Prevencije ovisnosti o drogama

9 2.383

U Osnovnoj školi Lukavac grad održan je sastanak na kojem se razgovaralo o izradi materijala vezano za projekat „Prevencije ovisnosti o drogama i drugih opijata“.

Nosilac aktivnosti je centar za socijalni rad, a u istraživanje koje će obuhvatiti provođenje ankete za učenike osnovnih i srednjih škola, bit će uključeni učenici, profesori, i saradnici ispred Općinskog vijeća. Projektom će biti obuhvaćene sve osnovne i srednje škole na području općine Lukavac, s tim da će u osnovnim školama biti anketirani učenici sedmih i osmih razreda, dok će u srednjim školama biti anketirani svi učenici.

Cilj ankete koja će biti anonimna i objektivna  je da se dobiju konkretni  podaci kada je u pitanju konzumiranje i mišljenje o narkotičkim sredstvima među školskom populacijom, kazao je Edin Muftić, vijećnik u OV Lukavac.

Istraživanje koje će između ostalog obuhvatiti anketu bit će završeno do kraja febuara neredne godine, nakon čega će se  napraviti jedna kvalitetna analiza, te će se Općinskom vijeću predložiti određene mjere i zaključke. Također i brošura koja će nakon ovog istraživanja biti završena kako ističe  Fahrudin Smajlović, direktor Osnovne škole Lukavac grad bit će dostupna učenicima i svim relevantim instuticijama a sadržavat će  presjek trenutnog stanja kada je u pitanju uticaj droge i drugih opijata na osnovce i srednjoškolce  u općini Lukavac.

Dio projekta je kako navode stručnji već  urađen, a od danas će se nakon održanog sastanka početi i sa konkretnim istraživanjem odnosno prikupljanjem podataka kada je u pitanju stanje ovisnosti o psiho aktivnim supstancama i drugim opijatima na području naše općine. Osnovi cilj ovog projekta i istraživanja jeste prevencija, odnosno da se ukaže na problem ovisnosti o drogama alkoholu i cigaretama te da se spriječi njihovo konzumiranje.

(SodaLIVE/RTVLukavac)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
9 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Tomcraft

ako vam 2 ucenika prestanu pusit il bilo sta drugo napravili ste veliki uspjeh

Zizy

Jeste se rano sjetili ! A i ovo analize započinjete u novembru a zabršavate ih u februaru…3 mjeseca. Za toliko može bezbroj djeca počet’ pušit, pit’ drogirat jer je to sve na dohvat ruke nama srednjo školcima, a i osnovcima. I to ne samo 7. i 8. raredi. Djeca se upoznaju sa drogo, u 4. – 5. razredu. I tada treba počet pričat a ne kad već puše i piju uveliko.

Akcija za pohvalu. Ko što reče Tomcraft ako 2 učenika prestanu pušit smatrajte akciju uspješnom.

ZA Harisa

ZiZy -*** idi u MUP i prijavi ko to rastura drogu po tvojoj školi , pa vam je na dohvat ruke .
Makar daj anonimnu prijavu sa imenima , .To je najbolji način da se iskorjeni makar vas tri razreda krizirajući propala na godinu .

PRESTANITE sa uvredama! – Adminsitrator

Zizy

@ZA Harisa:
1. Ne nazivaj me pogrbnim imenima.
2. Droga se rastura ispred škola, na stanicama, u toku puta škola – kuća i sl.
3. Koga ću prijavit ?! Bez imena i prezimena osobe ? Fotorobot vjerovatno ćeš reć’ il’ neki opis. A ja ću se samo nasmijat’, jer nemogu ništa drugo.
4. Daj ti anonimnu prijavu, pa vidi kako će ti izgledaju leđa. U MUP-u i zidovi imaju oči i uši.
5. Savjet za sve: Klonite se sumljivih osoba i zavučenih uličica. I džaba ko god šta ponudi, nije džaba znaj, platićeš ovako il’ onako.
– Ovo govorim ne iz vlastitog iskusta. Imam poznadnike kojima se nudila droga, a i živim u najopasnijem kvartu u gradu, pa znam o čemu pričam.

pljuga

jel to sad ona prica jednom ce ti dati dzaba pa i drugi put a treci put ces ga traziti da kupis od njega ahahahaa
Sto se ja nisam navlakario na neku od droga ? Zato sto ja i prije a i danas dan putem medija, skola ili neznam ti ja cega jos sve ne ljudi pricaju o tome govore da ne valja i sta ja znam sta sve.
E sad ako si blesav probat ces i okaniti se toga a ako si glup ostaces na tome i neces se nikad izvuci kao sto su mnogi zavrsili.
toliko od mene i mani te se tih prica djedovski neko ce nekom dati dzabe ili ubaciti u pice nema dzabe ni kod stare babe haahaha

Daj uho svakome, malo kome glas

@ Zizy

Zivis u najopasnijem kvartu u gradu, hehehe. Mani geto fazona, 50 Centa i gluposti. Lukavac moze stati fildzan, o kakvim kvartovima ti pricas.

Zizy

@pljuga: To nije šablon prema kojem dijalu drogu.
@Daj uho svakome, malo kome glas: Da, živim u najopasnijem kvartu. I nije smiješno, vjerujm mi. Kad gledaš kroz prozor kako se neki likovi drogiraju, dilaju drogu te ponekad (kad se ćejfne muriji) uleti racija u park, pretežno ljetos. I to nije getto, to je realnost Lukavca sa kojom se Vi ne možete pomiriti.
– Lukavac je jedan od gradova sa najvećim postotkom ovisnošću o drogi.

pljuga

@zizy

Ma neas ti pojma, al ajde razumijem ja tebe nisi ti kriv 😉

Zizy

Argumenti su Vam nula (0). Tako neću više tratit vrijeme sa Vama, ovdje. Ovu temu više ne komentarišem.

9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x