Prezentacija Prostorne osnove za izradu Prostornog plana Općine Lukavac

0 1.277

Prezentacija Prostorne osnove za izradu Prostornog plana Općine Lukavac 2007.-2025.: Rok za dostavu razvojnih planova svih subjekata 6. februar 2014.g. do 14 sati

Jučer je u velikoj sali Centra za kulturu Lukavac održana prezentacija Prostorne osnove Prostornog plana  Općine Lukavac 2007. – 2025., koja je, uz Studiju ranjvosti, temelj za izradu Prostornog plana. Prema riječima Fikreta Plavšića, pomoćnika općinskog načelnika za urbanizam, prostorno planiranje i investicije, ovo je prva pripremna projekcija prostornog razvoja Općine Lukavac do 2025.

Prezentacija je organizovana s ciljem upoznavanja učesnika u pripremi plana, sa ponuđenim konceptom Prostornog razvoja, izrađenog od strane Instituta za građevinarstvo iz Banjaluke, čiji su predstavnici i prezentirali dokumenat, izloživši sve faze njegove izrade, sa preciznim prikazom stanja prostora. Prezentirani su prirodni uslovi, resursi, teritorija, stanovništvo, životna sredina, kulturno – istorijsko nasljeđe i sve ono što je važno kada je izrada ovako važnog dokumenta u pitanju.

lukavacizneba

Plavšić je istakao da se Prostorni plan donosi sa ciljem ubrzanja lokalnog ekonomskog razvoja kroz optimalno korištenje prirodnih i svih drugih vlastitih resursa, stvaranje pogodne klime za razvoj biznisa, koji bi privukli domaće i strane investitore, ugodnijeg života građana, koji podrazumijeva razvoj infrastrukture, stalnog ekonomskog razvoja Općine, te povećanja stepena zapošljavanja. Nakon Izrade Prednacrta prostornog plana kao prve faze izrade Prostornog plana, u koji će biti ugrađeni prijedlozi i sugestije na ponuđena planska rješenja, uslijedit će izrada Nacrta, Prijedloga i na kraju Prostornog plana Općine Lukavac 2007. – 2027., o kojem će se OV Lukavac izjasniti u drugoj polovini 2014. godine.

Fikret Plavšić je na kraju jučerašnje prezentacije, u ime Službe za urbanizam, prostorno planiranje i investicije, te Savjeta plana, uputio poziv svim subjektima sa područja Općine Lukavac, da do 6. februara 2014.g. do 14 sati, u elektronskoj formi dostave prijedlog stvarnog stanja u prostoru, te razvojne planove do 2025.g. u cilju što kvalitetnije izrade Prednacrta prostornog plana Općine Lukavac 2007. – 2025. Prema njegovim riječima, ovi podaci su neophodni za kreiranje što kvalitetnijeg koncepta Prednacrta Prostornog plana, bez kojeg nema ni kvalitetnog finalnog dokumenta, a samim tim ni razvoja.

Nosioci pripreme ovog strateškog dokumenta su općinski načelnik i Služba za urbanizam, prostorno planiranje i investicije Općine Lukavac, a Institut za građevinarstvo iz Banjaluke, nosilac njegove izrade. Prostorni plan je jedan od najvažnijih dokumenata Općine i osnovni cilj, kao što je to već rečeno, je prostorni i ekonomski razvoj Općine, a namjera da Općina Lukavac bude ambijent ugodnog življenja.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x