SodaLIVE.ba svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti želi Bajram Šerif Mubarek Olsun

1 557

Danas muslimani širom svijeta slave prvi dan Kurban bajrama. Centralna bajramska svečanost za područje Medžlisa Islamske zajednice Puračić održana je u Lukavačkoj džamiji.

NIK_4418

Bajram-namaz je imamio muftija lukavački prof. Zijad ef. Vehabović, a namaz je klanjan u preko 300 džemata na području tuzlanskog muftiluka. Bajram-namaz u Sarajevu je klanjan jutros u 7:39 sati, a bajramsku hutbu u Gazi Husrev-begovoj džamiji, na centralnoj bajramskoj svečanosti, uputio je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

NIK_4421

Kurban-bajram u doslovnom prijevodu znači “Praznik žrtve” i predstavlja podsjećanje na spremnost poslanika Ibrahima da žrtvuje svog sina kao dokaz poslušnosti prema Allahu. Kada je Allah uvidio da je Ibrahim spreman da to zaista i učini, dozvolio mu je da zakolje ovna umjesto sina.

NIK_4422

I kod muslimana u Bosni i Hercegovini žrtvovanje ovna spada u tradicionalni obred. Prema vjerskim običajima i tradiciji, prvog dana se kolje kurban, koji se dijeli porodici, prijateljima i siromašnima.

NIK_4424

Bajramsko jutro je poseban dio bajramskog dana. Muškarci ustaju rano i spremaju se za odlazak na Bajram-namaz. Prije namaza muslimani ništa ne jedu. Običaj je da se okupaju, namirišu i obuku najljepše i najsvečanije odijelo. Bajram-namaz se danas najčešće klanja u džamijama, iako se nekada običavalo klanjati na musalama, otvorenim prostorima. Prema poslanikovoj tradiciji na bajram-namaz se odlazi jednim putem, a vraća drugim da bi što više meleka koji stoje pored puta, tražilo oprosta za klanjače.

BSMO

NIK_4438

Nakon klanja kurbana, mlađi članovi porodice dijele meso svojim komšijama, prijateljima i siromašnim. Zatim djeca posjećuju roditelje, mlađi starije i prilikom čestitanja ljube se u ruke ili lice. Čestitanjem se zaziva Božiji blagoslov riječima Bajram šerif mubarek olsun.

NIK_4440

Kurban-bajram se naziva i hadžijski zato što se tih dana obavlja hodočašće Kabe u Meki. Hadž je jedna od pet glavnih vjerskih obaveza za punoljetne muslimane, ukoliko oni mogu finansirati troškove hadža, a da ne dovedu u pitanje opstanak i normalan život svoje porodice. Hadž se ne smatra samo ispunjavanjem Božije zapovijesti nego i dokazom jednakosti svih muslimana pred Allahom, a cilj mu je i potvrda jedinstva i solidarnosti islamskog svijeta.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Milenko Blagojevic

Bajram Šerif Mubarek Olsun, komšije!

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x