Radnici „Lukavactransa“ za sutra najavili blokadu saobraćaja

2 3.528

lukavactransOdlaskom firme Lukavactrans pod stečaj, oko 100 radnika ostalo je bez posla. Nazadovoljni položajem u kojem se nalaze, radnici su se danas okupili pred Općinskim sudom Tuzla tražeći po ko zna koji put smjenu stečajnog upravnika. Nakon što je firma Lukavactrans 18. maja 2009. godine otišla pod stečaj, Upravni odbor firme prema riječima radnika, odlučio je da 6. juna otpusti 52 radnika. Ista stvar se ponovila i 16. oktobra kada je bez posla ostalo dodatnih 48 radnika.

Kako kažu niko od njih godinu dana nije primio lični dohodak, a radni staž nije uvezan više od sedam godina. Radnici za sve krive stečajnog upravnika Mirzu Mulahalilovića, te su od predsjedavajuće Općinskog suda Biljane Novak tražili njegovu smjenu.

Mirza Mulahalilović, naš stečajni upravnik, mjesečno prima 1.500 maraka za nerad. Njegovu odluku o likvidaciji, koju mi nismo ni vidjeli, potpisao je Igor Iveljić, stečajni sudija, i tražimo hitnu smjenu obojice. Na današnjem sastanku sa sudijom Iveljićem tražili smo imenovanje novog stečajnog upravnika, te smo od sudije dobili obećanje da će ubrzati taj proces. Ukoliko ne bude tako, doći ćemo ponovo ovdje, a ako treba i u Sarajevo pred zgradu Vlade FBiH, na proteste, kazao je Mustafa Šabić, predsjednik Vijeća povjerenika radnika „Lukavactrans“.

Obraćali smo se i pismeno Sudu u više navrata, pokušali smo skrenuti pažnju na njihove propuste. Vrhunac je likvidacija od 16.10. od kada ovo prduzeće više i ne postoji. Postupak u Sudu nije urađen po zakonu, Vijeće je moralo prvo donjeti odluku pa proslijediti stečajnom upravniku, ali sud je napravio previd. Mi, nas sto radnika, oštećena smo strana i dolazit ćemo dok se bar ne smijeni stečajni upravnik, kazao nam je jedan od okupljenih radnika.

Kako doznajemo u poslijepodnevnim satima radnike Lukavactransa primio je stečajni sudija Igor Iveljić koji prema riječima radnika nije upoznat sa slučajem niti im je mogao ponuditi bilo kakvo rješene.

Izrevoltirani radnici za sutra su najavili blokadu saobraćaja na području općine Lukavac.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Amer

Ima li ko vise informacija o ovoj blokadi?

Los

Ma ja ba samo treba blokirat puteve da narod ne moze na poso studenti na fax samo tako oni su krivi… nek blokiraju vladu …

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x