djece koja treniraju,znaci dvostruko vise clanarina itd. Ako cemo se opet vratit u 1.ligu federacije bez nekog dugorocnog plana,pa prezivljavat ovako iz godine u godinu,nema od toga ništa!!!

Za “navijača” i “građanina”
Nemam namjeru da sa Vama polemišem oko Radničkog.Ja sam malo stariji stanovnik Lukavca,rođen,odrastao i ostario u Lukavcu.Svoju dječačku mladost proveo u Radničkom na igralištu pored fabrike sode ako se i sjećate gdje je bilo prije igralište Radničkog.Igrao za pionire i juniore i nešto utakmica za prvi tim ali to je manje važno.Važno je da znam kako funkcioniše jedan tim sa domaćim igračima i strancima.Znam kako tkzv.navijači sa strane koji su doselili iz okoline trljaju ruke kad Radničkom ne ide.Žive u Lukavcu a boga mole da Radnički igra sa njihovim seoskim klubom jer zaboga tako treba da bude i t d….

Ma niste ni zasluzili vise ispadanje vam je mjerilo dovedite jos stranaca i to iz Srbije Hrvatske posto u okolnim selima nema dobre djece koja igraju fudbal kao stranci dobro dosli u federalnu mozda i prva kantonalna sretno

Sve prema zaslugama, ako ne mogu igrati u ovom nivou takmicenja, ne trebaju ni igrati, iskreno voljeo bih da radnicki bude prvak u premijer ligi, ali realno sa ovim igracima, i ovakvom igrom, a zatim i upravom, i nisu za bolje…

Ko je krivac:Tarik,Bajro,Edin,sudije,Igrači,Trener,Uprava,Politika,SDP,SDA,Marsovci…………Ko?Hajde umjesto svađe imenujmo krivca?!!!!!

Za ispadanje Radničkog kriv je Edin Delić načelnik općine Lukavac jer se morao prvi dan mandata prihvatit posla i spašavanja Radničkog od ispadanja,al nije jer nam je obećao da ćemo igrat u Kantonalnoj ligi.Kako se spasio Velež.Kako smo se spašavali rnijih godina kada je bilo teško.Jer smo to željeli svi u ovom gradu,a prije svih načelnik Dževad Mujkić.Očigledno da ovom gostujućim načelnocima iz Tuzle (DELIĆ-čAČKOVIĆ) Radnički nije prioritet jer da jest ne bi ovo dozvolio.Žalosno je da sad neki pišete u komentarima da nisu dobri navijači,da igrači moraju biti ovi ili oni to je samo pokušaj da se pobjegne od činjenice da ove godine Radnički igra u naj nižoj ligi od svog postojanja, a to je SRAMOTA.U strategiji načelnika Delića planiran je povratak radničkog u viši rang 2025.godine dok im profunkcioniše TREZORSKO POSLOVANJE.