U Lukavcu održan prvi sastanak direktora FUP Dragana Lukača i kantonalnih komesara

0 710

Prvi sastanak novoizabranog direktora Federalne uprave policije Dragana Lukača s komesarima kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova održan je u Lukavcu, saopćeno je iz FUP-a. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Evropske policijske misije u BiH.

Razmatrana je Informacija o stanju sigurnosti na području Federacije BiH za prvih devet mjeseci i oktobar 2010. godine.Opća karakteristika je da je došlo do blagog povećanja broja izvršenih krivičnih djela, rasta broja ukupno evidentiranih prekršaja iz oblasti javnog reda i mira, smanjenja broja saobraćajnih nesreća, ali rasta broja poginulih, dok je broj napada na ovlaštene službene osobe isti kao u uporednom periodu prošle godine.

Za devet mjeseci ove godine počinjeno je 16.890 krivičnih djela, za što su prijavljene 12.133 osobe. U ovom periodu najviše je počinjeno krivičnih djela protiv imovine.

Stanje sigurnosti u oktobru karakterizira isti broj izvršenih krivičnih djela, rast prekršaja iz oblasti javnog reda i mira, rast broja saobraćajnih nezgoda, te blagi pad napada na ovlaštene službene osobe u odnosu na isti period prošle godine.
U oktobru je počinjeno 1.970 krivičnih djela, te je prijavljeno 1.478 osoba.

Nakon razmatranja ovih informacija, zaključeno je da postoji potreba da se po izradi informacije o stanju sigurnosti za 2010. godinu posebno analizira tematika rada po kriminalitetu, te da načelnici sektora kriminalističke policije u FBiH zajednički sačine proaktivne planove rada za 2011. godinu, s konkretnim mjerama u oblasti kriminaliteta, posebno za najsloženija krivična djela.

Također, Lukač je kazao da će u narednoj godini posebno biti istaknuta aktivnost na jačanju terenskih ureda Federalne uprave policije, pri čemu će biti ostvarena puna saradnja s kantonalnim ministarstvima unutarnjih poslova.

Direktor Federalne uprave policije s kantonalnim komesarima je dogovorio da u narednom periodu bude sačinjeno temeljito sagledavanje stanja o pitanju terorizma na području Federacije BiH, pri čemu će biti prikupljeni egzaktni pokazatelji o ovoj oblasti.
Razmatrana su i druga pitanja u okviru rada i suradnje Federalne uprave policije i kantonalnih MUP-ova, a posebno određena pitanja koja su u vezi s radom policije u Federaciji u 2011. godini.

Naredni sastanak direktora Federalne uprave policije s komesarima kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova bit će održan sredinom januara 2011. godine.

(SodaLIVE.ba/FENA)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x