fbpx

Željko Zombra: Koje su zaista vrijednosti sporta?

5 min. za čitanje

Piše: Željko Zombra

Zakon o sportu Bosne i Hercegovine, član 3 kaže da sport u BiH je djelatnost od javnog interesa. Zšsto je ustvari sport djelatnost od javnog interesa?

Vrijednosti sporta su višestruke, za pojedinca, za državu i za cjelokupno društvo. Koje su vrijednosti sporta za pojedinca?

Sport utiče na razvoj cjelokupnog antropološkog prostora čovjeka. Dokazano razvija motoričke sposobnosti, snagu, koordinaciju, fleksibilnost, ravnotežu, preciznost, brzinu, razvija funkcionalne sposobnosti, kognitivne sposobnosti, popravlja morfološki profil, razvija konativne karakteristike ličnosti. Što je najbitnije, sport doprinosi boljem zdravstvenom statusu čovjeka. Kako? 

Zamislite da postoji recept ili lijek koji može da:

  • da prevenira bolesti srca,
  • reguliše povišen holesterol i povišen krvni pritisak,
  • smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.

Pored prevencije, terapijski djeluje na kardiovaskularne probleme! Da utiče na redukciju dijabetesa tip 2, istraživanja pokazuju do 58%, a za neke koji ga konzumiraju duže i izlječenje!

Lijek koji direktno utiče na prevenciju i terapiju metaboličkog sindroma, koji sam po sebi nije bolest, nego naziv za skupinu faktora rizika koji mogu dovesti do razvoja raznih bolesti, dijabetesa, kardio vaskularnih oboljenja, te raznih vrsta karcinoma!

Direktno utiče na imunitet i samim tim sposobnost organizma da se izbori sa zdravstvenim problemima, je veća, samim tim smanjuje mogućnost prehlade i gripe, ali smanjuje jačinu istih ako do njih dodje.

Lijek koji pruža izuzetne mentalne benefite, koji može zaustaviti razvoj dementnosti i Alzhajmerove bolesti, po istraživanjima i do 50%. Lijek koji omogućava dugotrajniji i bolji rad mozga za razliku od onih koji ga ne konzumiraju. Utice u redukciji anksioznih poremećaja.

Povećava radnu sposobnost, nivo energije i samopouzdanje. Sport je lijek koji dokazano smanjuje simptome depresije 30-50%, koji je jedan od najboljih mogućih antidepresiva.

Izuzetno utiče u odvikavanju od raznih ovisnosti, a najefikasniji je u odvikavanju od pušenja i alkohola. Povećava kvalitet sna i može da izliječi poremećaje sna poput nesanice i apnee.

Sport kao lijek pored svega, jača kosti i misiće, prevenira i smanjuje artritis, te je perfektan u borbi protiv suvišnih kilograma.

Zamislite da takav lijek postoji! E pa postoji! Ali to nije tableta, niti je šaka tableta…Taj lijek je tjelesno vježbanje!

Određene tjelesne aktivnosti izazivaju izuzetne hemijske reakcije organizma kao rijetko koji lijek. Vježbanje može zamijeniti mnoge lijekove, a ni jedan lijek ne moze zamjeniti tjelesno vježbanje.

Nauka je višestruko dokazala da tjelesno vježbanje može prevenirati, smanjiti pa i izliječiti navedene bolesti koje sam pomenuo i mnogo još drugih koje nisam.

Zar treba više razloga da sport bude javni interes jedne države? Naravno da ne treba ništa više, ali svejedno ih ima.

Pored svih direktnih benefita sporta na pojedinca, država uživa benefiti također. Aktivan pojedinac = Zdrav pojedinac = produktivan radnik = manje troškova liječenja za državu = vise para državi.

Milioni pojedinaca u sistemu sporta = manje troškova za liječenje miliona ljudi = milioni radno sposobnih = mnogo više para.

Istraživanja pokazuju, da vrhunski sportski rezultat pojedinog sportiste, direktno utiče na uključenje djece u sportske aktivnosti, koji kasnije teže također sportskom rezultatu, a osim toga, sam taj vrhunski rezultat gradi imidž države.

Pojedinac u sistemu sporta, koji sistemski teži ka ostvarivanju sportskih rezultata, on dokazano teži ka pravim vrijednostima, po uzročno-posljedičnoj vezi postaje koristan član društvene zajednice!

U pravom sistemu sporta, (a ne zloupotrebe sporta), za sportske rezultate, disciplina, rad, red, trud, sportski život, fair-play su neminovnost. Ako imamo istinski sistem sporta sa svim njegovim vrijednostima, ako pojedinac teži ka tome, po uzročno-posljedičnoj vezi, rizici da postane delikvent i problem za državu, su minimalne!

Takav koristan član društvene zajednice, kojeg je generisao sport, postaje idealan student, vrijedan radnik, doktor, umjetnik, uspješan advokat ili profesor, oni najvrijedniji i najuporniji vrhunski sportista, reprezent i ogledalo države! Što više takvih korisnih članova društvene zajednice u društvu, bolje društvo, a kakvo društvo, takva država, jasno “kao dan”.

Bosna i Hercegovina ni približno ne koristi potencijal, resurs i vrijednosti koje sa sobom nosi ova djelatnost od javnog interesa zvana Sport, a iza kojih stoji nauka. Ali nadati je se da će početi, čim prije. Naravno, sport nije jedini, daleko od toga, ali jeste jedan od najboljih i najkorisnijih društvenih alata. Zato je sport djelatnost od javnog interesa.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments