Sisecam Soda najznačajniji investitor u BiH

3 865

Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) proglasila je danas preduzeća Granmir &Co d.o.o. Međugorje, FL Wood d.o.o. Foča, Alpina-Bromy d.o.o. Tešanj i Sisecam Soda d.o.o. Lukavac za najznačajnije investitore u BiH u 2012. godini.

131210135.2_xl

Predstavnicima tih firmi uručene su plakete FIPA-e na manifestaciji pod nazivom “Izbor stranog investitora BiH za 2012. godinu“, koja je danas u Sarajevu okupila značajan broj predstavnika institucija, međunarodnih organizacija, akreditovanih ambasada i poslovne zajednice u BiH.

“Nagrađena preduzeća prepoznala su mogućnosti ulaganja u BiH i uspješno otpočela poslovnu djelatnost i na taj način poslala pozitivnu poruku potencijalnim stranim investitorima o mogućnostima uspješnog poslovanja u BiH”, istakla je tokom ceremonije dodjele priznanja direktorica FIPA-e Jelica Grujić.

Naglasila je da ovi primjeri zaslužuju maksimalnu pažnju, tim prije ako se zna da je na globalnom nivou u prošloj godini došlo do pada stranih direktnih investicija u procentu od 18 posto, što se odrazilo i na stanje u BiH.

Foto: Klix
Foto: Klix

Pozivajući se na podatke Centralne banke BiH, Grujić je navela da je u prošloj godini u BiH zabilježeno 558 miliona KM stranih direktnih investicija.

Preduzeće Granmir &Co d.o.o. Međugorje izabrano je za najznačajnijeg investitora u kategoriji “greenfield investicija” (osnivanje novog preduzeća, izgradnja objekta), a FL Wood d.o.o. Foča je izabran kao najznačajniji investitor u kategoriji “akvizicija-privatizacija“.

U kategoriji “otvaranje novih radnih mjesta“ izabrana je Alpina-Bromy d.o.o. Tešanj”, dok je firma Sisecam Soda d.o.o. Lukavac najznačajniji investitor u kategoriji “zajedničko ulaganje“.

Izbor stranog investitora BiH, događaj je u okviru kojeg se predstavljaju najuspješnija strana preduzeća koja posluju u BiH i koja na taj način doprinose njenoj pozitivnoj percepciji u poslovnom svijetu.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Zijo

Pa koji smo ti mi ljudi, kad je nesto lose za ovu sodu svi udri po njoj, a kad je dobra vijest nidje njikog…haman je narod samo za crne hronike i negativnosti, valjda im tako stanje u glavama…

lolo bosanac

svaka cast zasodin uspjeh ,ali sa obzirom da se uBiH u zadnje vrijeme skoro nista ne ulaze i ovo je dobro.

Valter

I znate kako kanton ( Država ) nagrađuje ovakve investitore ?
Tako što odmah podiže cijene sirovina koje koristi Soda . U samo mjesec dana je poskupjela industrijska voda ( Spreča ) , kao i osnovna sirovina – slana voda sa Tetime.
Ovo se ne bi dogodilo da je Ministar industrije u vladi TK Ograšević Seudin .Sada su tu neki crveni politički levati , koji pluju po onome što je Soda sa velikim trudom i novcem ( stranim ) uradila zadnjih 7 godina .
Investitori , znamo teško se oprerdjeljuju da ulažu u BiH , ali i ove što su ohrabrili i došli , politički mafijaši tuzlanskog lobija će otjerati .

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x