Sisecam Soda Lukavac doo će u svojim pogonima proizvoditi električnu energiju za vlastite potrebe!

2 996

U Lukavcu održana opća rasprava o Nacrtu dozvole za rad-licence za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnja električne energije za “SSL” d.o.o. Lukavac.

Sisecam Soda Lukavac

Djelatnost proizvodnje će se obavljati u proizvodnom objektu Termoelektrane „SSL” d.o.o. Lukavac, instalisane snage 6.475 megavata i moguće godišnje proizvodnje 35.000 megavatsati. Fabrika sode Lukavac već 50 godina ima vlastitu proizvodnju električne energije kakao bi podmirila vlastite potrebe.

Tržišna i pravila u elektroenergetskom sektoru kakao se danas moglo čuti u Lukavcu nalažu da proizvodjači koji nemaju licencu, odnosno dozvolu za rad višak električne energije ne mogu prodati drugima . Zbog toga je još sredinom protekle godine “SSL”d.o.o. Lukavac krenula sa aktivnostima pribavljanja neophodnih dozvola.
Ahmet Hukić predstavnik FERK-a kazao je danas da je zahtjev koji je uputila “SSL”d.o.o. Lukavac bio kompletan, obezbjedjena je okolinska dozvola kako za kompletno postrojenje tako i za segment koji se bavi proizvodnjom el. energije.

– Regulatorna kommisija je nakon toga utvrdila Nmacrt i ponudila ga javnosti na uvid. Mi sada moramo pažljivio izanalizirati kakao usmene tako i prismene komentare koji će stići do 4. februara na adresu FERK-a i na osnovu toga eventualno korigovati Nacrt dozvole u dijelovima na koje se odnose primjedbe predložene ovom javnom raspravom. Najveći dio primjedbi na nacrt stigao je iz Elektroprivrede BIH. Predlaže se da se da obaveza proizvodjaču da planira elektroenergetski bilans ,odnosno i proizvodnju i potrošnju električne energije radi harmonizacije i uskladjenosti sa proizvodnim planovima Elektroprivrede – kaže Hukić.

(SodaLIVE.ba/RTV TK)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
struja

Naravno da je najveci broj primjedbi dosao iz elektroprivrede, niko ne voli konkurenciju, a oni na nju nisu ni navikli…i zbog tog njihovog monopola imaju najvece plate u drzavi, dok to gradjani placaju kroz skuplju cijenu el. energije, jer bez struje se ne moze… trazimo nova radna mjesta, a imamo poreski sistem i sistem snadbjevanja el. enrgijom koji su drzava u drzavi… tesko da ce se neko normalan sa kesom odluciti da ulaze kod nas… zato i radimo po inostranstvu… Pohvale za Sisecam

ENES

JASTA.SAMO NEKA KONKURANCIJE VALJDA I NAMA BUDE BOLJE.NEMOZES OD OVIH LOPOVA ZIVJETI.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x