Sopštenje za javnost sindikalne organizacije Rudnika Šikulje

0 847

sikuljeDa bi se zauzeo ispravan, zakonit, pa i legelan način zaštite radnika Rudnika “Šikulje” u Lukavcu Sindikalna organizacija Rudnika “Šikulje” se oglasila povodom najavljenog Interventnog Zakona Vlade Federacije BiH.

Rudnici uglja “Kreka” u Tuzli, a samim tim i Rudnik “Šikulje” su vlasništvo Federacije BiH, po navedenom i po Interventnom Zakonu Vlade Federacije BiH rudarima bi se smanjili lični dohoci za 10 %, a umanjenje bi se izvršilo i na ime naknade za topli obrok.

Stav Izvršnog odbora sindikalne organizacije Rudnika “Šikulje” je da se Interventni Zakon ni u kom slučaju ne može odnositi na rudare i uposlenike u rudnicima jer bi njegova primjena dovela u pitanje elemntarnu egzistenciju rudara.

Sada kada se događa integrativni dop spajanja Rudnika i Elektroprivrede, kada je usvojen zakon o finansijskoj konsolidaciji Rudnika, kada se donose odluke o obeštećenju rudara po osnovu nedosljedne primjene kolektivnog ugovora i kada rudari ostvaruju svoje ne velike plate ni po koju cijenu nećemo dozvoliti otimanje zarađenog, jer još uvijek nemamo satus kakav zaslužujemo. Mi budno pratimo šta će se dogoditi u odnosu nadležnih prema rudnicima i rudarima, o smanjenju ličnog dohotka i naknade za topli obrok i ne razmišljamo. Mi razmišljamo o poduzanju proizvodnih rezultata, povoljnijem odnosu između Rudnika i Elektroprivrede u korist Rudnika, koa i povećanju plata rudara, na sve drugo što je mimo naših interesa i što liči na ugrožavanje naše egzistencije će uslijediti energične reakcije, a onda će početi i javno prozivanje odgovronih za naš status.

Spremni smo podržati zaštitu interesa rudara u bilo kom dijelu Federacije BiH, a isto tako smo spremni pružiti podršku svima onima čija su prava ugrožena, ali isto tako sebi nikada nećemo dozvoliti da budemo sredstvo kompenzacije u namirenju i realizaciji određenih zakona.

(SodaLIVE)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x