Prezentovani projekti za održivi povratak

0 621

Povratnicima sa područja općine Lukavac ispred Udruženja za održivi povratak i Zadruge Tuzla prezentovani su projekti čiji je cilj zapošljavanje i bolji standard života u povratničkim mjesnim zajednicama.

Opština Lukavac

Na sastanku koji je održan u zgradi Općine Lukavac između ostalog prezentovani su projekti Udruženja za održivi povratak TK i Opće zadruge Tuzla čiji je cilj zapošljavanje povratnika sa područja osam mjesnih zajednica ozrenskog područja općine Lukavac. Riječ je o četiri projekta i to izgradnja punionice i flaširanje prirodne izvorske vode, proizvodnja ljeko-bilja, poljoprivredna mehanizacija, te nabavka visokokvalitetnih junica, otkup i prerada mlijeka.

Tokom sastanka prisutnima su predstavnici Zadruge za povratak Tuzla i Kantonalnog udruženja za održivi povratak iznijeli više informacija kada su u pitanju projekti koje se namjeravju uz pomoć općinskih, kantonalnih i državnih organa realizovati kako bi se poboljšao status povratničke populacije na našoj općini.Na pomenutom sastanku predstavnici povratničkih MZ sa područja naše općine, a nakon prezentacije projekata imali su priliku da daju svoje prijedloge koji će biti razmatrani na sastancima vijeća povratničkih mjesnih zajednica .

Ispred Skupštine Udruženja za održivi povratak TK, zadruge za povratak Tuzla, kao i predstavnici povratničkih mjesnih zajednica složili su se da se trenutna problematika sa kojom se suočavaju povratnici mogu jedino riješiti zajedničkim djelovanjem udruženja i mjesnih zajednica uz pomoć nadležnih institucija.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Suljo Suljević između ostalog istako je da će općina podržati ovakve projekte ukoliko ih podrže i predstavnici vijeća svih mjesnih zajednica.

Na današnjem sastanku ispred Kantonalnog Udruženja za povratak i Zadruge Tuzla prisutne su detaljnije informisali o pomenutim projektima, njihovom značaju i realizaciji. Predsjednici vijeća povratničkih mjesnih zajednica o prijedlozima vezano za projekte razmatrat će naknadno na narednom sastanku.

(SodaLIVE.ba/RTV Lukavac)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x