fbpx

Dalibor Peršić: Odlazim u inostranstvo

4 min. za čitanje
Dalibor Peršić
Dalibor Peršić
Dalibor Peršić

Mada, kako kaže, do kraja ove sedmice trebalo bi da bude poznato gdje će nastaviti karijeru.

Imam dvije, tri konkretne opcije pa ću u narednih sedam dana, zajedno sa menadžerom, odlučiti gdje ću igrati. Jedno je sigurno da to neće biti klub iz BiH. Prvi put u karijeri ću otići izvan zemlje. Sa Širokim se nisam našao u vezi sa uslovima, tako da smo se korektno razišli. Nisam jedini u ovakvoj situaciji, još nekoliko saigrača iz reprezentacije je još bez kluba. No, još nije kasno da pronađemo angažman, smatra Peršić.

kosarkaska_reprezentacija_otputovala_za_sloveniju_171649_110002_big

Na “Eurobasketu” u Sloveniji nije se previše naigrao. Selektor Aleksandar Petrović dao mu je svega 44 minute u pet utakmica, a svoju šansu je najbolje iskoristio protiv Srbije kojoj je ubacio 10 poena.

Igrao sam manje nego što sam očekivao, ali takva je bila vizija selektora Petrovića. Čak mislim da sam mogao dati više od nekih drugih igrača, ali to je nevažno. Nisam nezadovoljan. Naprotiv, presretan sam što sam imao priliku svoju zemlju predstavljati na Evropskom prvenstvu. Slovenija je za mene bila sjajno iskustvo. Bez obzira na to koliko je ko igrao niko u reprezentaciji nije bio nezadovoljan. Svi zajedno smo proživljavli svaki trenutak na terenu. Nažalost, sreća nam je okrenula leđa pa nismo prošli u drugi krug. Jako mi je žao, posebno kada vidim da bi nam put do četvrtfinala bio otvoren, jer Ukrajina i Belgija su lošiji od nas. Uostalom Belgijanci su prošli sa svega dvije pobjede, a mi smo ispali sa tri, kaže Peršić.

Utakmicu protiv Litvanije, koju je BiH za prolaz dalje morala dobiti sa deset razlike, uglavnom je gledao sa klupe. Na parketu je proveo tek četiri minuta, a poslije velike borbe Litvanci su se spasili i sa minus šest (72:78) prošli dalje.

S klupe kada gledaš i navijaš nisi ni svjestan šta se sve dešava na parketu. Iskreno, nisam ni znao odakle je Teletović sve postizao one trojke. Tek kada sam gledao snimak shvatio sam da je kod jedne stajao na metar od centra igrališta. Nakon dva poraza dobili smo neku nevjerovatnu injekciju, potpuno se probudili i zaista igrali sjajno. Protiv Litvanije smo napravili pritisak na njih i uspjeli doći do plus 16. Međutim, u tih zadnjih četiri, pet minuta, iako smo bili svjesni da imamo portebnu razliku, niko od nas nije imao hladnu glavu da smiri situaciju. Nažalost, sve se okrenulo i ispali smo. No, u svakom slučaju nismo razočarali, a mislim da za dvije godine ako zadržimo ovako zdravu atmosferu možemo konačno napraviti veliki rezultat, smatra Peršić.

U polufinalu eks-YU i Litvanija

Dalibor Peršić u polufinalu “Eurobasketa” očekuje bivše jugoslovenske republike Hrvatsku, Srbiju, Sloveniju, te Litvaniju:

Mislim da Hrvatska neće imati većih problema sa Ukrajinom. Imaju niz od sedam pobjeda i ušli su u pravi ritam. Najzanimljivije četvrtinale trebalo bi da bude ogled Srbije i Španije. Bez obzira što su došli sa mladim i neiskusnim timom, Srbi su pokazali da mogu napraviti velike stvari. Sa druge strane, Španci imaju dosta oscilacija. Moj favorit je Srbija. Slovenija nošena svojom publikom može proći Francusku. Francuzi imaju problema s takvim timovima. Igraju na iskustvo i rutinu NBA igrača, ali to im neće biti dovoljno. Posljednji polufinalista trebalo bi da bude Litvanija zbog prednosti pod košem. Izjavio je Peršić za Nezavisne.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Kralju Kaha je tim za tebe.

dalibore reci kako se pripremas po tuzlanskim birtijama gdje si u posljednje vrijeme redovan gost;)